Naar boven ↑

Update

Nummer 17, 2014
Uitspraken van 23-04-2014 tot 29-04-2014
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Geachte heer/mevrouw,

Nu verkrijgbaar: de vergoedingsapp
Nu verkrijgbaar in de Apple Appstore: de VAAN-Bju vergoedingsapp. Met de app kunt u op uw telefoon of tablet een aantal verschillende ontslagvergoedingen berekenen. Deze app maakt het onder meer mogelijk om naast de vertrouwde Kantonrechtersformule ook de Transitievergoeding (artikel 7:673-7:673c (nieuw) BW) te berekenen.
Download de Ontslag App nu in de App store via deze link of zoek in de App Store naar Ontslag App.
Let op: de App is ontwikkeld voor de iPhone en helaas niet beschikbaar voor Android en BlackBerry.

Overgang van materieel werkgever leidt tot overgang gedetacheerd personeel
In een zeer uitvoerig gemotiveerd arrest van het Hof Den Bosch (AR 2014-397) staat de vraag centraal of werknemer in dienst van DSM Limburg is overgegaan naar Sitech primair op grond van een overnamecontract met als datum 1 januari 2012 en subsidiair op grond van het feit dat Sitech de dochteronderneming van DSM, DSM Manufacturing Center BV (DMC), in 2009 heeft overgenomen. Bij DMC werden werknemers van DSM Limburg gedetacheerd. Het hof oordeelt op basis van het Albron-arrest dat werknemer reeds in 2009 is overgegaan naar Sitech. Het arrest geeft aanleiding binnen concernverband nog eens na te gaan bij wie de gedetacheerde werknemers werkelijk in dienst zijn (gebleven).

Verklaring huisarts onder bijzondere omstandigheden alternatief voor 629a-verklaring
In AR 2014-394 geeft het Hof Den Haag invulling aan het arrest HR 20 december 2013, AR 2013-1019, waar het een deskundigenoordeel ex artikel 7:629a BW betreft. Net als in het arrest van de Hoge Raad werd ook in de onderhavige zaak (tot tweemaal toe!) de 629a-aanvraag van de werknemer door het UWV geweigerd omdat de arbeidsovereenkomst inmiddels van rechtswege was geindigd en de werknemer een Ziektewetuitkering genoot. In deze omstandigheden achtte het hof de door de werknemer in geding gebrachte verklaringen van zijn huisarts en psychotherapeute voldoende. In AR 2014-395 oordeelt het Hof Arnhem-Leeuwarden dat een verklaring van een huisarts geen verschoning van een 629a-verzuim oplevert.

Loonvordering in kort geding wegens nietig ontslag op staande voet leidt niet tot stuiting eventuele vordering bodemprocedure wegens kennelijk onredelijk ontslag
Het Hof Amsterdam (AR 2014-399) oordeelt dat de verjaring ex artikel 7:683 BW niet wordt gestuit middels een vordering in kort geding op grond van ontslag op staande voet. Uit artikel 3:316 jo. 3:317 BW volgt dat in een dergelijk geval geen sprake kan zijn van een stuitingshandeling. Het beroep van de werkgever op verjaring is in casu evenmin naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar.

Reorganisatie kort na datum overgang van onderneming leidt tot opzegverbod
In AR 2014-0385 oordeelt de kantonrechter dat de opzegging van de arbeidsovereenkomst met werknemer die per oktober 2013 van rechtswege in dienst is getreden van de verkrijger, met toestemming van het UWV per januari 2014, terwijl daarvoor geen enkele sprake was van een reorganisatie niet anders kan worden geduid dan een reorganisatie wegens de overgang van onderneming. Nu geen sprake is van ETO-redenen, moet de opzegging in strijd met het opzegverbod worden geoordeeld.

AR Poll
Bijna 60 % is het eens met de stelling: Een (rechtsbijstand)verzekeringsnemer dient ook vrije advocaatkeuze te hebben tijdens de UWV-procedure.

De nieuwe stelling luidt: Werkgevers (en werknemers) zijn nog onvoldoende op de hoogte van de wijzigingen die op grond van de WWZ vermoedelijk per 1 juli 2014 in werking zullen treden.

Breng hier uw stem uit.

Inzenden eigen rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij ingezonden rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de arbeidsrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.

Rest mij nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Met vriendelijke groet,

Ruben Houweling
Hoofdredacteur AR Updates

Hof

Rechtbank