Naar boven ↑

Update

Nummer 45, 2014
Uitspraken van 04-11-2014 tot 10-11-2014
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Geachte heer/mevrouw,

Rechtspraak
Graag wijs ik u op de volgende uitspraken.

Onverwijlde mededeling fixeert ontslaggrond. Gedeeltelijk bewezen feitencomplex kan ontslag op staande voet dragen
De Hoge Raad (AR 2014-933) oordeelt opnieuw over de vraag of de gronden opgenomen in de ontslagbrief aan werknemer het ontslag op staande voet (qua gronden) fixeert en wat het gevolg is indien slechts een deel van de aangevoerde gronden in rechte komt vast te staan. In casu werd werknemer verweten dat hij een vrouwelijke collega op de grond zou hebben geduwd en (meermalen) zou hebben geschopt. Het Gemeenschappelijke Hof had in zijn overwegingen dat werknemer op staande voet was ontslagen geen (causaal) verband gelegd met de aangevoerde ontslaggronden. Het hof had ten slotte overwogen dat het van algemeen belang is dat de goede naam van Aruba (one happy island) bij de overwegend Amerikaanse toerist niet wordt aangetast. Naar het oordeel van de Hoge Raad miskend het Hof daarmee de spelregels van de Raad (HR 26 september 2014, AR 2014-0809).

Illegaal in Nederland verblijvende derdelander heeft recht op uitkering Loongarantieregeling WW bij insolventie werkgever
Het Hof van Justitie EU heeft vorige week geoordeeld dat Nederland in strijd handelt met EU-recht door aan een illegale werknemer die krachtens het civiele recht werkzaam is op basis van een arbeidsovereenkomst, maar op grond van de toepasselijke nationale regeling (artikel 3 jo. 61 e.v. WW) geen werknemer is, recht op een insolventie-uitkering te ontzeggen. Zodra een werker naar nationaal recht als werknemer kwalificeert, dient hem een gewaarborgde inkomensvoorziening toe te komen (AR 2014-937).

Pro rata toekenning kinderbijslag aan deeltijders niet in strijd met Richtlijn Deeltijdwerk
In AR 2014-938 werd door de Oostenrijkse vakbond de stelling betrokken dat de aard van de cao-bepaling inzake kindertoelage zich verzette tegen een pro rata temporis-benadering. Bijgevolg dienden werkgevers in de bankensector voor alle parttime werkers de volledige kindertoelage te betalen, aldus de vakbonden. Het Hof van Justitie EU oordeelde anders. De kindertoelage vormt een gewoon onderdeel van het loon en mag daarom pro rata worden uitgekeerd.

Beindiging bestuurderschap leidt tot einde managementovereenkomst en aandelenovereenkomst met additionele schadevergoeding wegens beindiging duurovereenkomst
In AR 2014-941 staat het ontslag van een bestuurder centraal. Het bijzondere aan deze casus is dat het aandeelhouderschap en de managementovereenkomst allemaal verbonden waren aan het bestuurderschap, met als gevolg dat aldus uiteindelijk het hof het ontslag van de een, het einde van de anderen betrof. Ondanks de lange opzegtermijn van zes maanden, meende het hof dat in dit geval aanleiding bestond een additionele schadevergoeding van n jaarsalaris toe te kennen.

WW-formulier relevant voor de vraag wie de werkgever is
In AR 2014-943 staat de vraag centraal bij wie werknemer in dienst was: Selexyz of Boekhandel X? Laatstgenoemde betaalde zijn salaris, maar verder werd het werk bij en voor Selexyz verricht. Uiteindelijk oordeelt het hof aan de hand van alle omstandigheden van het geval dat werknemer wel degelijk in dienst is bij Selexyz. Een van de onderdelen die het hof tot dit oordeel bracht, was het feit dat op de UWV-formulieren werknemer had ingevuld dat zijn werkgever Selexyz was maar het loon door Boekhandel X werd betaald.

Ontslag zonder onderzoek ernstig verwijtbaar
Wellicht alvast een voorproefje op wat na 1 juli 2015 gemeengoed wordt in ontslagprocedures: ernstig verwijtbaar handelen van de werkgever bij ontslag. In AR 2014-926 treffen we hiervan een voorbeeld bij het onmiddellijke ontslag van een bestuurder, nadat een werknemer had geklaagd bij het regiohoofd. Het ontslag van de bestuurder zonder nader onderzoek naar de gegrondheid van de klachten door de werknemer, is een ernstige schending van het goed werkgeverschap. Het een en ander leidde tot C=1,5 (900.000).

AR Poll
Iedereen was het eens met de stelling: De rechterlijke macht (Kring van Kantonrechters en/of gerechtshoven) dient voor 1 juli 2015 enige aanbevelingen te geven voor de berekening van billijke vergoedingen zoals in de Wet werk en zekerheid vormgegeven.
De nieuwe stelling luidt: Als maatstaf voor ernstige verwijtbaarheid in de WWZ zou moeten dienen gedragingen die thans tot een C-factor van meer dan 1,0 leiden.
Breng hier uw stem uit.

Inzenden eigen rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij ingezonden rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de arbeidsrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.

Rest mij nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Met vriendelijke groet,

Ruben Houweling
Hoofdredacteur AR Updates

Hof van Justitie van de Europese Unie

Hoge Raad

Hof

Rechtbank