Naar boven ↑

Update

Nummer 12, 2015
Uitspraken van 17-03-2015 tot 24-03-2015
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Geachte heer/mevrouw,

Bijgaand treft u weer een nieuwe AR Update aan.

Rechtspraak
Graag wijs ik u op de volgende uitspraken.

Uitzendrichtlijn dwingt niet tot buiten toepassing laten van beperkingen aan uitzendwerk
Het Hof van Justitie EU heeft zich uitgelaten over de reikwijdte van artikel 4 Uitzendrichtlijn. Volgens de werkgever in kwestie stond de cao-bepaling waarin was bepaald dat uitzendkrachten alleen voor piekziek mochten worden ingezet en in geen geval permanente arbeid mochten verrichten op gespannen voet met artikel 4 Uitzendrichtlijn (heroverwegen van belemmeringen voor uitzendkrachten). Het Hof preciseert evenwel dat deze bepaling ziet op de heroverweging van de lidstaten ten aanzien van nationale praktijken en gebruiken. Artikel 4 Richtlijn moet aldus worden uitgelegd: moet worden uitgelegd (a) dat het enkel is gericht tot de bevoegde autoriteiten van de lidstaten, die hun nationale regelgeving in heroverweging dienen te nemen om na te gaan of de eventuele verboden en beperkingen ter zake van de inzet van uitzendkrachten gerechtvaardigd zijn, en bijgevolg (b) dat het de nationale rechterlijke instanties niet verplicht, iedere bepaling van nationaal recht waarin verboden of beperkingen voor de inzet de uitzendkrachten zijn opgenomen die niet gerechtvaardigd zijn om redenen van algemeen belang in de zin van voormeld artikel 4, lid 1, buiten toepassing te laten (AR 2015-259).

Hoge Raad over rechtsmacht bij functionele immuniteit
In AR 2015-260 staat de vraag centraal of de Nederlandse rechter rechtsmacht heeft bij het ontslag van een secretarieel werker van de President van het Iran en VS Tribunaal. De Advocaat-Generaal (Wuisman) gaat in zijn conclusie in op de verschillende spelregels terzake, alsmede de verschillende arresten van de Hoge Raad die over de zogenoemde functionele immuniteit gaan. In het bijzonder wordt stilgestaan bij de vraag of de werkzaamheden onmiddellijk verband houden met de vervulling van de aan de immuniteit genietende organisatie opgedragen taken. De Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep van de werkneemster onder verwijzing naar artikel 81 RO.

Scheidsgerecht Gezondheidszorg oordeelt over pre-pack en opvolgend werkgeverschap bij doorstart na faillissement (geen anticiperende werking WWZ)
Het Scheidsgerecht Gezondheidszorg (AR 2015-274) heeft onlangs een oordeel moeten vellen over de vraag of een doorstart van een failliete zorginstelling (a) tot overgang van onderneming leidt (artikel 7:666 BW zou niet van toepassing zijn wegens pre-pack-benadering); (b) tot misbruik van (faillissements)recht; en/of (c) opvolgend werkgeverschap ex artikel 7:668a lid 2 BW. In de uitspraak wordt uitvoerig ingegaan op pre-pack (mede onder verwijzing naar het recht in het Verenigd Koninkrijk) en discussies in de literatuur. Voorts wordt ingegaan op de uitleg van opvolgend werkgeverschap en de (niet-)anticiperende werking van de WWZ.

Geen recht op 629-loon bij detentie: 627 prevaleert
Volgens het hof ontvangt een werknemer die in detentie zit ondanks het feit dat hij eerder is uitgevallen wegens ziekte geen loon op grond van artikel 7:627 BW. Bijgevolg ontvangt een werknemer ook geen loon op grond van artikel 7:629 BW (AR 2015-271).

Schadevergoeding kennelijk onredelijk ontslag: vertekend beeld hoelangwerkloos.nl bij oude werknemers
Volgens de Kantonrechter Utrecht (AR 2015-286) is de rekentool www.hoelangwerkloos.nl niet de juiste maatstaf bij oudere werknemers op grond van de toelichting van de rekentool zelf. Daarin wordt namelijk duidelijk aangegeven dat met betrekking tot een bepaalde categorie werknemers de databanken een vertekend beeld geven. Uiteindelijk wordt de schade begroot en voor 33% aan de werkgever toegerekend. De Wet Normering Topinkomens en de Wet Werk en Zekerheid staan niet in de weg aan het toekennen van enige vergoeding, aldus de rechter.

Uitleg borgtochtovereenkomst met moedervennootschap op grond van Sociaal Plan dochter, conform cao-norm
In AR 2015-261staat de vraag centraal of de borgtochtovereenkomst tussen de moedervennootschap en de partijen bij het Sociaal Plan op grond van Haviltex of de cao-norm moet worden uitgelegd. Volgens het hof is dit laatste het geval. De garantstelling van de moeder voor nakoming van de verplichtingen uit het Sociaal Plan kan niet aldus worden uitgelegd dat de moeder zich tot meer heeft verbonden dan uit de tekst van het Sociaal Plan volgt.

CAO Bouwnijverheid dient te worden toegepast op buitenlandse werknemers die werken aan het A2-project, ondanks rechtskeuze voor Engels of Portugees recht
In AR 2015-288oordeelt de kantonrechter dat artikel 8 Rome I met zich brengt dat ongeacht de rechtskeuze van partijen, het (driekwart) dwingende recht van het werkland van toepassing blijft. Volgens de rechter is in casu artikel 8 WAADI van kracht. De werkgever stelt zich op het standpunt dat de inlener geen werknemers heeft, dus dat artikel 8 WAADI niet opgaat. De kantonrechter oordeelt evenwel dat aansluiting bij het ondernemingsbegrip uit de WOR met zich brengt dat in dit geval de arbeidsvoorwaarden die gelden voor de door Ballast Nedam en/of Strukton bij het A2-project ingezette werknemers gevolgd moeten worden.

AR Poll
Iedereen is het eens met de stelling: Gelijk aan de aanpassing voor seizoenswerkers, dient de WWZ ook gewijzigd te worden met betrekking tot de verschuldigdheid van een transitievergoeding bij ontslag na 104 weken loondoorbetaling tijdens ziekte.

De nieuwe stelling luidt: Werknemers worden onvoldoende beschermd tijdens faillissement. Breng hier uw stem uit!

AR Annotatie: Zachte winters maken stinkende wonden
Graag wijs ik u opnieuw op de AR Annotatie van Ronald Beltzer bij de VD-zaak (AR 2015-183). In deze noot gaat hij in op de overwegingen van de rechtbank inzake het gevraagde loonoffer van werknemers van VD. Alle wijzigingsmethoden passeren de revue: artikel 7:613 BW en Wegener-arrest, Stoof/Mammoet en artikelen 6:248/6:258 BW. Klik hier om de noot te lezen.

Weinig tijd maar toch up to date blijven?
Volg de online jurisprudentiebesprekingen Arbeidsrecht, inclusief PO-punten. In n uur tijd en op hoog niveau wordt u door prof. mr. Ruben Houweling, mr. dr. Pascal Kruit of mr. dr. Johan Zwemmer bijgepraat over de laatste ontwikkelingen binnen het arbeidsrecht. U kunt daarbij denken aan jurisprudentie, wetsvoorstellen of belangwekkende tijdschriftartikelen.

Data: 12 mei; 23 juni; 1 sept; 6 okt; 10 nov; 17 dec 2015.
Kosten: 69 excl. btw per webinar (1 PO-punt)
Meer informatie en inschrijven

Inzenden eigen rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij ingezonden rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de arbeidsrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.

Rest mij nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Met vriendelijke groet,

Ruben Houweling

Hoofdredacteur AR Updates

Hof van Justitie van de Europese Unie

Hoge Raad

Hof

Rechtbank