Naar boven ↑

Update

Nummer 13, 2014
Uitspraken van 25-03-2014 tot 01-04-2014
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Geachte heer/mevrouw,

AR Updates: Infographic
De nieuwe AR Infographic laat zien dat AR Updates in sneltreinvaart groeit en het meest complete jurisprudentieoverzicht van Nederland kan worden. Benieuwd waar de uitspraken vandaan komen? Klik dan hier om de Infographic te lezen.

Rechtspraak
Graag wijs ik u op de volgende uitspraken.

Vergaande onderzoeksplicht bij verpayrolling van werknemers
In AR 2014-305 oordeelt het Hof Leeuwarden dat op een werkgever eenzelfde onderzoeksplicht rust ingeval van indiensttreding van zijn werknemer bij het door werkgever geselecteerde payrollbedrijf als bij beindiging van het dienstverband met wederzijds goedvinden. Nu niets is gebleken van een dergelijke onderzoeksinspanning, moet het ervoor worden gehouden dat werknemer nog steeds bij de werkgever in dienst is. De getekende arbeidsovereenkomst met de payrollwerkgever ontbeert dan rechtskracht.

Ook in AR 2014-295 staat een payrollconstructie ter discussie, maar wordt uiteindelijk geoordeeld dat ABN AMRO/Malhi zich tegen doorbreking van de formele banden verzette. Doorslaggevend leek te zijn dat geen sprake was van een echt payrollbedrijf.

De mate en duur van de blootstelling is niet van belang voor het al dan niet toepassen van de arbeidsrechtelijke omkeringsregel op situaties van mesothelioom
In AR 2014-302 oordeelt het hof dat de aangescherpte omkeringsregel zoals verwoord in Hoge Raad 7 juni 2013, niet (volledig) opgaat bij mesothelioomschade. Oftewel, de mate en duur van de blootstelling is niet van belang als er maar een blootstelling is geweest. Wat dat laatste betreft rust op werknemer de bewijslast dat hiervan sprake is geweest. Naar oordeel van het hof slaagde werknemer niet in dit Westrate/De Schelde-bewijsverweer.

Uitblijven van duidelijke bonuscriteria is in strijd met goed werkgeverschap
In AR 2014-301 oordeelt het hof dat ondanks herhaald verzoek van de werknemer het niet nader invullen van de bonuscriteria ertoe leidt dat de werkgever in strijd handelt met het goed werkgeverschap. Bijgevolg is de werkgever de maximale bonus (in casu 20% van het salaris) verschuldigd.

Griffierechten in geval van beroep in sociale zaken mogelijk in strijd met recht op doeltreffende voorziening in rechte ex artikel 47 Handvest Grondrechten EU
Het Hof van Justitie EU oordeelt in AR 2014-300 over toegang tot de rechter op grond van artikel 47 Handvest. In casu is het beroep op artikel 47 Handvest niet mogelijk wegens ontbreken van een unie-rechtelijk geschil of uitvoering (artikel 51 Handvest). Het veiligstellen van rechten inzake het waarborgfonds is in casu (nog) niet aan de orde, zodat het hof niet tot een inhoudelijk oordeel kan komen.

AR Poll
Tweederde is het eens met de stelling: Een wensmoeder die middels draagmoederschap direct na de bevalling de zorg over een kind op zich neemt, dient evenals de bevallen moeder bevallingsverlof te genieten.

De nieuwe stelling luidt: Er is dringende behoefte aan wettelijke regulering van payrolling.
Breng hier uw stem uit.

AR Annotatie Johan Zwemmer: Overgang van onderneming en de arbeidsongeschikte werknemer en loonsanctie
Graag wijzen wij u op de nieuwe AR Annotatie van Johan Zwemmer bij het arrest van het Hof Den Bosch AR 2014-0224. In deze noot behandelt hij drie onderwerpen: 1. Overgang van onderneming in een kapitaalintensieve sector zonder overdracht van kapitaal; 2. Overgang van een onderdeel van een onderneming en de toerekening van de arbeidsongeschikte werknemer aan dat onderdeel (Memedovic-doctrine); en ten slotte 3. De overgang van onderneming en het al dan niet overgaan van een na de overgang opgelegde loonsanctie aan de vervreemder. Hij plaatst de verschillende onderwerpen in de context van andere nationale en Europeesrechtelijke jurisprudentie. U kunt de noot hier lezen.

Inzenden eigen rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij ingezonden rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de arbeidsrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.

Rest mij nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Met vriendelijke groet,

Ruben Houweling
Hoofdredacteur AR Updates

Hof

Rechtbank