Naar boven ↑

Update

Nummer 41, 2013
Uitspraken van 08-10-2013 tot 14-10-2013
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Geachte heer/mevrouw,

Nieuws: Sociaal Akkoord versneld ingevoerd
Voor het weekend (11 oktober) hebben D66, ChristenUnie, SGP en de coalitiepartijen een akkoord bereikt over de begroting. In dit akkoord wordt over het Sociaal Akkoord het volgende opgemerkt (p. 10 en 11):

  1. Werkgevers in de marktsector stellen zich garant om in 2014 reeds vijfduizend mensen met een beperking aan het werk te helpen. Dit is een verdubbeling van de eerdere toezegging.
  2. De maatregelen met betrekking tot de Wet Werk en Zekerheid worden een half jaar eerder ingevoerd (respectievelijk 1-7-2014 en 1-7-2015).
  3. Al na 6 maanden (nu 12 maanden) wordt voor WW-ers alle arbeid als passend aangemerkt. De invoering van dit onderdeel wordt met een jaar vervroegd naar 1-1-2015.
  4. In november stuurt het kabinet een voorstel aan de Tweede Kamer hoe langer doorwerken (na AOW-leeftijd) kan worden bevorderd, belemmeringen kunnen worden weggenomen, maar tegelijkertijd harmonie met jeugdigen kan worden bereikt.
  5. Er komt een onderzoek naar knelpunten van loondoorbetaling bij ziekte en het ziekte- en arbeidsongeschiktheidsrisico voor werkgevers.

Het akkoord heeft nog een aantal gevolgen. Zo wordt onder meer de werkbonus (61 tot 64 jaar) afgeschaft voor nieuwe gevallen; wordt de marge gebruikelijk loon verlaagd (voor de aanmerkelijk belanghouder); een aantal werkgeverspremies gaat omlaag; verlaging zelfstandigenaftrek vindt geen doorgang. Klik hier om de brief van de minister te lezen.

Rechtspraak
Graag wijs ik u op de volgende uitspraken.

Concurrerende nevenactiviteiten in strijd met het goed werknemerschap, ondanks het feit dat werkgever jarenlang deze activiteiten gedoogde en zelfs faciliteerde
In AR 2013-786 oordeelt het hof dat een werknemer in strijd met artikel 7:611 BW handelt indien hij tijdens het dienstverband zijn werkgever beconcurreert. In het verleden stond de werkgever dit toe, daar er simpelweg meer opdrachten waren dan hij zelf kon aannemen. Werknemer werd zelfs in staat gesteld met materialen van de werkgever dergelijke zwartklussen te verrichten. Inmiddels is de markt gekeerd en heeft de werkgever te weinig werk. Om die reden is hij van eerder beleid teruggekomen. Dat staat hem vrij, aldus de rechter.

Schlecker-criteria toegepast in Nederlandse zaak
Het Hof Den Bosch (AR 2013-787) geeft invulling aan de zogenoemde Schlecker-criteria (AR 2013-705). De enkele omstandigheid dat werknemer de arbeid gewoonlijk in Belgi verrichtte, was onvoldoende om het Belgische recht van toepassing te verklaren daar het geheel nauwere banden had met Nederland. Als belangrijke criteria worden genoemd:

  1. werkgever en werknemer zijn woonachtig in Nederland;
  2. plaats van de arbeidsprestatie is onbepaald en niet beperkt tot Belgi;
  3. een Nederlandse cao is van toepassing verklaard op de arbeidsovereenkomst;
  4. er is een verklaring van de SVB afgeven wat betreft de sociale zekerheid;
  5. de Nederlandse regeling inzake loondoorbetaling tijdens ziekte is van toepassing;
  6. looninhoudingen, sociale premies en reiskosten vinden plaats conform het Nederlands fiscale regime; en
  7. niets wijst op een ander rechtsstelsel.

Arbeidsovereenkomst met langdurig arbeidsongeschikte werknemer die passende arbeid in het derde spoor verricht, is geen lege huls
In AR 2013-783 oordeelt de kantonrechter dat de arbeidsovereenkomst tussen een werkgever en een langdurig arbeidsongeschikte werknemer, die inmiddels passende arbeid in het tweede spoor verricht en waarvan na afloop van zijn tweede spoor arbeidsovereenkomst geen loondoorbetaling meer rust op de werkgever, nog geen lege huls-arbeidsovereenkomst is geworden, omdat de re-integratie-verplichtingen ex artikel 7:658a BW op de werkgever blijven rusten. Volgt afwijzing van het ontbindingsverzoek.

Cameratoezicht en ontslag op staande voet
In AR 2013-789 oordeelt het Hof Den Bosch dat de zogenoemde regelgeving inzake heimelijk cameratoezicht eerst aan de orde komt als het plaatsvindt op reguliere werkplekken van werknemers. Een camera die gericht is op een kluis of gelddepot waar normaliter geen werknemers werken, valt hier niet onder, zodat schending van deze regelgeving het daaruit verkregen bewijs niet aantast. Ook in AR 2013-790 deed zich een ontslag op staande voet voor waarbij camerabeelden van doorslaggevend belang waren. Op de beelden was niet zichtbaar dat werkneemster daadwerkelijk geld uit de tas van een bewoonster van het zorgcomplex wegnam en in haar zak stopte. Wel was zichtbaar dat zij in de buurt van de tas handelingen verrichtte. Dit was voor de strafrechter reden de werkneemster vrij te spreken van diefstal. Voor de civiele rechter was dit reden om aan te nemen dat de werkgever voldoende had gesteld in het kader van de bewijslast en dat het nu aan werkneemster was tegenbewijs te leveren.

Geen sprake van vooringenomenheid rechter, indien rechter wijst op onmogelijkheid vordering
AR 2013-0784: een rechter die ter zitting ongevraagd werknemer voorhoudt dat nietigverklaring van ontslag op staande voet in kort geding geen kans van slagen heeft omdat daarmee om een declaratoir vonnis wordt verzocht, geeft daarmee geen blijk van vooringenomenheid, aldus de wrakingskamer van de rechtbank. Niets melden over de onmogelijkheid van de vordering van werknemer zou juist leiden tot een verrassingsbeslissing.

AR Poll
60% is het eens met de stelling: Het openbreken van het Sociaal Akkoord is gewenst.
De nieuwe stelling luidt: Met het nieuwe begrotingsakkoord is wijziging van het ontslagrecht nu toch echt onvermijdelijk.
Breng hier uw stem uit.

AR Annotatie: PGB-overeenkomst wel een heel bijzondere arbeidsovereenkomst
Graag wijs ik u op de nieuwe noot van Lucy van de Berg. In deze noot analyseert zij het arrest Leeuwarden-Arnhem (AR 2013-0736) inzake de arbeidsverhouding tussen de PGB-houder en de werknemer. Zij wijst allereerst op het wettelijke regime van bijzondere arbeidsverhoudingen (de thuiswerker die minder dan vier dagen persoonlijke arbeid verricht) en het jurisprudentile regime dat in de onderhavige zaak aan de orde is. Zij toetst het ontslag van de werkneemster-zorgverleenster in casu aan onder meer de HTM-zaak. Op overtuigende wijze schetst zij de verschillende complicaties en implicaties van deze bijzondere arbeidsverhouding en roept zij op tot een betere regulering. Klik hier om de noot te lezen.

Inzenden eigen rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij ingezonden rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de arbeidsrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.

Rest mij nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Met vriendelijke groet,

Ruben Houweling
Hoofdredacteur AR Updates

Hof

Rechtbank

Antillen