Naar boven ↑

Update

Nummer 10, 2014
Uitspraken van 04-03-2014 tot 10-03-2014
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Geachte heer/mevrouw,

Rechtspraak
Graag wijs ik u op de volgende uitspraken.

Intra-concern overgang van onderneming ondanks sterke overheersing van vervreemder over verkrijger
In AR 2014-218 oordeelt het Hof van Justitie dat de omstandigheid dat de vervreemder (moedermaatschappij) zeggenschap heeft over de verkrijger (dochtermaatschappij) niet aan overgang van onderneming in de weg staat. In casu betrof het een overgang van een onderdeel van Telecom Italia aan een dochtervennootschap. In dit arrest stond tevens de vraag centraal of er wel sprake was van een economische eenheid ten tijde van de overgang of dat deze pas na de overgang ontstond in welk geval de richtlijn niet van toepassing zou zijn.
Het hof oordeelt dat het gunstigheidsbeginsel van artikel 8 Richtlijn meer bescherming in nationale wetgeving toestaat (hetgeen in Itali het geval was). In Parkwood stelde het Hof van Justitie (indirect) nog grenzen aan de reikwijdte van artikel 8 Richtlijn, wellicht vanwege het collectieve arbeidsrechtelijke aspect in die zaak (dynamisch of statisch incorporatiebeding?).

Loonsanctie gaat mee over bij overgang van onderneming (ook wanneer deze pas na de datum van overgang wordt opgelegd door UWV)
In AR 2014-224 oordeelt het Hof Den Bosch in de Benetra/Wiba-zaak (AR 2011-812) over de vraag of een door het UWV opgelegde loonsanctie mee overgaat bij overgang van onderneming. Het hof meent dat dit het geval is, zelfs wanneer de loonsanctie door het UWV pas na de datum van de overgang is opgelegd. De verkrijger neemt immers in alle opzichten de rechten en plichten (inclusief de re-integratie-verplichtingen) van de vervreemder over en is dan ook aan te merken als de werkgever die de loonsanctie krijgt opgelegd. Dat het UWV de vervreemder heeft geadresseerd doet hieraan niet af (en leidt omgekeerd niet tot een loonaanspraak jegens de vervreemder). In dit arrest van het hof wordt voorts overwogen dat een zieke werknemer wel degelijk als een aldaar werkzame werknemer dient te worden beschouwd bij overgang van onderneming, alsook dat het enkel niet overnemen van vrachtwagens in de vervoersbranche nog niet betekent dat er geen overgang kan hebben plaatsgevonden.

Onregelmatigheidstoeslag valt onder vakantieloon
Onder verwijzing naar het British Airways-arrest van het Hof van Justitie oordeelt het Hof Den Haag dat ook onregelmatigheidstoeslagen onder het vakantieloon van een werknemer vallen. Of een werknemer ook recht heeft op onregelmatigheidstoeslagen tijdens ziekte (niet tijdens Schultz-Hoff-periodes) is afhankelijk van het antwoord op de vraag of de onregelmatigheidstoeslag een naar tijdruimte vastgesteld loon betreft (AR 2014-232).

Aanbiedingsplicht of mogelijkheid tot verlenging bepaaldetijdscontract?
In AR 2014-226 oordeelt het Hof Den Haag over de vraag of de clausule in een bepaaldetijdscontract waarin staat dat er een mogelijkheid is tot verlenging en dat dit tussen 5 tot 3 maanden voor het verstrijken van de overeenkomst kenbaar zal worden gemaakt, leidt tot een aanbiedingsplicht of niet meer dan een mededelingsplicht. Tevens buigt het hof zich over de vraag of uit artikel 7:611 BW voortvloeit dat indien de werknemer in kwestie gedurende vijf jaar (in casu) goed heeft gefunctioneerd, de werkgever niet uit dien hoofde reeds is gehouden een verlenging aan te bieden.
Het hof beantwoordt alle vragen negatief. Het arrest geeft wel aanleiding over het voorgestelde artikel 7:668 (nieuw) BW na te denken. Leidt het informeren over het wel of niet verlengen van de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd tot een aanbod? Uitnodiging tot onderhandelen? En in hoeverre speelt hierin artikel 7:611 BW een rol?

Ontslag met C=0,5 van engineer van Fokker die experimenteert met pyrotechnisch mengsel en vuurwerk: positie onhoudbaar vanwege veiligheid in luchtvaartbranche
Ten slotte: een engineer in de lucht- en ruimtevaart, werkzaam bij Fokker, die experimenteert met zelfgemaakt vuurwerk en dat onder meer ophangt aan het hek van de Koninklijke Luchtmacht, maakt zijn positie binnen een bedrijf als Fokker onmogelijk. Omdat veiligheid in luchtvaartbranche voorop staat, wordt de arbeidsovereenkomst ondanks een dienstverband van 21 jaar ontbonden (AR 2014-214). C=0,5.

AR Poll
50% is het eens met de stelling: Ten aanzien van het geheimhoudingsbeding blijft het onduidelijk of en hoe artikel 7:650 BW van toepassing is.

De nieuwe stelling luidt: Verlaging van de bezoldigingsnorm in de WNT tot 100% van de Balkenende-norm vind ik een goede zaak.'

Breng hier uw stem uit.

AR Annotatie Lucy van den Berg: proportionele of absolute loonsanctie
Graag wijs ik u op de nieuwe AR Annotatie van Lucy van den Berg. In deze noot gaat zij in op de prejudicile vraag van de Kantonrechter Utrecht inzake de volledige of gedeeltelijke loonstop bij schending van artikel 7:629 lid 3 BW. Zij schetst de verschillende standpunten in de literatuur en jurisprudentie en gaat tevens in op de procedure van prejudicile vragen aan de Hoge Raad. Ten slotte kijkt zij in de glazen bol en voorspelt ze het antwoord dat de Hoge Raad op deze vraag gaat geven. Hoe dat antwoord luidt kunt u hier lezen.

Inzenden eigen rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij ingezonden rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de arbeidsrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.

Rest mij nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Met vriendelijke groet,

Ruben Houweling
Hoofdredacteur AR Updates

Hof

Rechtbank

Antillen