Naar boven ↑

Update

Nummer 29, 2014
Uitspraken van 15-07-2014 tot 21-07-2014
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Geachte heer/mevrouw,

Reparatiewet Wet werk en zekerheid
Graag wijs ik u op de voor het weekend gepubliceerde Reparatiewet Wet werk en zekerheid als onderdeel van de Verzamelwet SZW 2015. Klik hier om de Reparatiewet te bekijken. Uiteraard is de tekst ook via de VAAN Ontslag App te raadplegen onder het dossier Wet werk en zekerheid.

Rechtspraak
Graag wijs ik u op de volgende uitspraken.

Ambtelijke aanstelling telt mee in ketenregeling
In AR 2014-0636 oordeelt de kantonrechter dat de periode dat werkneemster via de provincie Drenthe bij werkgever is gedetacheerd op basis van een ambtelijke aanstelling meetelt bij de berekening van de ketenregeling nadat werkneemster bij werkgever in dienst is getreden. De omstandigheid dat er geen sprake is van opvolgende arbeidsovereenkomsten doet niet ter zake. De formele aanstellingsvorm mag niet in de weg staan aan de bescherming van werknemer.

Kosten loonsanctie alsnog in mindering op koopprijs aandelen
In AR 2014-0641 staat de vraag centraal of de door het UWV opgelegde loonsanctie in mindering kan worden gebracht op de koopprijs van de aandelen van de onderneming, indien partijen hebben afgesproken dat indien de vennootschap alsnog wordt aangesproken voor verplichtingen die hun oorzaak vinden in de periode vr de datum van overdracht van de aandelen, de koopprijs zal worden verminderd tot een bepaald bedrag. De rechter oordeelt dat de loonsanctie is opgelegd wegens feiten en omstandigheden van voor de aandelenoverdracht, zodat deze kosten in mindering komen op de transactiesom.

Arbeidsongeschiktheid werknemer aangenomen ondanks andersluidende oordelen van bedrijfsarts en verzekeringsarts
In AR 2014-0631 oordeelt de kantonrechter dat werknemer wel degelijk arbeidsongeschikt is, ondanks het feit dat de bedrijfsarts en verzekeringsarts anders oordeelden. Daarbij weegt zwaar mee dat UWV geen eigen medisch onderzoek heeft uitgevoerd en werknemer niet heeft gezien, terwijl de bedrijfsarts een telefonisch consult heeft gehouden en arbeidsongeschiktheid niet uitsloot.

Vordering nakoming en gefixeerde schadevergoeding wegens overtreding cao toegestaan
Het Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelde deze week over de vraag of de Stichting Sociaal Fonds Taxi zowel gefixeerde schadevergoeding wegens het volhardend weigeren van inzage in de administratie alsook naleving van de litigieuze cao kan vorderen. Het hof gaat gemotiveerd in op de vraag of in casu artikel 6:91 BW van toepassing is en in hoeverre cumulatie mogelijk is. Naar het oordeel is dit mogelijk. Interessant is voorts dat het hof, in de omstandigheid dat de forfaitaire schadevergoeding voortvloeit uit een algemeen verbindend verklaarde cao, afleidt dat aanleiding bestaat tot matiging van de boete (artikel 6:94 BW). Zie over soortgelijke vragen van samenloop en additionele schadevergoedingen AR 2014-0377.

Werknemer niet gebonden aan leaseautobeding
Ten slotte leert AR 2014-0644 dat de formulering van een leaseautobeding nauw luistert. In casu oordeelt het hof dat uit de regeling voortvloeit dat alleen bij leasecontracten waarbij de werknemer de auto in priv gebruikt ten tijde van het einde van de arbeidsovereenkomst er een mogelijke overnameverplichting bestaat. In casu heeft werknemer halverwege het dienstverband afstand genomen van het privgebruik van de leaseauto, zodat ten tijde van het einde van de arbeidsovereenkomst geen overnameverplichting meer uit het contract voortvloeide.

AR Poll
Iedereen was het eens met de stelling: De rechtsregel uit de 15-april-arresten (vennootschapsrechtelijke ontslag betekent ook einde arbeidsovereenkomst, tenzij) dient ook van toepassing te zijn op de managementovereenkomst (overeenkomst van opdracht tussen vennootschap en management-bv van de bestuurder).

De nieuwe stelling luidt: Als ambtelijke aanstellingen meetellen bij opvolgend werkgeverschap ex artikel 7:668a lid 2 BW, dan ook overeenkomsten van opdracht of andere contractuele betrekkingen tussen werker en (opvolgend) werkgever/werkverschaffer.

Breng hier uw stem uit.

AR Annotatie Lucy van den Berg: de afhankelijke opdrachtnemer en het BBA
Graag wijs ik u op de nieuwe annotatie van Lucy van den Berg bij de uitspraak AR 2014-0566. In deze noot analyseert zij het bereik van artikel 1, sub b, onder 2 BBA naar aanleiding van de uitspraak AR 2014-0566. Zij vergelijkt de overwegingen van de rechter met het bekende Tros dokter-arrest en constateert verschillen die ze aan de hand van opvattingen in de (recente) literatuur bespreekt. Ze sluit af met de relativering van artikel 1, sub b, onder 2 BBA met de komst van WWZ. Na inwerkingtreding van de WWZ zal de afhankelijke opdrachtnemer niet langer onder de preventieve ontslagbeschermingstoets van het UWV vallen. Klik hier om de noot te lezen.

Inzenden eigen rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij ingezonden rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de arbeidsrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.

Rest mij nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Met vriendelijke groet,

Ruben Houweling
Hoofdredacteur AR Updates

Hof van Justitie van de Europese Unie

Hof

Rechtbank