Naar boven ↑

Update

Nummer 40, 2013
Uitspraken van 01-10-2013 tot 07-10-2013
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Geachte heer/mevrouw,

Rechtspraak
Graag wijs ik u op de volgende uitspraken.

Voorgenomen besluit tot samenwerking tussen twee ontwikkelingsorganisaties valt onder artikel 25 WOR. Beroepstermijn van artikel 26 WOR dwingt OR tot actie, ook al vindt nog volop overleg tussen OR en bestuurder plaats
In AR 2013-774 moest de Ondernemingskamer oordelen over de vraag of en wanneer een samenwerking tussen twee partijen onder het adviesrecht van artikel 25 WOR valt. De stelling van Cordaid dat zij in het verleden nooit advies heeft gevraagd en regelmatig ter uitvoering van ontwikkelingshulpsubsidies (tijdelijke) samenwerkingsverbanden aangaat, kan niet afdoen aan het uitoefenen van medezeggenschap door de OR in het onderhavige geschil. De stelling dat de OR te prematuur is met zijn verzoek omdat de OR en de bestuurder nog in overleg zijn over de vraag of sprake is van een adviesplichtig besluit faalt, daar Cordaid het besluit tot samenwerking heeft genomen en de OR vanwege de termijn (1 maand) van artikel 26 WOR wel tot actie over moest gaan.

Statutair directeur of gewoon directeur: ontbreken van een geldig benoemingsbesluit
Uit AR 2013-769 blijkt maar weer eens dat het te allen tijde loont te onderzoeken of de statutair directeur wel rechtsgeldig is benoemd. De stelling van de werkgever dat uit de notulen van de zogenaamde benoemingsvergadering een dergelijk besluit zou blijken, wordt niet gevolgd. Bijgevolg is de opzegging van de gewone bestuurder nietig, want in strijd met het BBA.

Herstel van de arbeidsovereenkomst na ongeldig ontslag op staande voet docent
In AR 2013-781 oordeelt de Kantonrechter Rotterdam dat het niet gepast is dat een docente meewerkt aan een leugen van een studente (die daarmee eerder van haar stageadres vertrok). Dit laakbare gedrag is evenwel onvoldoende voor een ontslag op staande voet. Nu het BBA niet van toepassing is, mist de werkgever belang bij een voorwaardelijke ontbinding (AR 2013-780). Gezien de beperkte omvang van de dienstbetrekking (8 uur) en de overige gevolgen voor de docente, acht de rechter wel sprake van een kennelijk onredelijk ontslag en gelast het in kort geding wedertewerkstelling omdat in de bodemzaak waarschijnlijk herstel van de arbeidsovereenkomst zal worden toegewezen.

Au pair is werkzaam op basis van een arbeidsovereenkomst en heeft bij ziekte recht op 52 weken minimumloon (7:629 BW)
Ten slotte is AR 2013-765 interessant. De arbeidsverhouding tussen een au pair en het gezin wordt aangemerkt als een arbeidsovereenkomst. Nu tegenover de arbeidsprestatie ook een beloning stond, spitste de vraag zich met name toe of sprake is van een gezagsverhouding. Het Gerechtshof Leeuwarden heeft in zijn arrest van 11 februari 2004 (JAR 2004, 65) reeds overwogen dat de zorg en opvang van de kinderen en het verrichten van huishoudelijke werkzaamheden een zodanige onbepaaldheid heeft, dat zij zich moeilijk laat denken zonder insluiting van een instructiebevoegdheid. In gelijke zin ook de kantonrechter. Als gevolg hiervan heeft de zieke werkneemster recht op loon. Nu artikel 7:629 BW de eerste 52 weken ten minste het minimumloon voorschrijft, dient het gezin dit aan werkneemster te betalen.

AR Poll
Ruim (66,67 %) is het eens met de stelling: Wensmoeders dienen bij draagmoederschap ook recht te hebben op bevallingsverlof.
De nieuwe stelling luidt: Het openbreken van het Sociaal Akkoord is gewenst.
Breng hier uw stem uit.

AR Annotatie Boedeker/Schlecker: de laatste aflevering in een spannende IPR-trilogie
Graag wijs ik u op de nieuwe noot van Zef Even. In deze noot analyseert hij het arrest Boedeker/Schlecker. Hij plaatst het nauwere band-criterium van artikel 6 EVO in het kader van de sub a en sub b grond, alsmede de overwegingen van het Hof van Justitie in de relevante arresten Koeltzsch en Voogsgeerd. Tevens legt hij een verband met artikel 8 Rome-I en geeft hij invulling aan wanneer nauwere banden een rol kunnen spelen (in het bijzonder bij toepassing van de sub a-grond). De noot geeft een helder overzicht van de spelregels inzake het toepasselijk recht bij grensoverschrijdende geschillen. Klik hier om de noot te lezen.

Inzenden eigen rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij ingezonden rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de arbeidsrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de uitspraak in te zenden.

Rest mij nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Met vriendelijke groet,

Ruben Houweling
Hoofdredacteur AR Updates

Hof

Rechtbank