Naar boven ↑

Update

Nummer 41, 2014
Uitspraken van 08-10-2014 tot 13-10-2014
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Geachte heer/mevrouw,

Rechtspraak
Graag wijs ik u op de volgende uitspraken.

Arbeidscontractant kan met beroep op artikel 6:248 lid 2 BW niet bewerkstelligen dat 7.10 BW in plaats van CAR/UWO van toepassing is
In AR 2014-869 deed een arbeidscontractant die jaren werkzaam was voor de Gemeente een beroep op artikel 6:248 lid 2 BW met als doel 7.10 BW van toepassing te laten zijn op haar arbeidscontract. Artikel 7:615 BW zou in haar beleving toepassing missen. Het hof oordeelde anders. Hoewel de redelijkheid en billijkheid ook op de arbeidsverhouding van de arbeidscontractant van toepassing zijn, kan vanwege de uitputtende regeling in de CAR/UWO, welke niet onredelijk kan worden bevonden, mede in het licht van artikel 7:615 BW niet de conclusie worden getrokken dat alsnog 7.10 BW (en zelfs het BBA) van toepassing zouden zijn. Een beroep op de WAA faalde eveneens.

Overgang van supermarkt op Schiphol is geen overgang van onderneming: kapitaalintensieve sector
Volgens de kantonrechter in AR 2014-853 is een overgang van onderneming in de supermarktbranche, vooral een kapitaalintensieve aangelegenheid. Bijgevolg is relevant of er activa (voorraden/inventaris) worden overgenomen door de verkrijger. Voorts acht de rechter de identiteit van de supermarkt van belang. De ene supermarkt is de andere niet. Dat er naast twee AH to gos geen andere supermarkt op Schiphol is gevestigd, doet niet aan het voorgaande af. Ten slotte heeft de verkrijger (AH) wel 36 van de 48 werknemers van de vervreemder (Food Village) een arbeidsovereenkomst aangeboden, maar slechts acht werknemers zijn op Schiphol blijven werken. De arbeidsovereenkomst van de achterblijvers wordt ontbonden met een beperkte vergoeding.

Situatieve arbeidsongeschiktheid leidt tot 100% loondoorbetaling
In AR 2014-844 oordeelt de kantonrechter over een Mak/SGBO-situatie. Anders dan de werkgever meende, is in een dergelijk geval de werknemer gerechtigd tot 100% van zijn loon indien het niet verrichten van de arbeid voor rekening van de werkgever komt.

Statutair bestuurderschap volgt (mede) uit de feitelijke handelingen van werknemer als bestuurder
Volgens de rechtbank AR 2014-0846 kan werknemer als bestuurder worden aangemerkt, ook al ontbreekt bij het benoemingsbesluit een handtekening, nu uit diverse feitelijke handelingen blijkt dat werknemer als bestuurder handelde: tekenen voor jaarstukken, wijzigingen bij Kamer van Koophandel doorvoeren. Dat de uitschrijving uit het Handelsregister eerder plaatsvond dan het ontslagbesluit, betekent niet dat de beindiging van de bestuursrechtelijke band niet meer het einde van de arbeidsovereenkomst kan bewerkstelligen. De uitschrijving uit het Handelsregister is immers louter een administratieve handeling.

AR Poll
Ruim 66% was het eens met de stelling: Recht op vrije keuze van advocaat dient ook te gelden tijdens de UWV-procedure.

De nieuwe stelling luidt: Een werknemer met een min-max-contract komt geen beroep toe op artikel 7:610b BW omdat voldoende zekerheid wordt gegeven over de arbeidsomvang.

Breng hier uw stem uit.

AR Annotatie: nawerkende cao-bepalingen en overgang van onderneming
Graag wijs ik u op de nieuwe AR Annotatie van ondergetekende bij AR 2014-0785. In dit arrest van het Hof van Justitie EU werd de wettelijke nawerking van cao-bepalingen geacht mee over te gaan bij een overgang van onderneming. In de annotatie bij dit arrest wordt uitvoerig stilgestaan bij de overweging van het Hof dat niet de nationale techniek, maar de oorsprong van arbeidsvoorwaarden uit een cao bepalend (b)lijken te zijn voor toepassing van artikel 3 lid 3 Richtlijn. Dat zou betekenen dat de doorwerking van arbeidsvoorwaarden krachtens ons nationale cao-stelsel niet afdoet aan de oorsprong: het blijven dus 14a WCAO bepalingen en niet individuele rechten die ex artikel 7:663 BW overgaan. Het tweede onderdeel van de noot gaat in op de vraag wat de relevantie is van dit onderscheid, mede in het licht van Rode Kruis/Te Riet. De relevantie wordt gevonden in de mogelijkheid die het Hof aanreikt permanente nawerking te begrenzen met een beroep op vrijheid van ondernemerschap. Klik hier om de noot te lezen.

Inzenden eigen rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij ingezonden rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de arbeidsrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.

Rest mij nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Met vriendelijke groet,

Ruben Houweling
Hoofdredacteur AR Updates

Hof

Rechtbank