Naar boven ↑

Update

Nummer 36, 2013
Uitspraken van 03-09-2013 tot 10-09-2013
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Geachte heer/mevrouw,

Rechtspraak
Graag wijs ik u op de volgende uitspraken.

Eenzijdig wijzigingsbeding in pensioenovereenkomst heeft post-(arbeids)contractuele werking

In AR 2013-0692 oordeelt de Hoge Raad dat de omstandigheid dat de arbeidsovereenkomst is geindigd, niet met zich brengt dat het eenzijdig wijzigingsbeding opgenomen in de pensioenregeling tussen werkgever en werknemer geen effect meer sorteert. Onvoorwaardelijke indexering mocht dan ook gewijzigd worden.

Erfgenamen hebben geen recht op ontbindingsvergoeding ondanks formele rechtskracht ontbindingsbeschikking
In AR 2013-0691 oordeelt het Hof Arnhem dat erfgenamen geen recht hebben op de ontbindingsvergoeding ten gevolge van de pro forma-ontbinding op termijn, nu werknemer voor de datum van de beindiging van de arbeidsovereenkomst middels ontbinding is komen te overlijden (artikel 7:674 BW). Omdat de ontbindingsvergoeding onlosmakelijk verbonden was aan het einde van de arbeidsovereenkomst sorteert de (formele rechtskracht van de) ontbindingsbeschikking geen effect. De aan de ontbindingsprocedure ten grondslag liggende beindigingovereenkomst is volledig nagekomen (immers meewerken aan pro forma-beindiging met vergoeding) en biedt geen zelfstandige grondslag voor toewijzing vordering ontslagvergoeding. Zie ook AR 2010-0751 waarin reeds het executiegeschil centraal stond en de kantonrechter destijds oordeelde dat executie van deze beschikking misbruik van bevoegdheid opleverde.

Eenzijdig arbeidsverleden niet voor rekening van werkgever
Volgens het Amsterdamse hof kan een bouwbedrijf niet verweten worden dat de 57-jarige werknemer met 25 dienstjaren een eenzijdig arbeidsverleden heeft, omdat het verre van gebruikelijk was werknemers als werknemer scholing te bieden ter voorkoming van een eenzijdige werkervaring (AR 2013-0695).

Opzegging vlak voor zestigste verjaardag werkneemster, waardoor zij net nog geen aanspraak kan maken op verlengde wachtgeldregeling, is kennelijk onredelijk
In AR 2013-0685 oordeelt de rechter dat de opzegging van de arbeidsovereenkomst daags voor de datum dat werkneemster aanspraak kan maken op een verlengde wachtgeldregeling kennelijk onredelijk is. Van werkgever had gevergd kunnen worden nog vijf dagen te wachten met ontslagverlening.

AR Poll
100% was het eens met de stelling: De arbeidsovereenkomst onderscheidt zich in de 21e eeuw niet meer van een gewone handelsovereenkomst.

De nieuwe stelling luidt: Erfgenamen hebben geen recht op een ontbindingsvergoeding indien de werknemer na de ontbindingsbeschikking, maar voor de beindigingdatum komt te overlijden (artikel 7:674 BW). Breng hier uw stem uit.

AR Annotatie: De vierde arbeidsovereenkomst in de keten die toch na een bepaalde duur eindigt
Graag wijs ik u op de nieuwe AR Annotatie van ondergetekende. In deze noot ga ik in op het arrest van het Hof Den Bosch waarin de vraag (of liever het dilemma) centraal stond of de vierde arbeidsovereenkomst in de keten van artikel 7:668a BW (en dus voor onbepaalde tijd) toch op voorhand na een bepaalde tijd kan eindigen, door middel van een gelijktijdig met de vierde arbeidsovereenkomst te sluiten vaststellingsovereenkomst. Ik schets de verschillende juridische knelpunten die zich voordoen, zowel wat de toepasselijkheid van artikel 7:902 BW betreft als het EU-recht en artikel 3:44 BW. Ten slotte wijs ik op de mogelijke alternatieven die partijen in casu hadden kunnen kiezen, maar schets ik ook het dilemma waar partijen voor stonden (wel of geen verlenging?). Klik hier om de noot te lezen.

Rest mij nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Met vriendelijke groet,

Ruben Houweling
Hoofdredacteur AR Updates

Hoge Raad

Hof

Rechtbank