Naar boven ↑

Update

Nummer 43, 2013
Uitspraken van 23-10-2013 tot 29-10-2013
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Geachte heer/mevrouw,

AR Ontslagvergoedingsindex
Graag wijs ik u op de wekelijkse AR Ontslagvergoedingsindex verzorgd door mr. P. Kruit. Hier treft u niet alleen de gemiddelde ontslagvergoeding (zowel bij ontbinding als kennelijke onredelijkheid) aan, maar tevens verschillende variabelen, zoals vergoeding per leeftijdscategorie en ontslaggrond. Per week 43 bedroeg de gemiddelde ontbindingsvergoeding in Nederland bijvoorbeeld 0,88 maandsalaris per gewerkt dienstjaar. Voor de kennelijk onredelijk ontslagprocedure gold de factor 0,54. In vergelijking met vorig jaar liggen de vergoedingen lager. Klik hier om de index te bekijken.

Rechtspraak
Graag wijs ik u op de volgende uitspraken.

Ontslag op staande voet van getraumatiseerde werknemer rechtsgeldig
Het hof oordeelde het ontslag op staande voet van een loodgieter (AR 2013-837) die bij herhaling weigerde werkzaamheden in kruipruimte deels gevuld met water te verrichten rechtsgeldig. De traumatische ervaring van werknemer uit verleden waarbij auto te water is geraakt en inzittende is verdronken, was werkgever niet bekend. Het had op de weg van de werknemer gelegen dit aan de werkgever te melden toen de werkgever hem sommeerde de taak alsnog te verrichten. Door dat niet te doen, heeft hij de werkgever een dringende reden voor ontslag gegeven.

Werkgever mag aanbod passende arbeid arbeidsongeschikte werknemer weigeren om organisatorische redenen
In AR 2013-833 oordeelt de kantonrechter over het volgende. Een taxichauffeuse verklaart zich bereid om na twee jaar arbeidsongeschiktheid passende werkzaamheden te verrichten, waarbij zij na 22.00 uur wordt vrijgesteld van werkzaamheden. Haar werkgever weigert dit aanbod, gelet op de organisatorische consequenties. Naar het oordeel van de kantonrechter is dit een weigering wegens deugdelijke gronden die past binnen het kader van artikel 7:658a BW.

Beindiging lege huls overeenkomst is niet kennelijk onredelijk
In AR 2013-842 oordeelt het hof dat opzegging van een lege huls-arbeidsovereenkomst, in het bijzonder bij langer dan 104-weken-arbeidsongeschiktheid, niet kennelijk onredelijk is. Van schade door opzegging is immers geen sprake, nu werknemer geen loon meer ontvangt.

Ontbinding zonder vergoeding bij mismatch hooggeplaatst personeel
In AR 2013-821 oordeelt de kantonrechter dat bij een mismatch bij aanvang dienstverband, de arbeidsovereenkomst ontbonden moet worden zonder toekenning van een additionele vergoeding indien de opzegtermijn wordt gerespecteerd en werknemer al enige tijd is vrijgesteld van werkzaamheden. Hoge bomen vangen nu eenmaal veel wind.

AR Poll
Bijna idereen (90 %) is het oneens met de stelling: Bezit van kinderporno (thuis of op het werk) is te allen tijde een geldige reden voor ontslag.
De nieuwe stelling luidt: Het niet-verlengen van een tijdelijke arbeidsovereenkomst op discriminatoire gronden wordt naar huidig recht niet effectief gesanctioneerd.
Breng hier uw stem uit.

AR Annotatie. Beindiging van rechtswege: tch geen contradictio in terminis?
Graag wijs ik u op de nieuwe noot van Frank Dekker. In deze noot analyseert hij het Kuso-arrest van het Hof van Justitie EU ( AR 2013-706). In dat arrest staat onder meer de vraag centraal of het hanteren van verschillende pensioenontslagleeftijden voor mannen en vrouwen discriminatie oplevert. In het bijzonder wordt aandacht besteed aan de vraag of het van rechtswege eindigen kan kwalificeren als ontslag. Naar het oordeel van het hof is dat in casu het geval. Frank wijst op de mogelijke consequenties die dit arrest kan hebben voor het Nederlandse arbeidsrecht, in het bijzonder in die gevallen waarin het niet-verlengen van een tijdelijke arbeidsovereenkomst een discriminatoire reden heeft. Leidt straks het niet verlengen van een tijdelijke aanstelling met een zwangere werkneemster tot een verboden vorm van ontslag en wat is dan de sanctie? Verlenging en eventuele conversie of toch schadevergoeding? Klik hier om de noot te lezen.

Inzenden eigen rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij ingezonden rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de arbeidsrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.

Rest mij nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Met vriendelijke groet,

Ruben Houweling
Hoofdredacteur AR Updates

Hoge Raad

Hof

Rechtbank