Naar boven ↑

Update

Nummer 48, 2014
Uitspraken van 25-11-2014 tot 01-12-2014
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Geachte heer/mevrouw,

Rechtspraak
Graag wijs ik u op de volgende uitspraken.

SNCU komt controlebevoegdheid toe na afloop AVV-periode
De Hoge Raad heeft zich uitgelaten over de vraag of na afloop van een algemeen verbindend verklaarde cao het private handhavingsorgaan dat toeziet op de correcte naleving van de cao, nog steeds bevoegd is de uit deze cao voortvloeiende controlebevoegdheid uit te oefenen (een zekere vorm van nawerking van controlebevoegdheden). De Hoge Raad beantwoordt deze vraag bevestigend. Een ander oordeel zou ertoe leiden dat correcte naleving van de cao om praktische redenen niet gehandhaafd kan worden. Dat komt ons hoogste rechtscollege onjuist voor. Voorts verzet artikel 10 WAVV zich niet tegen delegeren van controlebevoegdheden aan een private instelling (AR 2014-1011).

Verbod van subrogatie geldt alleen voor echte werknemers
In AR 2014-1012 stond de vraag centraal of een uitzendkracht valt onder artikel 7:962 lid 3 BW (verbod van subrogatie). In casu was schade ontstaan aan een collega-werknemer nadat een ongeval had plaatsgevonden met een door de uitzendkracht bestuurde auto. De verzekeraar van werknemer sprak ter vergoeding van de kosten van werknemer de (verzekeraar van) uitzendkracht aan. Het hof oordeelde dat in dit geval een materieel werkgeverschap moest worden aangenomen, zodat het verbod van subrogatie van toepassing zou zijn. De Hoge Raad oordeelt anders en kiest voor de benadering van het formeel werkgeverschap. Aan het slot erkent de Hoge Raad dat de arbeidsmarkt er anders uitziet dan de wetgever bij het introduceren van artikel 7:692 lid 3 BW voor ogen had. In het bijzonder is de flexibiliteit toegenomen (zzp-schap en payrolling). Het is aldus de Hoge Raad niet aan hem de duidelijke wettelijke regeling ruimer te interpreteren. De wetgever dient hierin het voortouw te nemen.

Contracting (aanneemovereenkomst tot het verrichten van specifieke arbeid) valt onder de definitie van uitzending
Volgens het hof is het aannemen van champignonplukwerk aan te merken als uitzendwerk. In casu was het plukwerk van een champignonkwekerij via een aanneemovereenkomst uitbesteed aan Qatro. In een procedure tussen Qatro en de SNCU werd de vraag opgeworpen of wel sprake was van uitzending. In dit geval oordeelde het hof dat was voldaan aan de dwingendrechtelijke definitie van 7:690 BW. De omstandigheid dat de leiding en toezicht (formeel) bij Qatro lag, maakte dit niet anders, omdat volgens het hof de leidinggevende van Qatro in die geval de opdrachtgever vertegenwoordigde (de opdrachtgever sprak immers geen Pools, terwijl het voornamelijk Poolse werknemers waren die kwamen plukken). In deze zaak speelden de omstandigheden dat in het handelsregister stond opgenomen dat Qatro aan uitzending deed en de overeenkomsten (aanvankelijk) ook als uitzendovereenkomsten waren opgesteld ertoe (AR 2014-1017).

Hof van Justitie erkent bijzondere positie van onderwijssector, maar verlangt nog steeds objectieve rechtvaardiging voor tijdelijke contracten
In AR 2014-1018 erkent het Hof van Justitie de bijzondere positie van de onderwijssector, zeker indien het recht op onderwijs grondwettelijk is gegarandeerd. Het aanbieden van tijdelijke arbeidsovereenkomsten om een optimale match van vraag en aanbod naar docenten te realiseren, kan derhalve als objectieve rechtvaardiging dienen werknemers langer op tijdelijke basis werkzaam te laten zijn. Een categorale uitsluiting van vaste aanstellingen, alsmede het toestaan van tijdelijke arbeidsovereenkomsten terwijl in feite wordt voorzien in een permanente behoefte van arbeid, leidt tot misbruik van de richtlijn 1999/70/EG.

Mededeling oude werkgever aan nieuwe werkgever (bank) dat werknemer bij hem op staande voet is ontslagen is onrechtmatig en leidt tot schadevergoeding wegens niet voortzetten tijdelijke arbeidsovereenkomst
In AR 2014-1001 staat het vervolg op AR 2013-0935 centraal. De werknemer slaagt er in de onderhavige procedure in te bewijzen dat het niet voortzetten van zijn dienstverband bij Rabobank komt door uitlatingen van zijn voormalige werkgever over zijn functioneren en de wijze van beindiging. De zaak wordt aangehouden voor nadere bewijsvoering ten aanzien van de schadebegroting.

Lijfsdwang in het arbeidsrecht
Het komt zelden voor maar de Voorzieningenrechter Rechtbank Noord-Holland wees het verzoek tot lijfsdwang toe (AR 2014-1009). Werknemer weigerde zich, ondanks drie veroordelingen, te onthouden van negatieve en onrechtmatige uitlatingen over voormalig werkgever op het internet. Omdat het maximale bedrag aan dwangsommen was verbeurd ( 50.000) en beslag op de inboedel geen effect had, werd de gevorderde toepassing van lijfsdwang toegewezen. Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is...

AR Poll
Ruim tweederde was het eens met de stelling: De Van Hooff/Elektra-doctrine dient te gelden vanaf het moment dat de werkgever een UWV-aanvraag indient.
De nieuwe stelling luidt: Contracting is gewoon uitzending in de zin van artikel 7:690 BW.
Breng hier uw stem uit.

AR Annotatie: Solidair staken: ja, mits...
Graag wijs ik op de nieuwe AR Annotatie van Frank Dekker bij het arrest van de Hoge Raad 31 oktober 2014, AR 2014-914 inzake de besmetverklaring van werk. In deze noot zet Frank op uitvoerige wijze uiteen hoe sinds het Panhonlibco-arrest over stakingsrecht wordt geoordeeld in het bijzonder indien de staking niet bij de werkgever met wie het belangengeschil speelt wordt gevoerd, maar bij een derde. In dit commentaar betrekt hij rechtspraak van het EHRM en de aanbevelingen van het Comit (ESH). Het commentaar geeft een prachtig overzicht van alle relevante stakingsarresten en formuleert een duidelijk standpunt met betrekking tot de vraag of solidariteitsstakingen onder 6 ESH vallen en indien ja, of hier een ruimere escape voor bestaakte werkgevers op van toepassing moet zijn. Klik hier om de noot te lezen.

Inzenden eigen rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij ingezonden rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de arbeidsrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.

Rest mij nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Met vriendelijke groet,

Ruben Houweling
Hoofdredacteur AR Updates

Hof van Justitie van de Europese Unie

Hoge Raad

Hof

Rechtbank