Naar boven ↑

Update

Nummer 32, 2014
Uitspraken van 05-08-2014 tot 12-08-2014
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Geachte heer/mevrouw,

NIEUW en GOED DOEL! Geconsolideerde wettekstuitgave Wet werk en zekerheid, met inleidende samenvatting en aangekondigde reparatiewetgeving
Graag wijs ik u op de wettenbundel Wet werk en zekerheid. Dit boek bevat de geconsolideerde tekst van titel 7.10 BW zoals deze deels vanaf 1 januari 2015, deels vanaf 1 juli 2015 en deels vanaf 1 april 2016 eruit zal komen te zien, inclusief de reeds aangekondigde reparatiewetgeving. De gewijzigde wetteksten zijn voorzien van een grijs vlak, zodat duidelijk is welke artikelen door de WWZ zullen worden gewijzigd. Verder zijn de artikel(led)en van een margewoord voorzien en is bij de verschillende artikelen ook de datum van inwerkingtreding vermeld, voor zover deze datum een andere is dan 1 juli 2015. De tekstuitgave WWZ kost 19,00 en is leverbaar via de website www.bju.nl.

Mede namens de samenstellers van deze bundel (Houweling/Keulaerds) bericht ik u dat de eventuele royalty-opbrengsten van deze handelseditie ten goede komen aan de stichting Advocaten voor Advocaten. Ook BJu zal daar een donatie aan doen. Klik hier om een exemplaar te bestellen.

Rechtspraak
Graag wijs ik u op de volgende uitspraken.

Wel of geen payrollconstructie vormt een van de essentialia van de arbeidsovereenkomst
In AR 2014-699 staat de vraag centraal of sprake is van een arbeidsovereenkomst tussen de Stichting en een aspirant-werknemer die uit de sollicitatieprocedure voor docent Wiskunde als meest geschikte kandidaat naar voren is gekomen. Nadat hij op de vrijdagmiddag voor de beoogde werkweek op locatie een rondleiding heeft gekregen en kennis heeft gemaakt met zijn nieuwe collegas, treft hij de personeelsfunctionaris van de Stichting. Deze persoon deelt aspirant-werknemer mee dat er alleen op basis van een payrollovereenkomst wordt gewerkt. Daar is de aspirant-werknemer het niet mee eens en weigert aan deze constructie mee te werken. Naar het oordeel van het hof is in casu niet voldaan aan de essentialia van de overeenkomst (te weten payrolling), zodat evenmin een arbeidsovereenkomst tot stand is gekomen. Zie over de leer van essentialia in het arbeidsrecht: AR 2013-0431.

Kennelijk onredelijk ontslag wegens valse of voorgewende reden dan wel schending ancienniteitsregels (schending wederindiensttredingsvoorwaarde) leidt tot schadevergoeding conform Kantonrechtersformule en niet hoelangwerkloos.nl
In AR 2014-695 oordeelt de kantonrechter dat de rekentool www.hoelangwerkloos.nl buiten het gevolgencriterium ex artikel 7:681 lid 2 sub b BW, minder voor de hand ligt te hanteren bij het vaststellen van de schadevergoeding naar billijkheid. In plaats daarvan zou aansluiting bij de Kantonrechtersformule voor de hand liggen.
Deze overweging is interessant in het licht van de billijke vergoeding in de WWZ. Rechters zullen deze billijke vergoeding (niet zijnde de transitievergoeding) nader moeten invullen. Is hier een rol voor de (aangepaste) Kantonrechtersformule weggelegd?

Ontslag leidinggevende kinderdagopvang, nadat zij van ondergeschikten eiste dat ze een alibi leverden voor een nacht die zij bij haar minnaar had doorgebracht (C=0)
Werkneemster, een leidinggevende van een kinderdagopvang, heeft aan haar ondergeschikten verteld over haar buitenechtelijke relatie en vervolgens ook van een ondergeschikte verlangd dat die tegenover haar echtgenoot een alibi zou leveren voor een nacht die zij bij haar minnaar had doorgebracht. Dit terwijl deze ondergeschikten in direct contact stonden met de bedrogen echtgenoot van werkneemster als die hun dochter kwam brengen of halen op de kinderopvang waar zij allen werkzaam waren. Als gevolg hiervan hebben de werknemers zich tegen haar gekeerd, waardoor zij haar gezag niet meer accepteren. Dit vormt voor de werkgever aanleiding de arbeidsovereenkomst te beindigen. De kantonrechter ontbindt met C=0. (AR 2014-698)

Artikel 6:170 BW niet van toepassing in uitzendrelatie
In een geschil tussen een WSW-werkgever die werknemers detacheert aan onder meer een afvalsorteerbedrijf, ASGO, moest het hof oordelen of de door de gedetacheerde werknemer toegebrachte schade (met een heftruck) aan het bedrijfspand van ASGO op de WSW-werkgever kon worden verhaald met een beroep op artikel 6:170 BW. Het hof oordeelt dat artikel 6:170 BW een buitencontractuele aansprakelijkheid in het leven roept van een werkgever voor door een fout van zijn werknemer in de uitoefening van diens werkzaamheden aan een derde toegebrachte schade. Deze bepaling is niet van toepassing in de contractuele verhouding tussen een uitzendbureau/detacheringsbedrijf (de formele werkgever) en een inlenend bedrijf (de materile werkgever). ASGO is in deze geen derde als bedoeld in artikel 6:170 BW (zie AR 2014-700).

AR Poll
80% was het niet eens met de stelling: Titel 7.10 BW is voldoende toegespitst op driehoekrelaties (detachering, payrolling, uitzending).

De nieuwe stelling luidt: De billijke vergoeding volgens de Wet Werk en zekerheid, dient op basis van de (eventueel aangepaste) Kantonrechtersformule te worden bepaald.

Breng hier uw stem uit!

AR Annotatie Willemijn Roozendaal: werk, priv en religie
Graag wijs ik u op de annotatie van Willemijn Roozendaal bij de uitspraak AR 2014-0685. In deze noot analyseert zij het bereik en de relevantie van artikel 8 EVRM naar aanleiding van het arrest Fernandez Martnez/Spanje. Zij vergelijkt de overwegingen van dit arrest met het in 2012 gewezen arrest door de zogenoemde kleine kamer van het EHRM. Zij constateert dat met dit arrest afscheid wordt genomen van ministerial exeption (autonomie van geloofsgemeenschappen). Vervolgens onderzoekt Willemijn de potentile reikwijdte van dit arrest voor het arbeidsrecht: ontslag dat mede het gevolg is van een priv-omstandigheid leent zich mogelijk voor toetsing aan 8 EVRM. Klik hier om de noot te lezen.

Inzenden eigen rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij ingezonden rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de arbeidsrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.

Rest mij nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Met vriendelijke groet,

Ruben Houweling
Hoofdredacteur AR Updates

Hof

Rechtbank