Naar boven ↑

Update

Nummer 31, 2014
Uitspraken van 29-07-2014 tot 04-08-2014
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Geachte heer/mevrouw,

NIEUW en GOED DOEL! Geconsolideerde wettekstuitgave Wet werk en zekerheid, met inleidende samenvatting en aangekondigde reparatiewetgeving
Graag wijs ik u op de wettenbundel Wet werk en zekerheid. Dit boek bevat de geconsolideerde tekst van titel 7.10 BW zoals deze deels vanaf 1 januari 2015, deels vanaf 1 juli 2015 en deels vanaf 1 april 2016 eruit zal komen te zien, inclusief de reeds aangekondigde reparatiewetgeving. De gewijzigde wetteksten zijn voorzien van een grijs vlak, zodat duidelijk is welke artikelen door de WWZ zullen worden gewijzigd. Verder zijn de artikel(led)en van een margewoord voorzien en is bij de verschillende artikelen ook de datum van inwerkingtreding vermeld, voor zover deze datum een andere is dan 1 juli 2015. De tekstuitgave WWZ kost 19,00 en is leverbaar via de website www.bju.nl.

Mede namens de samenstellers van deze bundel (Houweling/Keulaerds) bericht ik u dat de eventuele royalty-opbrengsten van deze handelseditie ten goede komen aan de stichting Advocaten voor Advocaten. Ook BJu zal daar een donatie aan doen. Klik hier om een exemplaar te bestellen.

Rechtspraak
Graag wijs ik u op de volgende uitspraken.

Niet verlengen tijdelijke arbeidsovereenkomst wegens privleven godsdienstleraar mogelijk in strijd met artikel 8 EVRM
In AR 2014-685 staat opnieuw de zaak Fernndez Martnez/Spanje centraal. Nadat Martnez in 2012 in het ongelijk was gesteld door de kleine kamer van de EHRM, oordeelt nu ook de Grote Kamer van het EHRM over de vraag of het niet verlengen van een arbeidsovereenkomst wegens omstandigheden gelegen in de privsfeer in strijd komt met artikel 8 EVRM. Martnez maakte namelijk deel uit van De Beweging voor het Facultatieve Celibaat. In 1996 verscheen een artikel in een tijdschrift over deze beweging, waarin een foto van Martnez en zijn gezin was opgenomen. Blijkens het artikel pleit de beweging voor facultatief celibaat en democratisering van de kerk, en heeft de beweging moeite met sommige kerkelijke standpunten inzake abortus, echtscheiding, seksualiteit en geboortebeperking. Anders dan de kleine kamer, oordeelt de Grote Kamer dat het niet verlengen van de arbeidsovereenkomst in deze omstandigheden vol aan artikel 8 EVRM kan worden getoetst. Oftewel, de autonomie van geloofsgemeenschappen wordt niet gevolgd. Uiteindelijk oordeelt het Hof dat geen sprake is van een schending van artikel 8 EVRM, omdat van Martnez mede gezien zijn positie verwacht had mogen worden dat hij zich uitdrukkelijk tegen publicatie van het artikel zou verzetten. Zie ook de annotatie van Roozendaal bij dit arrest.

Bedrijfsreglement inlener krachtens artikel 7:660 BW van toepassing op ingeleende werknemer; koperdraad in vuilcontainer werkgever blijft eigendom van werkgever
In AR 2014-687 staat het ontslag van een gedetacheerde werknemer centraal, die in de afbrandoven van DSM het kunststof omhulsel van een stuk koperdraad wegbrandt, in strijd met de bedrijfsregels van DSM. Een van de stellingen van werknemer is dat hij als ingeleende werknemer niet aan het bedrijfsreglement is gebonden. Het hof oordeelt dat de inlener middels artikel 7:660 BW de contractueel overgedragen gezagsverhouding mag uitoefenen op werknemer. De tweede stelling van werknemer is dat het koperdraad uit een vuilcontainer van DSM was gehaald en derhalve geen diefstal kan opleveren. Het hof gaat aan deze stelling voorbij en oordeelt dat werknemer evenmin bedrijfseigendommen in een vuilcontainer mag toe-eigenen.

Wederindiensttredingsvoorwaarde verhoudt zich niet met aard van de ontbindingsprocedure
De kantonrechter oordeelt in AR 2014-677 dat het verbinden van een wederindiensttredingsvoorwaarde aan de ontbindingsbeschikking zich niet verhoudt met de aard van de procedure. Het habe wenig-verweer van werkgever treft doel, zodat de arbeidsovereenkomst zonder vergoeding wordt ontbonden.

Terbeschikkingstelling van expertise op terrein van salarisadministratie leidt tot deelname StiPP
In AR 2014-682 staat de vraag centraal of de arbeidsverhouding tussen werkgever en zijn werknemers kan worden aangemerkt als een uitzendovereenkomst in de zin van artikel 7:690 BW. De kantonrechter oordeelt dat sprake kan zijn van onder leiding en toezicht van een derde, ook al mist deze derde inhoudelijke kennis van en bemoeienis met het werk van de werknemers. De allocatiefunctie wordt uit het niet-incidentele karakter van de terbeschikkingstelling afgeleid.

AR Poll
Iedereen was het eens met de stelling: Het feit dat reeds een nota van wijziging van de reparatiewet (Verzamelwet SZW 2015) is aangekondigd, bewijst maar weer eens dat haastige spoed zelden goed is.

De nieuwe stelling luidt: Titel 7.10 BW is voldoende toegespitst op driehoeksrelaties (detachering, payrolling, uitzending).

Breng hier uw stem uit!

AR Annotatie Willemijn Roozendaal: werk, priv en religie
Graag wijs ik u op de nieuwe annotatie van Willemijn Roozendaal bij de uitspraak AR 2014-0685. In deze noot analyseert zij het bereik en de relevantie van artikel 8 EVRM naar aanleiding van het arrest Fernandez Martnez/Spanje. Zij vergelijkt de overwegingen van dit arrest met het in 2012 gewezen arrest door de zogenoemde kleine kamer van het EHRM. Zij constateert dat met dit arrest afscheid wordt genomen van ministerial exeption (autonomie van geloofsgemeenschappen). Vervolgens onderzoekt Willemijn de potentile reikwijdte van dit arrest voor het arbeidsrecht: ontslag dat mede het gevolg is van een priv-omstandigheid leent zich mogelijk voor toetsing aan 8 EVRM. Klik hier om de noot te lezen.

Inzenden eigen rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij ingezonden rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de arbeidsrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.

Rest mij nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Met vriendelijke groet,

Ruben Houweling
Hoofdredacteur AR Updates

Hof

Rechtbank