Naar boven ↑

Update

Nummer 5, 2013
Uitspraken van 30-01-2013 tot 05-02-2013
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Rechtspraak
Graag wijs ik u op de volgende uitspraken.

Preferente schuldvordering werknemers op dochter-werkgever in faillissement, kan niet middels een 403-verklaring jegens de moeder worden ingeroepen
Volgens de Rechtbank Midden-Nederland, vestigingsplaats Utrecht, brengt een 403-verklaring enkel een aansprakelijkheidsverklaring met zich. De aan de vordering verbonden preferentie kan niet worden ingeroepen, daar deze uitdrukkelijk ziet op de relatie werkgever en werknemer. De moedermaatschappij is uitdrukkelijk niet de werkgever. Het doel van de 403-verklaring noch richtlijnconforme interpretatie leiden tot een ander oordeel (AR 2013-0091).

Werkgever is op grond van artikel 6:170 BW (Antillen) niet aansprakelijk voor schade veroorzaakt door zijn ondergeschikte (loods) wegens ontbreken opzet of grove schuld van de loods conform artikel 3 Loodsenwet
Volgens de Hoge Raad (AR 2013-0087) heeft het hof geen onjuiste uitleg geven aan artikel 6:170 BWA door te oordelen dat eerst dan de werkgever aansprakelijk is voor de gedragingen van de loods, indien deze opzet of grove schuld kan worden verweten bij het toebrengen van schade in de uitoefening van zijn taken (artikel 3 Loodsenwet).

Artikel 6:92 BW staat aan vordering tot betaling forfaitaire schadevergoeding en naleving cao niet in de weg
In AR 2013-0089 oordeelt het hof dat het vorderen van boete (forfaitaire schadevergoeding) alsook een geldsom wegens het niet-naleven van de cao, niet in strijd is met artikel 6:92 BW. De boete ziet namelijk op het schenden van informatieverplichtingen van de werkgever, terwijl de nakoming ziet op niet-betaalde loonsommen. Voorts wordt in dit arrest het nodige opgemerkt over artikel 15 WCAO.

Concurrentiebeding van werknemer zwaarder gaan drukken, nadat werkgever zich van ‘Laaf-producten’ (Eftelingkabouters) is gaan toespitsen op financiële dienstverlening zoals spaar- en verzekeringsproducten
Volgens de rechter kan werknemer niet worden gehouden aan het concurrentiebeding met de werkgever. Toen werknemer in 1996 in dienst trad had de werkgever als doel het produceren van Laven. In 2004 is werkgever zich aan toeleggen op financiële producten. Het had op de weg van werkgever gelegen met werknemer toen opnieuw een concurrentiebeding overeen te komen. Door dat niet te doen, is het beding voor deze nieuwe activiteiten niet geldig. De functiewijziging van manager tot directeur is overigens geen ingrijpende wijziging, nu het in de lijn der dingen lag (AR 2013-0085).

Basisarts hoeft niet tijdens sollicitatieprocedure uit eigen beweging crimineel verleden en detentieperiode op te biechten. Werkgever dient zelf navraag toe doen naar oorzaak ‘gat in cv’
In AR 2013-0081 oordeelt de kantonrechter dat een basisarts – mede op grond van het Mijnals-arrest – niet uit zichzelf openheid van zaken hoeft te geven over zijn criminele verleden als dit niet relevant is voor de functie. Nu de werkgever zelf niet naar de oorzaak van het gat van acht jaar in het cv heeft gevraagd, heeft hij zelf boter op zijn hoofd. Werkgever wordt veroordeeld werknemer weder te werk te stellen, mede omdat werknemer waarschijnlijk nergens anders meer een stageplaats zal bemachtigen na alle media-aandacht voor dit incident.

AR Poll
75% was het eens met de stelling: ‘Er is behoefte aan een gespecialiseerde arbeidsrechter.’
De nieuwe stelling luidt: ‘Een werknemer dient bij faillissement van de werkgever-dochter, zijn preferentie te behouden bij zijn vordering jegens de 403-moeder.’ Breng hier uw stem uit.

AR Video: Loonstra, Verburg en Verhulp over (nieuw) ontslagrecht
Graag wijs ik u op de nieuwe AR Video, waarin verslag wordt gedaan van de VvA-bijeenkomst in november 2012. Loonstra, Verburg en Verhulp laten zich uit over de kennelijkonredelijkontslagprocedure, de nieuwe rekentool – www.hoelangwerkloos.nl – voor vaststelling van de kennelijkonredelijkontslagvergoedingen en de voorgenomen wijzigingen in het ontslagrecht. Klik hier om het videoverslag te bekijken.

Hoge Raad

Hof

Rechtbank