Naar boven ↑

Update

Nummer 24, 2014
Uitspraken van 10-06-2014 tot 16-06-2014
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Geachte heer/mevrouw,

Rechtspraak
Graag wijs ik u op de volgende uitspraken.

Financile compensatie voor niet-genoten vakantiedagen ondanks overlijden werknemer
Volgens het Hof van Justitie EU vormt recht op jaarlijkse vakantie slechts een van de twee aspecten van een wezenlijk beginsel van sociaal recht van de Unie. Dit beginsel omvat eveneens het recht op betaling van gebruikelijk loon. Het Hof acht een nationale regeling die een dergelijke financile aanspraak doet vervallen bij het einde van de arbeidsovereenkomst wegens het overlijden van de werknemer in strijd met dit beginsel. Opvallend is dat het Hof hoewel daartoe uitgedaagd door de verwijzende rechter zich niet uitlaat over de recuperatiefunctie van vakantieverlof in relatie tot het overlijden (AR 2014-0531).

Onredelijk besluit ondernemer die wegens aanstaande wetswijziging zich niet voor langere tijd wil binden aan Sociaal Plan en daardoor ondernemingsraad in onzekerheid laat verkeren over personele gevolgen
In AR 2014-0536 oordeelt de Ondernemingskamer over de redelijkheid van het uiteindelijk genomen besluit tot sluiting van productielijn van AkzoNobel. In het bijzonder staat de vraag centraal of de ondernemer de ondernemingsraad voldoende en tijdig heeft genformeerd over de personele gevolgen. Ten tijde van het adviestraject heeft de ondernemer mede vanwege de aanstaande wetswijzigingen op het terrein van het ontslagrecht geen overeenstemming bereikt met de vakbonden over een Sociaal Plan. De Ondernemingskamer acht de strategische keuze van de ondernemer begrijpelijk, maar niet gerechtvaardigd in het licht van behoorlijke medezeggenschap.

Relatiebeding gedetacheerde werknemer is niet in strijd met art. 9a Waadi wegens vast contract
In AR 2014-0528 oordeelt de voorzieningenrechter dat het relatiebeding van werknemer niet in strijd is met artikel 9a Waadi (belemmeringsverbod), omdat de werknemer bij de oude werkgever reeds een vast contract had. Volgens de rechter is het doel van artikel 9a Waadi belemmeringen weg te nemen een werknemer in vaste dienstbetrekking te doen komen. Derhalve is dit artikel niet van toepassing indien een werknemer reeds in vaste dienst is bij de oude werkgever.

Ontbinding arbeidsovereenkomst docent leidt niet tot ABC-formule maar CRvB-formule
In AR 2014-0530 oordeelt de kantonrechter over een ontbindingsverzoek wegens een verstoorde arbeidsrelatie tussen een schoolinstelling en de docent. Bij het toekennen van de ontbindingsvergoeding oordeelt de kantonrechter dat, nu de werknemer een wachtgeldregeling toekomt, de ABC-formule niet kan worden toegepast. Naar het oordeel van de kantonrechter dient in dergelijke gevallen de CRvB-formule te worden toegepast.

AR Poll
90% is het eens met de stelling: Het is volkomen terecht dat een niet-re-integrerende werknemer zijn volledige loonaanspraak verliest, zoals door de Hoge Raad geoordeeld.

De nieuwe stelling luidt: Vergoeding van niet-genoten vakantiedagen staat op gespannen voet met de recuperatiefunctie van vakantieverlof.

Breng hier uw stem uit.

AR Annotatie Saskia Peters: vakantieloon en prestatiebeloning
Graag wijs ik u op de AR Annotatie van Saskia Peters bij AR 2014-0484. In deze noot analyseert zij het arrest van het Hof van Justitie EU in de zaak Lock, waarin de vraag centraal stond of een werknemer tijdens vakantieverlof aanspraak heeft op een gemiddelde provisie zoals hij dat tijdens zijn werkzaamheden genoot. Zij vergelijkt dit arrest met eerdere rechtspraak van het Hof van Justitie EU en wijst op de praktische gevolgen van dit arrest voor de Nederlandse praktijk. Daarbij nuanceert zij de impact enerzijds door te wijzen op het ruime loonbegrip van artikel 7:634 BW. Anderzijds wijst zij op de mogelijke aanspraken die werknemers toekomen alsmede de berekeningswijze van het gemiddelde provisieloon tijdens (en na) een vakantieperiode. Klik hier om de noot te lezen.

Inzenden eigen rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij ingezonden rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de arbeidsrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.

Rest mij nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Met vriendelijke groet,

Ruben Houweling
Hoofdredacteur AR Updates

Hof van Justitie van de Europese Unie

Hof

Rechtbank