Update
Geachte heer/mevrouw,
Primeur: rekenformule voor Transitievergoeding en vergoedingsapp
Binnenkort (medio maart) verschijnt in de Apple Appstore de VAAN-Bju vergoedingsapp. Met de app kunt u op uw telefoon of tablet een aantal verschillende ontslagvergoedingen berekenen. Deze app maakt het onder meer mogelijk om naast de vertrouwde Kantonrechtersformule ook de Transitievergoeding (artikel 7:673-7:673c (nieuw) BW) te berekenen.
Als extra service bieden wij u ook een Excelsheet waarin u deze Transitievergoeding kunt berekenen. Klik op de volgende link om de Excelsheet te downloaden: Berekening Transitievergoeding (Excel).
NIEUWS: Wetsvoorstel 33 818 aangenomen!
Op dinsdag 18 februari 2014 (vandaag), 16.10 uur precies, is wetsvoorstel 33 818, Wet werk en zekerheid, aangenomen. Er is een flink aantal amendementen aangenomen, waarover u later nader wordt genformeerd. Het uitstel van inwerkingtreding van de ketenregeling is daar een van.
Rechtspraak
Graag wijs ik u op de volgende uitspraken.
Uitsluiting seniorleidinggevend personeel van regeling collectief ontslag is in strijd met het communautaire werknemersbegrip en daarmee in strijd met de richtlijn Collectief Ontslag.
Itali kent de zogenoemde dirigenti, een groep werknemers die vergelijkbaar is met senior managers. Voor hen gelden aparte werktijden en speciale regels bij ontslag. Op grond van artikel 10 wet no. 604/1966 zijn zij uitgesloten van het individueel ontslagrecht. Zij zijn ook uitgesloten van artikel 1 van decretolegislativo n. 368, 2001 attuazionedelladirettiva 1999/70/CE relativa allaccordoquadro sul lavoro a tempo determinatoconclusodallUNICE, dal CEEP e dal CES (wetsbesluit nr. 368 inzake arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd). Dirigenti zijn eveneens uitgesloten van de Italiaanse versie van de Wet melding collectief ontslag. Zowel wat betreft hun eigen rechten, als ook wat betreft het meetellen in het getalscriterium. Hierdoor worden niet alleen dirigenti zelf geraakt door de uitsluiting, maar kan als gevolg van het niet meetellen van dirigenti de Italiaanse WMCO mogelijk niet in werking treden waardoor ook de belangen van derden worden getroffen. Eind 2012 heeft dit tot een inbreukprocedure van de Europese Commissie geleid. Het Hof van Justitie EU oordeelt dat onder verwijzing naar Danosa uitsluiting van werknemers in strijd is met de Richtlijn 98/59 (AR 2014-0148).
Deze uitspraak roept de vraag op in hoeverre uitsluiting van bepaalde categorien werknemers in de Nederlandse WMCO (denk aan statutair bestuurders) niet op gespannen voet met dit arrest staat. Zowel de huidige WMCO als de voorgestelde wijzigingen in wetsontwerp 33 818 sluiten bepaalde werknemers uit.
Niet langer oproepen van oproepkracht staat gelijk aan opzegging. Loonvordering oproepkracht over 8 maanden loon terwijl daarvoor maar 4 maanden feitelijke arbeid is verricht, leidt niet tot wanverhouding.
In AR 2014-0135 oordeelt de kantonrechter dat het niet langer oproepen van een oproepkracht gelijkgesteld kan worden aan een opzegging zonder toestemming van het UWV. De loonvordering mede gebaseerd op artikel 7:610b BW van 8 maanden, terwijl de werknemer daarvoor slechts over 4 maanden feitelijke arbeid heeft verricht, is niet voor matiging vatbaar onder verwijzing naar Hoge Raad ECLI:NL:HR:2012:BV7347, AR 2012-0509.
Einde arbeidsovereenkomst re-integrerende werknemer op grond van artikel 7:641 BW en verplichting betaling gehele studiekosten ondanks indiensttreding bij derde.
Een opvallende uitspraak is AR 2014-0143. De centrale vraag is of werknemer aanspraak kan maken op uitbetaling vakantiedagen op datum indiensttreding bij re-integratiewerkgever (tweede spoor), terwijl de formele arbeidsovereenkomst nooit is geindigd. Naar het oordeel van de kantonrechter dient naar analogie van artikel 7:641 BW te worden geoordeeld, dat met de indiensttreding bij de werkgever na het tweede spoor, de arbeidsovereenkomst met de formele werkgever (eerste spoor) is geindigd. Het einde van de formele arbeidsovereenkomst ontslaat deze werkgever er evenwel niet van de gehele studiekosten die de werknemer in het kader van de re-integratie is aangegaan, te vergoeden.
Vergoeding bemiddelingskosten uitzendbureau bij inlening werknemer niet in strijd met artikel 9a Waadi.
Naar het oordeel van de rechter zijn algemene voorwaarden bemiddelingsovereenkomst voor inlenen uitzendkrachten, op grond waarvan schadevergoeding verschuldigd is als de uitzendkrachten na aangaan van de opdracht worden ingeleend via een ander uitzendbureau, niet in strijd met vrijheid van arbeidskeuze en de Waadi. Hoewel artikel 9a Waadi belemmering van vrij verkeer van arbeid met nietigheid sanctioneert, bepaalt lid twee dat vergoeding wegens verleende diensten in verband met de terbeschikkingstelling, werving of opleiding is toegestaan. Een inlenersbelemmeringsverbod, althans vergoedingsclausule, valt onder lid 2 (AR 2014-0138).
Ontslag op staande voet managing director na neerbuigende uitlating via Whatsapp, Skype en sms over werkgever: taiwan idiot en i will tell her to fckhrslve.
Het versturen van berichten over werkgever via Whatsapp, Skype en sms die neerbuigend en beledigend zijn, leidt tot een ontslag op staande voet. Berichten zijn via de laptop van werknemer rechtmatig verkregen (AR 2014-0156).
AR Poll
Ruim 85% is het eens met de stelling: Indien bij ontbinding van de arbeidsovereenkomst wegens redenen gelegen in de persoon de kantonrechter in het nieuwe ontslagrecht (7:671b BW) geen of nauwelijks ruimte krijgt een additionele vergoeding toe te kennen, zal dit leiden tot een toename van het aantal afwijzingen.
De nieuwe stelling luidt: Uitsluiting van statutair bestuurders in de WMCO is in strijd met de Richtlijn 98/59.'
Breng hier uw stem uit.
AR Annotatie: Transnationale arbeid in de EU: race to the top or to the bottom?
In de nieuwe AR Annotatie gaat Zef Even in op de fundamentele discussie over de reikwijdte van Europese vrijheden en waartoe dat zou kunnen leiden. Aanleiding vormt de uitspraak van de Rechtbank Den Haag over de vraag of het verrekenen van bepaalde kosten aan buitenlandse werknemers in strijd komt met de Wet Minimumloon. Zef schetst aan de hand van verschillende arresten van het Hof van Justitie de (beleids)ruimte van de nationale wetgever bepaalde maatregelen te treffen ter voorkoming van social dumping. Klik hier om de noot te lezen.
Inzenden eigen rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij ingezonden rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de arbeidsrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden.
Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.
Rest mij nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.
Met vriendelijke groet,
Ruben Houweling
Hoofdredacteur AR Updates
Hof van Justitie van de Europese Unie
Hof
- Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Op vakbond rust eigen onderzoeksplicht ten aanzien van mogelijke obstakels in nieuw te sluiten cao. Op wederpartij, werkgever(svereniging), rust geen Belehrungspflicht. Verrekening extra periodiek met toegekende toeslag niet in strijd met prinicipeafspraak. 11-02-2014
- Gerechtshof Amsterdam Thuiszorgwerkneemster die een ongeval overkomt op weg van huis naar eerste cliënt handelt in de ‘uitoefening van haar werkzaamheden’. Feit van algemene bekendheid dat voor dit werk (incidenteel) eigen autovervoer wordt gebruikt, ondanks vergoeding van OV-kosten door werkgever. Werkgever is tekortgeschoten in zijn zorgplicht een behoorlijke verzekering voor werkneemster af te sluiten. Feit dat verzekeraar 25% van de schade reeds heeft vergoed, doet aan het voorgaande niet af. 04-02-2014
- Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Werknemer dient voorgewende reden ontslag te bewijzen. 28-01-2014
- Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Ontslag 56-jarige Director New Business Development met 25 dienstjaren conform algemeen sociaal plan, niet kennelijk onredelijk. Feit dat werknemer werd gedetacheerd bij werkgever 2 doet aan bedrijfseconomische noodzaak tot ontslag niet af. 28-01-2014
- Gerechtshof Den Haag Ontslag op staande voet medewerker offshorewerkgever wegens onder invloed verschijnen op werk niet rechtsgeldig ondanks duidelijke zero-tolerancebeleidsregels. Ontslag op staande voet is ultimum remedium. Ontbreken van duidelijke sancties in beleidsregels van werkgever. 17-12-2013
- Gerechtshof Den Haag Wijziging pensioengrondslag is een instemmingsplichtig voorgenomen besluit ex artikel 27 WOR. Primaire arbeidsvoorwaarden versus instemmingsrecht. Vervangende toestemming rechter wegens onredelijke onthouding van instemming OR. 29-01-2013
Rechtbank
- Rechtbank Noord-Nederland Hoewel aannemelijk is dat het concurrentiebeding zwaarder is gaan drukken, leent kort geding zich niet voor een declaratoire of constitutieve beslissing. Werknemer niet ontvankelijk in vordering het beding nietig te verklaren, te vernietigen of te matigen. Belangenafweging in voordeel werkgever. 11-02-2014
- Rechtbank Amsterdam Managing director verstuurt berichten over werkgever via whatsapp, skype en sms. Berichten zijn via laptop van werknemer rechtmatig verkregen. Ontslag op staande voet naar voorlopig oordeel rechtsgeldig. 06-02-2014
- Rechtbank Noord-Nederland Door zonder voorafgaand overleg van chauffeur na periode van (situatieve) arbeidsongeschiktheid te verlangen dat hij zijn werk hervat en geen zorg te dragen voor re-integratie, wordt in strijd met het goed werkgeverschap gehandeld. Toewijzing 70% loon op grond van artikel 7:628 BW . 04-02-2014
- Rechtbank Noord-Nederland Volledig loonstop wegens zonder deugdelijke grond niet verrichten van passende arbeid door arbeidsongeschikte werkneemster. Oorzaak arbeidsconflict dient aan werkneemster te worden toegerekend, nu zij weigert het gesprek met werkgever aan te gaan. Geen recht op loondoorbetaling. 04-02-2014
- Rechtbank Amsterdam Het verplichten van een zieke werkneemster om eerst bij de directeur langs te komen om te bespreken of inschakeling van een arboarts wel nodig is, is in strijd met goed werkgeverschap en met de re-integratieverplichtingen van werkgever. Ontslag op staande voet niet rechtsgeldig. 04-02-2014
- Rechtbank Amsterdam Arbeidsovereenkomst oproepkracht (bepaalde tijd) wordt zonder verkregen toestemming tussentijds opgezegd. Toewijzing vordering ter hoogte van acht maandsalarissen, terwijl werkneemster maar vier maanden heeft gewerkt, leidt niet tot wanverhouding. 03-02-2014
- Rechtbank Zeeland-West-Brabant Dat aan werkgeefster een loonsanctie is opgelegd, maakt niet dat opzegging van de arbeidsovereenkomst van langdurig arbeidsongeschikte monteur kennelijk onredelijk is. 29-01-2014
- Rechtbank Den Haag Militair invaliditeitspensioen mag met schadevergoeding op grond van artikel 7:658 BW worden verrekend, nu zowel het invaliditeitspensioen als de schadevergoeding ex artikel 7:658 BW strekken tot vergoeding van inkomensschade. 08-01-2014
- Rechtbank Noord-Nederland Algemene voorwaarden bemiddelingsovereenkomst voor inlenen uitzendkrachten, op grond waarvan schadevergoeding verschuldigd is als de uitzendkrachten na aangaan van de opdracht worden ingeleend via ander uitzendbureau, is niet in strijd met vrijheid van arbeidskeuze en de Waadi. 19-12-2013
- Rechtbank Noord-Nederland Afwijzing verzoek tot herroeping ontbindingsbeschikking. Geen bedrog of achtergehouden stukken in ontbindingsprocedure. 17-12-2013
- Rechtbank Noord-Nederland Arbeidsovereenkomst met PGB-budgethouder. Onverschuldigd betaald loon dient te worden terugbetaald. 17-12-2013
- Rechtbank Gelderland Ontslag statutair directeur vooralsnog rechtsgeldig. Dat in de oproepingsbrief voorafgaand aan de AVA ook de gronden voor het voorgenomen ontslag moeten zijn vermeld, vindt geen steun in de wet. Kort geding leent zich niet voor beoordeling kennelijk onredelijk ontslag wegens valse of voorgewende reden. 11-12-2013
- Rechtbank Noord-Nederland Vernietiging bepaling over finale kwijting in beëindigingsovereenkomst wegens dwaling werkgeefster. Werkgeefster was niet op de hoogte van nevenwerkzaamheden werknemer tijdens het dienstverband. Onrechtmatige concurrentie. 22-11-2013
- Rechtbank Noord-Nederland Werkgeefster is verplicht tot betaling van opleidingskosten in het kader van re-integratie in het tweede spoor. Hoewel arbeidsovereenkomst formeel (nog) niet is geëindigd, brengt een redelijke wetstoepassing mee dat het dienstverband na geslaagde re-integratie in tweede spoor als geëindigd in de zin van artikel 7:641 lid 1 BW moet worden beschouwd. 12-11-2013
- Rechtbank Gelderland Onrechtmatige concurrentie tijdens dienstverband door twee werknemers, waarbij gebruik wordt gemaakt van materialen van werkgever. Aanhouding zaak voor bewijslevering. 16-10-2013
- Rechtbank Midden-Nederland Winkeleigenaar aansprakelijk voor schade klant als gevolg van het onrechtmatig handelen van winkelmedewerker jegens de klant. Splitsing tussen formele en materiële werkgeverstaken staat niet aan aansprakelijkheid in de weg. 18-09-2013
Uitspraken zonder ECLI
- Hof van Justitie van de Europese Unie Uitsluiting leidinggevend personeel (‘dirigenti’) van regeling inzake collectief ontslag, is in strijd met het personele bereik van de Richtlijn collectief ontslag. 2014-02-13
- College voor de Rechten van de Mens Met het weigeren van een uitkering en aanvulling bij werkloosheid op grond van sociaal plan aan volledig en duurzaam arbeidsongeschikte werkneemster, wordt geen verboden onderscheid op grond van handicap of chronische ziekte gemaakt. Vakbonden verklaren over bedoeling bij opstellen sociaal plan met betrekking tot zieke werknemers. 2014-01-30
- Rechtbank Amsterdam Managing director verstuurt berichten over werkgever via whatsapp, skype en sms. Berichten zijn via laptop van werknemer rechtmatig verkregen. Voorwaardelijke ontbinding wegens dringende reden. 2014-02-06
- Rechtbank Zeeland-West-Brabant Arbeidsovereenkomst is niet stilzwijgend voortgezet, omdat partijen geen overeenstemming hebben bereikt over arbeidsvoorwaarden. Werknemer is na opzegging geen gefixeerde schadevergoeding verschuldigd. 2013-09-27
- Hof van Justitie van de Europese Unie Richtlijn 96/34 verzet zich tegen een bepaling van nationaal recht volgens welke een zwangere werkneemster die een onbetaald ouderschapsverlof in de zin van die richtlijn onderbreekt om met onmiddellijke ingang met zwangerschapsverlof te gaan in de zin van Richtlijn 92/85, geen recht heeft op behoud van de bezoldiging waarop zij recht zou hebben gehad indien zij vóór dat zwangerschapsverlof haar werk gedurende een minimumperiode zou hebben hervat. 2014-02-13
- Hof van Justitie van de Europese Unie Conclusie A-G: Het is passend in de zin van clausule 4, punt 2 van de kaderovereenkomst inzake deeltijdarbeid, om het pro rata temporis-beginsel toe te passen op een kindertoelage. 2014-02-13