Naar boven ↑

Update

Nummer 27, 2014
Uitspraken van 01-07-2014 tot 07-07-2014
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Geachte heer/mevrouw,

Ontwerpbesluit Transitievergoeding
Afgelopen donderdag heeft de minister het Ontwerpbesluit Transitievergoeding aan de Tweede Kamer toegezonden. Na de zomer zal de minister advies aan de Raad van State vragen. In dit ontwerpbesluit is onder meer opgenomen welke kosten in mindering mogen worden gebracht op de transitievergoeding en wordt de berekening van de transitievergoeding, in het bijzonder de vermindering van de zogenoemde transitiekosten, bij opvolgende arbeidsovereenkomsten verduidelijkt. Klik hier om het ontwerpbesluit te lezen.

Rechtspraak
Graag wijs ik u op de volgende uitspraken.

Zeevarenden vallen ook onder de reikwijdte van de richtlijn arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd
Het Hof van Justitie EU oordeelde afgelopen week dat ook zeevarenden onder het materile bereik van Richtlijn 1999/70/EU vallen. Het beroep van diverse lidstaten op de status aparte van zeevarenden, mede onder verwijzing naar het Maritiem Arbeidverdrag (MAV) wordt door het hof niet gehonoreerd. Wel lijkt het hof ruimte te geven voor nadere nationale regelgeving waarin aan de behoefte voor flexibele arbeid in deze sector kan worden voorzien. Een doorbrekingstermijn van 60 dagen acht het hof niet in strijd met de richtlijn. Evenmin verplicht de richtlijn lidstaten bij misbruik van tijdelijke arbeidsovereenkomsten tot conversie te concluderen (AR 2014-0597). In Nederland is dit wel het rechtsgevolg dat aan overtreding van de ketenregeling is verbonden.

Uitzending, payrolling en ABN AMRO/Malhi: over toerekening en stilzwijgende voortzetting
In AR 2014-0601 staat de vraag centraal of de voortzetting van werkzaamheden door de uitzendkracht bij de inlener resulteert in een (stilzwijgende) voortzetting van de arbeidsovereenkomst met het uitzendbureau. Het hof beantwoordt deze vraag ontkennend, stellende dat eventuele uitlatingen van de inlener alsmede de feitelijke voortzetting niet aan het uitzendbureau kunnen worden toegerekend. De stelling van werknemer dat hij vanwege zijn feitelijke voortzetting dan dus werkzaam is op basis van een arbeidsovereenkomst met de inlener stuit niet alleen af op ABN AMRO/Malhi (verzet tegen geruisloze overgang), maar vooral op de uitdrukkelijke bedoeling van de inlener alleen op basis van een detachering met werknemer verder te willen (bedoeling van partijen). In AR 2014-0583 oordeelde de Kantonrechter Amsterdam in een payrollconstructie op min of meer gelijke wijze dat de inlener uitdrukkelijk geen arbeidsovereenkomst wenste aan te gaan met werknemer en zich in ieder geval niet jegens werknemer heeft verbonden (ontbreken overeenkomst), zodat van een arbeidsovereenkomst geen sprake kan zijn.

Overgang van onderneming en nawerkende dynamisch geformuleerde caos

In AR 2014-0577 en AR 2014-0578 staat de vraag centraal of artikel 14-werknemers aanspraak kunnen maken op een (gunstigere) CAO Getronics cq KPN CM of nog slechts de oude KPN CAO. In dit vonnis komen nawerking, overgang van onderneming, incorporatie en gebondenheid allemaal samen. De complexiteit ontstaat doordat er verschillende overgangen plaatsvonden binnen concernverband met verschillende caos en daarin opgenomen ontslagvergoedingen.

Advocaat van werknemer aansprakelijk wegens onvoldoende waarschuwen voor pensioenrisico bij faillissement van werkgever

Volgens het hof (AR 2014-0602) is de advocaat van werknemer toerekenbaar tekortgeschoten door werknemer onvoldoende te waarschuwen voor de risicos van pensioenschade bij faillissement van werkgever voor einde dienstverband. Het belang van veiligstellen van pensioen was de advocaat bekend en de getroffen garanties waren onvoldoende. Volgt nadere bewijsvoering met betrekking tot de vraag of en zo ja welke schade is geleden.

Schadevergoeding wegens niet omzetten bepaaldetijdscontract in vast wegens schending goed werkgeverschap: schadevergoeding conform 681-vergoeding

In AR 2014-0588 oordeelt de kantonrechter dat het zonder goede grond niet omzetten van de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd in n voor onbepaalde tijd hoewel dit in de arbeidsovereenkomst was bedongen indien sprake was van goed functioneren leidt tot schending van het goed werkgeverschap en derhalve tot schadevergoeding van 15.000. Volgens de kantonrechter werden hier elementaire eisen van personeelsbeleid ernstig geschonden door het functioneren niet structureel, systematisch en controleerbaar in contact met de werknemer aan de orde te stellen. De schade werd naar analogie van de 681-schade vastgesteld.

Wel of niet lid van de PVT: bij onduidelijkheid geldt opzegverbod medezeggenschap

De kantonrechter Den Bosch oordeelde dat bij onduidelijkheid of werknemer als lid van PVT of als vertegenwoordiger van het MT zitting heeft in PVT, het voor rekening van werkgever komt zodat de werknemer een geslaagd beroep op opzegverbod toekomt (AR 2014-0594).

AR Poll
80% was het eens met de stelling: Proeftijdontslag wegens het (strafrechtelijke) verleden van de partner van werknemer is oneigenlijk gebruik van de proeftijdregeling.

De nieuwe stelling luidt: Het beroep van een inlener op het ontbreken van een overeenkomst met de ingeleende werker (ABN AMRO/Malhi) waardoor geen arbeidsovereenkomst kan ontstaan, doet afbreuk aan werknemersbescherming.

Breng hier uw stem uit.

Inzenden eigen rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij ingezonden rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de arbeidsrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.

Rest mij nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Met vriendelijke groet,

Ruben Houweling
Hoofdredacteur AR Updates

Hof

Rechtbank

Uitspraken zonder ECLI