Naar boven ↑

Update

Nummer 33, 2014
Uitspraken van 13-08-2014 tot 19-08-2014
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Geachte heer/mevrouw,

GOED DOEL! Geconsolideerde wettekstuitgave Wet werk en zekerheid, met inleidende samenvatting en aangekondigde reparatiewetgeving
Graag wijs ik u op de wettenbundel Wet werk en zekerheid. Dit boek bevat de geconsolideerde tekst van titel 7.10 BW zoals deze deels vanaf 1 januari 2015, deels vanaf 1 juli 2015 en deels vanaf 1 april 2016 eruit zal komen te zien, inclusief de reeds aangekondigde reparatiewetgeving. De gewijzigde wetteksten zijn voorzien van een grijs vlak, zodat duidelijk is welke artikelen door de WWZ zullen worden gewijzigd. Verder zijn de artikel(led)en van een margewoord voorzien en is bij de verschillende artikelen ook de datum van inwerkingtreding vermeld, voor zover deze datum een andere is dan 1 juli 2015. De tekstuitgave WWZ kost 19,00 en is leverbaar via de website www.bju.nl.

Mede namens de samenstellers van deze bundel (Houweling/Keulaerds) bericht ik u dat de eventuele royalty-opbrengsten van deze handelseditie ten goede komen aan de stichting Advocaten voor Advocaten. Ook BJu zal daar een donatie aan doen. Klik hier om een exemplaar te bestellen.

Rechtspraak
Graag wijs ik u op de volgende uitspraken.

Artikel 7:610b BW geldt (juist ook) voor oproepovereenkomsten. Wet Tijdelijke Verruiming Ketenregeling niet in strijd met EU-recht
In AR 2014-0711 oordeelt het Hof Amsterdam dat de Wet Tijdelijke Verruiming Ketenregeling (vier contracten in een keten in vier jaar bij werknemers tot 27 jaar) niet in strijd is met gelijkebehandelingsrecht op grond van leeftijdsonderscheid (Kucukdevici). Voorts overweegt het hof dat artikel 7:610b BW ook van toepassing is op oproepovereenkomsten (ongeacht de soort). De stelling van werkgever dat daarmee na drie maanden elke flexibiliteit uit de oproepovereenkomst wordt gehaald en dat dat indruist tegen de expliciete bedoeling van partijen treft geen doel. Ten eerste niet omdat rechters bij de toepassing van artikel 7:610b BW een representatieve referentieperiode kunnen vaststellen die langer is dan drie maanden. Ten tweede omdat artikel 7:610b BW van dwingend recht is en de bedoeling van partijen ter zake niet relevant is.

Herhaaldelijk schenden re-integratieverplichtingen dringende reden voor ontslag
In AR 2014-0716 oordeelt de kantonrechter dat het herhaaldelijk schenden van re-integratieverplichtingen en meermalen onbereikbaar zijn van de werknemer, nadat een werkgever tevergeefs heeft gewaarschuwd en een loonsanctie heeft toegepast, ontbinding wegens een dringende reden rechtvaardigt. De gedragingen kunnen als bijkomende omstandigheden in de zin van Vixia/Gerrits worden gekwalificeerd.

Afwijzing ontbindingsverzoek wegens bedrijfseconomische gronden gelegen in de kosten van ziekteverzuim (onverzekerd) houdt verband met opzegverbod tijdens ziekte
In AR 2014-0707 oordeelt de kantonrechter dat een ontbindingsverzoek wegens bedrijfseconomische redenen in beginsel geen verband houdt met de arbeidsongeschiktheid van werknemer. Omdat in casu de kosten van de arbeidsongeschiktheid van werknemer zwaar op het bedrijfsdebet drukten, waardoor mogelijk de bedrijfseconomische redenen ontstonden, acht de kantonrechter toch een verband aanwezig. Volgt afwijzing van het ontbindingsverzoek. Zoals bekend, geldt vanaf 1 juli 2015 een algeheel ontslagverbod (zowel bij opzegging als ontbinding) in geval van een bedrijfseconomische reden terwijl de werknemer onder de werking van artikel 7:670 BW (opzegverbod tijdens ziekte) valt.

Criteria Stoof/Mammoet van toepassing op wijziging ziektekostenvergoeding
Ten slotte is AR 2014-0702 interessant. De kantonrechter oordeelt dat de criteria van Stoof/Mammoet gelden in geval er geen 613-beding is overeengekomen. Dat het besluit reeds is genomen en er dus geen sprake meer kan zijn van een voorstel, doet aan de toepasselijkheid van de Stoof/Mammoet-criteria niet af. Nu de nieuwe (collectieve) regeling voor de werknemers gunstiger zou zijn, terwijl toepassing van de oude individuele regeling tot een kostenverhoging van 300% zou leiden, acht de kantonrechter de eenzijdige wijziging van ziektekostenverzekering gerechtvaardigd.

AR Poll
60% was het niet eens met de stelling: De billijke vergoeding volgens de Wet Werk en zekerheid, dient op basis van de (eventueel aangepaste) Kantonrechtersformule te worden bepaald.

De nieuwe stelling luidt: Bij stelselmatige schending van re-integratieverplichtingen is sprake van bijkomende omstandigheden in de zin van Vixia/Gerrits.

Breng hier uw stem uit!

AR Annotatie Zef Even: Daar gaan we weer: wel of geen toestemming vereist voor de opzegging van een internationale arbeidsovereenkomst?
Graag wijs ik u op de nieuwe annotatie van Zef Even bij de uitspraak AR 2014-0628. In deze noot analyseert hij het bereik van artikel 6 BBA en de evenknie in de WWZ (artikel 7:671 BW) bij grensoverschrijdende arbeidsrelaties. In het bijzonder analyseert hij in hoeverre onder het huidig en toekomstig recht nog steeds sprake is van een voorrangsregel van bijzonder dwingend recht. Op basis van de parlementaire geschiedenis en diverse (Europees)rechtelijke uitspraken, komt hij tot de conclusie dat de bijzondere status van de preventieve toets na inwerkingtreding van de WWZ niet langer geldend recht zal zijn. Klik hier om de noot te lezen.

Inzenden eigen rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij ingezonden rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de arbeidsrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.

Rest mij nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Met vriendelijke groet,

Ruben Houweling
Hoofdredacteur AR Updates

Hof

Rechtbank