Naar boven ↑

Update

Nummer 23, 2014
Uitspraken van 03-06-2014 tot 09-06-2014
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Geachte heer/mevrouw,

Wetsvoorstel WWZ aangenomen
Zoals verwacht is gisteren, dinsdag 10 juni, rond de klok van 14:00 uur, het Wetsvoorstel 33 818 aangenomen. Zoals bekend is de inwerkingtreding van de eerste tranche (flexbepalingen minus ketenregeling) uitgesteld tot 1 januari 2015. Wilt u op de hoogte blijven van de meest recente ontwikkelingen, volg dan het wetgevingsdossier van de VAAN. Klik hier om het dossier te lezen.

Rechtspraak
Graag wijs ik u op de volgende uitspraken.

Schending van artikel 7:629 lid 3 BW leidt tot algehele loonstop
De Hoge Raad heeft het Pinksterweekend ingeluid met beantwoording van de eerste arbeidsrechtelijke prejudicile vraag aan dit college (AR 2014-0506). De Rechtbank Midden Nederland heeft de Hoge Raad gevraagd antwoord te geven op de vraag of schending van artikel 7:629 lid 3 BW bij gedeeltelijke re-integratie leidt tot algeheel verval van loonaanspraken of enkel verval over de re-integratieve uren (AR 2014-0055). De Hoge Raad is van oordeel dat uit de systematiek van artikel 7:629 lid 3 BW (alle subs leiden tot gehele uitsluiting van de loonaanspraak); de ratio van dit artikel (werknemers prikkelen mee te werken aan re-integratie) en de wetsgeschiedenis niet anders kan worden geoordeeld dan dat schending tot algehele loonuitsluiting leidt, tenzij een beroep op lid 3 naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is. Vergelijk ook Hof Den Bosch 23 juli 2013, AR 2013-0575.

Ontbinding arbeidsovereenkomst werknemer met morbide obesitas niet in strijd met WGH/CZ
In AR 2014-0503 oordeelt de kantonrechter dat hoewel de aandoening morbide obesitas te kwalificeren is als een chronische ziekte, dit niet aan ontbinding van de arbeidsovereenkomst in de weg staat nu werknemer als groepsleider van een kinderdagverblijf niet (meer) in staat is zijn functie uit te oefenen (artikel 3 WGH/CZ). Volgt ontbinding met vergoeding.

Slaapdienst is arbeidstijd en geeft aanspraak op loon
In AR 2014-0512 mocht het Hof Den Bosch zich uitlaten over de vraag of een werknemer die als pandbeheerder 24 uur per dag beschikbaar moet zijn en gehouden is op de locatie te slapen, aanspraak kan maken op vergoeding van deze slaapdienst. Naar het oordeel van het hof dient deze vraag bevestigend te worden beantwoord. Over de vraag wat de vergoeding van deze slaapdienst dient te zijn, wordt aansluiting gezocht bij de compensatie die de werknemers van de huurder van het pand genoten ingeval van slaapdiensten conform de CAO Welzijn Maatschappelijke Dienstverlening.

Werknemer die in kokende vleespan valt, nadat hij op de rand van de kookpan balanceerde om techniekruimte te bereiken, handelt niet bewust roekeloos
Een tragisch en bizar feitencomplex treffen we aan in AR 2014-0516 waar een werknemer ernstige brandwonden oploopt doordat hij in de uitoefening van de werkzaamheden in een grote kookpan (90 C) valt. Het ongeval vond plaats nadat werknemer over het kookeiland (meermalen) was geklommen en op de losliggende deksel van de kookpan ging staan om het rooster van de technische ruimte te sluiten. Het verweer van werkgever dat sprake is van bewuste roekeloosheid faalt. Nu voorts is gebleken dat het regelmatig voorkwam dat werknemers over het kookeiland liepen, valt werkgever te verwijten dat hij onvoldoende zijn zorgplicht is nagekomen.

IJkpunt aanbiedingsplicht artikel 38 CAO Schoonmaak- en glazenwassersbedrijf is moment van contractswisseling
Bij contractswisseling in de Schoonmaak- en glazenwassersbranche geldt op grond van artikel 38 CAO dat de verkrijgende partij een arbeidsovereenkomst moet aanbieden aan de werknemers werkzaam op het object. In casu vond de contractswisseling plaats op 2 januari, terwijl de algemeen verbindend verklaard cao op 1 januari was geindigd. Volgens het hof brengt de tekst van artikel 38 CAO met zich mee dat de verplichting tot het aanbieden van een overeenkomst enkel geldt op het moment van contractswisseling. Nu de cao op dat moment was gexpireerd, is werkgever niet verplicht de arbeidsovereenkomsten aan werknemers aan te bieden (AR 2014-0517).

AR Poll
Ruim tweederde is het oneens met de stelling: De aanmelding van de cao conform artikel 4 Wet op de loonvorming dient niet aan de normatieve werking van het cao-recht in de weg te staan.

De nieuwe stelling luidt: Het is volkomen terecht dat een niet-re-integrerende werknemer zijn volledige loonaanspraak verliest, zoals door de Hoge Raad geoordeeld.

Breng hier uw stem uit.

AR Annotatie Saskia Peters: vakantieloon en prestatiebeloning
Graag wijs ik u op de nieuwe AR Annotatie van Saskia Peters bij AR 2014-0484. In deze noot analyseert zij het arrest van het Hof van Justitie EU in de zaak Lock, waarin de vraag centraal stond of een werknemer tijdens vakantieverlof aanspraak heeft op een gemiddelde provisie zoals hij dat tijdens zijn werkzaamheden genoot. Zij vergelijkt dit arrest met eerdere rechtspraak van het Hof van Justitie EU en wijst op de praktische gevolgen van dit arrest voor de Nederlandse praktijk. Daarbij nuanceert zij de impact enerzijds door te wijzen op het ruime loonbegrip van artikel 7:634 BW. Anderzijds wijst zij op de mogelijke aanspraken die werknemers toekomen alsmede de berekeningswijze van het gemiddelde provisieloon tijdens (en na) een vakantieperiode. Klik hier om de noot te lezen.

Inzenden eigen rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij ingezonden rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de arbeidsrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.

Rest mij nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Met vriendelijke groet,

Ruben Houweling
Hoofdredacteur AR Updates

Hoge Raad

Hof

Rechtbank