Naar boven ↑

Update

Nummer 4, 2013
Uitspraken van 23-01-2013 tot 29-01-2013
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Rechtspraak
Graag wijs ik u op de volgende uitspraken.

Ondernemingskamer is bevoegd kennis te nemen van een geschil, ook al is de (mede)ondernemer een buitenlandse vennootschap, EEX-Vo. niet van toepassing op artikel 26 WOR-procedure
Volgens de Ondernemingskamer staat de EEX-Vo. niet aan kennisneming van een artikel 26 WOR-geschil in de weg. Volgens het hof is geen sprake van een ‘burgerlijke of handelszaak' als bedoeld in artikel 1 lid 1 EEX-Vo. Een andere opvatting zou een goede toepassing van de WOR in de weg staan, omdat regelmatig de buitenlandse rechtspersoon de ondernemer of medeondernemer is (AR 2013-0069).

Werkgever heeft vergaande informatieplicht omtrent de rechtspositie van een werknemer bij beëindiging met wederzijds goedvinden
In AR 2013-0064 oordeelt de Hof Leeuwarden dat een werkgever een vergaande informatieplicht heeft bij een beëindiging met wederzijds goedvinden. Hij dient werknemers te informeren over hun rechtspositie alsmede duidelijk te maken welke bescherming zij prijsgeven. Het antedateren van de vaststellingsovereenkomst leidt tot valsheid in geschrifte.

Reiskostenvergoeding op grond van het goed werkgeverschap
In AR 2013-0066 oordeelt het hof dat hoewel partijen contractueel zijn overeengekomen dat de werknemer op verschillende locaties werkzaam zal zijn, het goed werkgeverschap alsnog met zich brengt dat de werkgever hiervoor een redelijke reiskostenvergoeding aan de werknemer doet toekomen.

Ontbindende voorwaarden in de arbeidsovereenkomst
In AR 2013-0072 stelde de werkgever (Radboud UMC) de voorwaarde dat werkneemster binnen zes maanden een bewijs van gelijkstelling – te verkrijgen bij College Ziekenhuis Opleidingen – van haar Duits diploma operatieassistente zou overleggen. De kantonrechter oordeelt dat dit een voorwaarde is die nimmer vervuld had kunnen worden. Ingevolge de Algemene wet erkenning EG-beroepskwalificaties kan een dergelijk bewijs alleen verlangd worden bij een gereglementeerd beroep, waaraan het beroep operatieassistent niet voldoet. Dit betekent dat sprake is van een onmogelijke voorwaarde, die krachteloos is. Onder verwijzing naar het arrest HR 2 november 2012 (zie AR 2012-0966) wordt bovendien geoordeeld dat de onderhavige ontbindende voorwaarde niet te verenigen is met het wettelijk stelsel van het ontslagrecht.

In AR 2013-0068 oordeelt de kantonrechter dat stopzetting van de ID-regeling voldoende reden is voor ontbinding van de arbeidsovereenkomst van een ID-werknemer, tevens OR-lid, met C=0. Dit volgt uit het arrest HR 2 november 2012 (zie AR 2012-0966).

AR Poll
Iedereen was het oneens met de stelling: ‘De werkgever heeft een zwaarwichtig belang ex artikel 7:613 BW tot aanpassing van het salaris van alle werknemers in de organisatie ten behoeve van een evenwichtig loongebouw, indien toepassing van de WNT ertoe leidt dat de top een x-percentage moet inleveren om aan de wettelijke norm te voldoen.'

De nieuwe stelling luidt: ‘Er is behoefte aan een gespecialiseerde arbeidsrechter.' Breng hier uw stem uit.

AR Video: Loonstra, Verburg en Verhulp over (nieuw) ontslagrecht
Graag wijs ik u op de nieuwe AR Video, waarin verslag wordt gedaan van de VvA-bijeenkomst in november 2012. Loonstra, Verburg en Verhulp laten zich uit over de kennelijkonredelijkontslagprocedure, de nieuwe rekentool – www.hoelangwerkloos.nl – voor vaststelling van de kennelijkonredelijkontslagvergoedingen en de voorgenomen wijzigingen in het ontslagrecht. Klik hier om het videoverslag te bekijken.

AR Annotatie: tobben over topinkomens
Graag wijs ik u op de nieuwe AR Annotatie van Ronald Beltzer. In deze annotatie gaat Beltzer in op de recent gewezen uitspraak van de rechter te Den Haag inzake de WNT en bestuurders in de zorg. Hij licht kort de nieuwe wettelijke regeling toe en staat stil bij een aantal arbeidsrechtelijke vragen. Leidt toepassing van de WNT tot eenzijdige wijziging ex artikel 7:611/613 BW of is sprake van wijziging van rechtswege? Mag de werkgever de WNT aangrijpen wijzigingen door te voeren in de hele organisatie? Klik hier om de annotatie te lezen.

Inzenden rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij van abonnees unieke rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u ook over nog niet gepubliceerde rechtspraak, klik dan hier om uw uitspraak in te zenden.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.

Hof

Rechtbank