Naar boven ↑

Update

Nummer 48, 2013
Uitspraken van 27-11-2013 tot 03-12-2013
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Geachte heer/mevrouw,

Wetsvoorstel Werk en zekerheid
Het wetsvoorstel Werk en zekerheid is afgelopen vrijdag in de ministerraad besproken en aan de Tweede Kamer gestuurd. U kunt de kamerstukken hier raadplegen.

Rechtspraak
Graag wijs ik u op de volgende uitspraken.

Gruijthuijsen/Rabobank naar analogie van toepassing bij herroeping arbitraal vonnis
Volgens de A-G (Wuisman) dient bedrog in de zin van artikel 1065 Rv op gelijke wijze te worden uitgelegd als bedrog in de zin van artikel 382 Rv (herroeping van een beschikking). Dit betekent dat zwijgen daar waar gesproken had moeten worden, voldoende is om bedrog aan te nemen. Kortom, de beschikking Gruijthuijsen/Rabobank is ook bij overeengekomen arbitrage van toepassing. In casu ging het om een zaak waarbij de statutair directeur van Terra Fina ruim 25.000.000,- vorderde aan contractuele schadevergoeding van een deel van de aandeelhouders van Terra Fina. De werknemer meldde aan de arbiters niet dat hij inmiddels zelf (indirect) aandeelhouder was geworden en kennelijk selectief de andere aandeelhouders aansprakelijk stelde. Dit in combinatie met nog een aantal factoren was voor het hof voldoende om bedrog aan te nemen en het arbitrale vonnis (toewijzing vordering werknemer) te herroepen. De Hoge Raad (AR 2013-964) heeft de zaak onder verwijzing naar artikel 81 RO afgedaan.

Werknemer behoudt recht op stukloon ondanks nietigheid ex artikel 12 WCAO
In AR 2013-966 oordeelt het Hof Den Bosch dat werknemer recht behoudt op het jarenlang toegekende stukloon ondanks het feit dat dit in strijd is met de (algemeen verbindendverklaarde) CAO voor de Vleessector. De omstandigheid dat werkgever sinds het algehele verbod toch stukloon is blijven betalen in combinatie met het ontbreken van een overgangsregeling ten aanzien van werknemer die een aanmerkelijke inkomensdaling ervoer (40%), brengt met zich mee dat het beroep van werkgever op artikel 12 WCAO naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is.

Loongarantieregeling artikel 61 WW en artikel 7:610b BW alsmede Hof van Justitie over causaliteit tussen loonaanspraak en insolventie
In AR 2013-962 oordeelt de rechtbank dat het UWV artikel 7:610b BW dient toe te passen op een werknemer die met een nul-uren-contract aanspraak maakt op de loongarantieregeling van artikel 61 e.v. WW. Het standpunt dat een loonaanspraak enkel bestaat als dergelijke flexwerkers voor het faillissement van de werkgever reeds een beroep op artikel 7:610b BW hebben gedaan, faalt. Het UWV dient dit zelfstandig te doen.
In AR 2013-971 oordeelt het Hof van Justitie EU dat het stellen van referteperiode waarbinnen een loonaanspraak moet liggen wil het in aanmerking komen voor de garantieregeling is toegestaan. Een loonvordering wegens betalingsonmacht van de werkgever na ontslag van een werknemer, kan niet worden aangemerkt als een vordering die verband houdt met insolventie, aldus het Hof.

Ex-werkgever handelt onrechtmatig door afgeven negatieve verklaring over voormalige werknemer
Net als vorige week (AR 2013-935) oordeelt ook deze week een rechter tot onrechtmatige daad van de oude werkgever (dan wel handelen in strijd met het goed werkgeverschap) door onzorgvuldig een negatieve verklaring af te geven over een voormalige werknemer aan een grote opdrachtgever. Door de negatieve verklaring komt werknemer die zich inmiddels als zzper heeft gevestigd moeilijk aan het werk (AR 2013-955). Gelijk aan de uitspraak van vorige week rust er op de werknemer wel een lastige bewijsplicht wat de schade(omvang) en causaliteit betreft.

AR Poll
Iedereen is het eens met de stelling: De ketenregeling biedt voldoende flexibiliteit.
De nieuwe stelling luidt: De voorgestelde wijzigingen wat het onderdeel ontslagrecht betreft in wetsvoorstel 33 818 (Werk en zekerheid) kunnen op mijn instemming rekenen. Breng hier uw stem uit.

AR Annotatie: Alphahulp in dienst bij thuiszorg; wie volgt?
Graag wijs ik u op de nieuwe AR annotatie van Willemijn Roozendaal bij AR 2013-0893. In deze noot geeft Willemijn een mooi inzicht in de rol en positie van alphahulp en de gewijzigde wet- en regelgeving daaromtrent. Zij analyseert de uitspraak van het Hof Arnhem waarin geoordeeld werd dat de alphahulp ondanks het bestaan van de formeelrechtelijke verhouding met de zorgbehoevende (clint) toch een arbeidsovereenkomst met het bemiddelende WMO-kantoor had. Of deze uitspraak grote gevolgen zal hebben voor de WMO-branche en in hoeverre deze uitspraak op andere driehoeksverhoudingen van toepassing zal zijn, zijn belangrijke vragen die Willemijn opwerpt. Klik hier om de noot te lezen.

Inzenden eigen rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij ingezonden rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de arbeidsrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.

Rest mij nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Met vriendelijke groet,

Ruben Houweling
Hoofdredacteur AR Updates

Hoge Raad

Hof

Rechtbank

Antillen