Naar boven ↑

Update

Nummer 11, 2015
Uitspraken van 10-03-2015 tot 16-03-2015
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Geachte heer/mevrouw,

Bijgaand treft u weer een nieuwe AR Update aan.

Rechtspraak
Graag wijs ik u op de volgende uitspraken.

Beherend vennoot ook aansprakelijk voor pensioenpremieschulden ontstaan voor zijn aantreden
De Hoge Raad oordeelde afgelopen vrijdag dat een beherend vennoot van een commanditaire vennootschap hoofdelijk aansprakelijk is voor schulden die op de vennootschap rusten, ook die schulden die reeds voor zijn aantreden als vennoot zijn ontstaan. Voor de maatschap ligt deze aansprakelijkheid anders (AR 2015-249).

Niet verstrekken afschrift verzoekschrift aan gemachtigde wederpartij, leidt niet tot doorbreking appelverbod (schending hoor en wederhoor)
In AR 2014-250 oordeelt het hof dat het niet verstrekken van een kopie van het verzoekschrift aan de gemachtigde van de wederpartij, niet tot een schending van hoor en wederhoor leidt. Voor zover een dergelijke gedragsregel voortvloeit uit de Gedragscode voor advocaten, brengt schending ervan niet mee dat sprake is van een schending van een rechtsregel die tot doorbreking van het appelverbod leidt. Temeer nu werkgever op de voorgeschreven wijze door de griffie is opgeroepen en deze oproep heeft ontvangen. Dat de oproep binnen de organisatie niet de juiste persoon heeft bereikt, staat los van de oproeping.

Ontbinding opdrachtovereenkomst met kleine ZZPer (BBA-werknemer)
In AR 2015-241 wordt een beroep gedaan op Sijthof/Ouwerkerk. Volgens de opdrachtgever moet in een geval waarin sprake is van een zogenoemde BBA-werknemer, kleine opdrachtnemer, en de toestemming van het UWV ontbreekt, het ontbindingsverzoek dat is gegrond op artikel 6:258 BW op gelijke wijze als artikel 7:685 BW worden uitgelegd en toegepast. De kantonrechter oordeelt evenwel anders en spreekt van een oprekking van de imprevision, indien het beroep op onvoorziene omstandigheden (te) snel wordt aangenomen. Hierop volgt afwijzing van het ontbindingsverzoek.

Facebook-filmpje schietende werknemer leidt tot ontbinding C=2,5
In AR 2015-248 staat de vraag centraal of een filmpje van een werknemer, waarin te zien is dat hij op de schietbaan een pistool laadt en tot vijf keer afvuurt, reden is voor een ontbinding van de arbeidsovereenkomst vanwege de daardoor ontstane onrust op de werkvloer. Volgens werkgever was dit het geval vanwege de labiele toestand van werknemer en eerder door hem geuite bedreigingen. De kantonrechter oordeelt dat werkgever zeker nu het een arbeidsongeschikte werknemer betrof te snel op een exittraject heeft ingezet en het ontslag buitenproportioneel is. Onder verwijzing naar Sagel in TRA 2014/96 Het muizengaatje verdient de hoofdprijs acht de kantonrechter een verdiscontering van deze (verwijtbare) handelingen in de C-factor gepast: volgt ontbinding met C=2,5.

AR Poll
Iets meer dan 55% was het eens met de stelling: MKB-werkgevers zouden maximaal 6 weken loon ex artikel 7:629 BW moeten betalen.
De nieuwe stelling luidt: Gelijk aan de aanpassing voor seizoenswerkers, dient de WWZ ook gewijzigd te worden met betrekking tot de verschuldigdheid van een transitievergoeding bij ontslag na 104 weken loondoorbetaling tijdens ziekte. Breng hier uw stem uit.

AR Annotatie: Zachte winters maken stinkende wonden
Graag wijs ik u opnieuw op de AR Annotatie van Ronald Beltzer bij de VD-zaak (AR 2015-183). In deze noot gaat hij in op de overwegingen van de rechtbank inzake het gevraagde loonoffer van werknemers van VD. Alle wijzigingsmethoden passeren de revue: artikel 7:613 BW en Wegener-arrest, Stoof/Mammoet en artikelen 6:248/6:258 BW. Klik hier om de noot te lezen.

Weinig tijd maar toch up to date blijven?
Volg de online jurisprudentiebesprekingen Arbeidsrecht, inclusief PO-punten. In n uur tijd en op hoog niveau wordt u door prof. mr. Ruben Houweling, mr. dr. Pascal Kruit of mr. dr. Johan Zwemmer bijgepraat over de laatste ontwikkelingen binnen het arbeidsrecht. U kunt daarbij denken aan jurisprudentie, wetsvoorstellen of belangwekkende tijdschriftartikelen.
Data: 24 mrt; 12 mei; 23 juni; 1 sept; 6 okt; 10 nov; 17 dec 2015.
Kosten: 69 excl. btw per webinar (1 PO-punt)
Meer informatie en inschrijven

Inzenden eigen rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij ingezonden rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de arbeidsrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.

Rest mij nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Met vriendelijke groet,

Ruben Houweling
Hoofdredacteur AR Updates

Hoge Raad

Hof

Rechtbank