Naar boven ↑

Update

Nummer 2, 2014
Uitspraken van 07-01-2014 tot 13-01-2014
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Geachte heer/mevrouw,

Rechtspraak
Graag wijs ik u op de volgende uitspraken.

Onbeperkte uitsluiting ketenregeling in CAO voor (assistent-)scheidsrechters betaald voetbal in strijd met Richtlijn 1999/70/EG
In AR 2014-22 staat de vraag centraal of de uitsluiting van de ketenregeling (onbeperkt tijdelijke contracten) in de CAO voor (assistent)scheidsrechters toelaatbaar is. De kantonrechter wijst erop dat artikel 7:668a lid 5 BW richtlijnconform moet worden uitgelegd en derhalve restrictief moet worden genterpreteerd. Het doel van de richtlijn, het Adeneler-arrest en ratio van de Flexwet brengen de kantonrechter tot het oordeel dat in casu de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd niet is geindigd.
Interessant is dat in het wetsvoorstel 33 818 voor bepaalde sectoren onbeperkte uitsluiting van de ketenregeling met toestemming van de minister mogelijk wordt gemaakt (artikel 7:668a lid 8 (nieuw) BW). Als voorbeeld wordt genoemd de profvoetbalsector (p. 126 MvT).

Loonmatiging van uiteindelijk 6% en later uitbetalen vakantiegeld doorstaan Stoof/Mammoet-toetsing
In AR 2014-27 oordeelt de kantonrechter dat een collectieve loonmatiging door de werkgever mag worden doorgevoerd. Het architectonisch en (steden) bouwkundig ontwerpbureau leed forse verliezen en na drie reorganisaties met halvering van het personeelsbestand, moest opnieuw een maatregel worden getroffen. Het feit dat de OR positief adviseerde, een zorgvuldige procedure was bewandeld en bijna iedereen (83% van de respondenten) inclusief partners en associates heeft ingestemd met dit loonoffer, doorstaat deze eenzijdige wijziging de Stoof/Mammoet-toetsing.

Inzage in mailbox werknemers is een instemmingsplichtig voorgenomen besluit ex artikel 27 lid 1 sub l WOR
In AR 2014-43 oordeelt het Hof Amsterdam dat de technische mogelijkheid een teammanager toegang te verschaffen tot de mailbox van een afwezige werknemer, kwalificeert als voorzieningen die gericht zijn op of geschikt zijn voor waarneming van of controle op aanwezigheid, gedrag of prestaties van de in de onderneming werkzame personen. De OR komt derhalve instemmingsrecht toe, ook al is het doel van de regeling de klanttevredenheid te verhogen door ook te responderen op vragen van burgers bij afwezigheid van een werknemer.

Artikel 7:625 BW verzet zich tegen additionele vordering van wettelijke rente over wettelijke verhoging
In AR 2014-37 oordeelt het hof dat na een toegewezen loonvordering inclusief de wettelijke verhoging een werknemer niet meer in een afzonderlijke procedure wettelijke rente over de toegewezen wettelijke verhoging kan vorderen. De matigingsbevoegdheid in artikel 7:625 BW brengt mee aldus het hof dat indien een rechter een loonvordering inclusief de wettelijke verhoging toewijst, er tevens een afweging wordt gemaakt over de eventuele wettelijke rente. Als deze niet is toegewezen, moet artikel 7:625 BW als ware het uitgewerkt worden beschouwd.

Uitleg niet meer dan twee anderen laten bijstaan in de zin van artikel 1 sub b onder 2 BBA
Een zeldzame uitspraak treffen we aan in AR 2014-35. De centrale vraag is wie kwalificeert als helper van de BBA-opdrachtnemer. Naar het oordeel van het hof is de stelling van de opdrachtnemer dat hij als hoofdredacteur voor die werkzaamheden niet werd bijgestaan, niet relevant. Het gaat om het eindproduct waarvoor de opdracht was verstrekt (dus het totaal aan werkprocessen). Ook de omstandigheid dat sommige helpers niet of nauwelijks werden betaald, is niet relevant.

Overgang servicecontract printers en multifunctionals leidt niet tot overgang van onderneming
In AR 2014-34 staat de vraag centraal of sprake is van een overgang. Hoewel het hof sprake acht van een overeenkomst (ruime uitleg van contractuele betrekkingen), acht het in casu geen overgang van onderneming nu de economische eenheid als kapitaal intensief moet worden aangemerkt (het gaat om de machines) en deze niet mee overgingen.

Factuur advocaat werknemer op naam van werkgever ter verrekening van BTW leidt tot een tuchtrechtelijk verwijt
Zoals bekend mag een advocaat van de werknemer zijn declaratie voor werkzaamheden niet indienen bij werkgever, waarbij declaratie op naam van werkgever wordt gesteld. De gefingeerde overeenkomst van opdracht met werkgever wordt opgesteld om btw te verrekenen. Het betaamt een behoorlijk advocaat evenwel niet aldus het Hof van Discipline om aan een dergelijke constructie mee te werken (AR 2014-28).

AR Annotatie: Hoe gedane zaken een keer nemen de uitleg van de Ragetlie-regel door de Hoge Raad
Graag wijs ik u op de nieuwe AR Annotatie van Ronald Beltzer. In deze noot schetst hij de verschillen tussen het Ragetlie-arrest van de Hoge Raad (AR 2013-1017) en de uiteindelijke codificatie van de zogenoemde Ragetlie-regel. Op basis daarvan stelt hij kritische vragen bij de juistheid van de argumentatie van de Hoge Raad te oordelen dat onder rechtsgeldige opzegging in de zin van artikel 7:667 lid 4 BW, uitsluitend een opzegging door de werkgever moet worden verstaan. In de noot wijst hij ook op een aantal andere aspecten van Ragetlie, zoals het voortzettingsvereiste, dat behulpzaam kan zijn voor lopende discussies over voortzetting na pensioen(ontslag). Klik hier om de noot te lezen.

AR Poll
Iedereen is het eens met de stelling: Het ontslagrecht op onderdelen van (meer) driekwartdwingend recht maken, is onverantwoord zonder eerst een grondige herziening van ons huidige cao-recht door te voeren.

De nieuwe stelling luidt: Stoof/Mammoet biedt een toereikende maatstaf voor het doorvoeren van loonmatiging in tijden van economische crisis.

Breng hier uw stem uit.

Inzenden eigen rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij ingezonden rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de arbeidsrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.

Rest mij nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Met vriendelijke groet,

Ruben Houweling
Hoofdredacteur AR Updates

Hof

Rechtbank

Nationaal overig