Naar boven ↑

Update

Nummer 21, 2014
Uitspraken van 21-05-2014 tot 27-05-2014
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Geachte heer/mevrouw,

Ontslag App al meer dan 700 downloads!
De VAAN-BJu Ontslag App is inmiddels meer dan 700 keer gedownload. Met deze app kunt u op uw telefoon of tablet een aantal verschillende ontslagvergoedingen berekenen. Deze app maakt het onder meer mogelijk om naast de vertrouwde Kantonrechtersformule ook de Transitievergoeding (artikel 7:673-7:673d (nieuw) BW) te berekenen. Voorts is met deze app het gehele WWZ-dossier te volgen en gemakkelijk in te zien.
Download de Ontslag App nu in de App store via deze link of zoek in de App Store naar Ontslag App.

Let op: de App is ontwikkeld voor de iPhone en helaas niet beschikbaar voor Android en BlackBerry.

Rechtspraak
Graag wijs ik u op de volgende uitspraken.

Nietig ontslag op staande voet wegens schending artikel 7:638 BW
In AR 2014-471 oordeelt het hof dat het ontslag op staande voet van een werknemer niet rechtsgeldig is, omdat de werkgever in strijd met artikel 7:638 BW niet binnen de aldaar genoemde twee weken reageerde op het verlofverzoek van werknemer, maar pas daags voor de beoogde vakantiedatum (die werknemer inmiddels had geboekt). Werknemer had reeds in september verlof gevraagd voor onder meer 23 december. In de week van 18 december reageerde de werkgever inhoudelijk op het verzoek van werknemer dat hij tot die tijd had aangehouden om eerst alle verlofaanvragen te inventariseren. Het arrest gaat vrij uitvoerig in op de reikwijdte en ratio van artikel 7:638 BW (hoelang mag een werkgever het vakantieverzoek in beraad houden en in hoeverre mag een werkgever eigen beleid voeren?). Met de zomervakanties in aantocht is het arrest ook om die reden relevant.

Ten onrechte niet overgenomen werknemer heeft naast recht op loon ook recht op gemiddelde onregelmatigheidstoeslag, ook als er geen arbeid is verricht
Het Hof Den Bosch (AR 2014-470) moest zich vorige week uitlaten over de vraag of sprake was van een overgang van onderneming na contractwisseling in de beveiligingsbranche. Onder verwijzing naar alle omstandigheden van het geval zoals door de Hoge Raad laatstelijk in AR 2014-0308 genoemd, komt het hof uiteindelijk tot het oordeel dat sprake is van een overgang van onderneming. Het feit dat onvoorzien drie extra werknemers werkzaam raken op het project waardoor fors verlies wordt geleden, doet hieraan niet af. Voorts merkt het hof op dat werknemers op grond van artikel 7:611 BW recht hebben op tewerkstelling op hetzelfde project nu dit in hun contract bij de vervreemder stond. Ten slotte oordeelt het hof dat werknemers tevens recht hebben op een gemiddelde onregelmatigheidstoeslag, omdat zij door toedoen van de verkrijger niet in de gelegenheid zijn gesteld te werken. Het verweer dat zij niet hebben gewerkt en dus ook geen onregelmatige tijden hebben gewerkt, faalt.

Artikel 6 BBA niet van toepassing op Nederlandse werknemer werkzaam voor een Nederlandse werkgever in Maleisi, omdat werknemer woonachtig is en werkzaam wenst te blijven in Maleisi
In AR 2014-474 vindt een mooie confrontatie plaats tussen het Nuon/Olbrych-arrest enerzijds en Haskoning-arrest anderzijds. Volgens het hof is in casu het BBA wel, maar artikel 6 BBA niet van toepassing, omdat niet is voldaan aan het terugval-criterium. Van belang lijkt met name het toetsmoment (aan het einde van de arbeidsovereenkomst) en de op dat moment geldende feitelijke toestand (is de werknemer werkzoekend in Maleisi of in Nederland?).

Up or Out-beleid een gewichtige reden voor ontbinding?
In AR 2014-478 verzoekt een accountantskantoor ontbinding van de arbeidsovereenkomst van een werkneemster omdat zij niet vrijwillig ontslag neemt, terwijl er geen doorgroeimogelijkheden voor haar zijn. Volgens het kantoor voert zij een up or out-beleid en leidt het niet-meewerken aan een exittraject tot een verstoorde arbeidsrelatie. De kantonrechter doet de zaak af op het niet kenbaar zijn van dit beleid en laat de vraag of bij gebleken kenbaarheid van het beleid sprake zou zijn van een rechtsgeldige ontbindingsgrond in het midden.

Handhaving Inspectie SZW niet onrechtmatig
In AR 2014-480 doet een aantal werkgever beklag over de wijze waarop de Inspectie SZW optreedt en druk uitoefent op medewerkers, onder meer door te dreigen het verhoor te houden op een politiebureau en onaangekondigd binnen te vallen. De rechter oordeelt dat de Inspectie SZW binnen haar toegekende bevoegdheden en grenzen blijft.

AR Poll
Ruim 70% is het eens met de stelling: Uitruil van ZZPers voor vaste werknemers zonder enige schadevergoeding maakt het ontslag altijd kennelijk onredelijk.

De nieuwe stelling luidt: Het Hof van Justitie EU is met betrekking tot de toekenning van vakantieverlofrechten (Schultz-Hoff) en het zogenoemde vakantieloon (British Airways) doorgeschoten met bescherming van werknemers.

Breng hier uw stem uit.

AR Annotatie Ronald Beltzer: wanneer is er sprake van een overgang van onderneming?
Graag wijs ik u op de AR Annotatie van Ronald Beltzer bij AR 2014-218. In deze noot analyseert hij het arrest van het Hof van Justitie EU inzake Amatori waarin de vraag centraal stond of iets dat voor de overgang geen onderneming is, maar daarna wel een zelfstandige onderneming wordt, ook kan leiden tot overgang van onderneming. Hij vergelijkt dit arrest met eerdere rechtspraak van het Hof van Justitie EU en wijst op de (opmerkelijke) overweging van het Hof dat voor de vraag of sprake is van een onderneming, van belang is of sprake is van een functionele autonomie. Daarmee wordt artikel 6 Richtlijn (behoud van medezeggenschap) gebruikt om de entiteit te bepalen. In UGT werd hier nog anders over geoordeeld. Klik hier om de noot te lezen.

Inzenden eigen rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij ingezonden rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de arbeidsrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.

Rest mij nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Met vriendelijke groet,

Ruben Houweling
Hoofdredacteur AR Updates

Hof

Rechtbank