Naar boven ↑

Update

Nummer 15, 2015
Uitspraken van 07-04-2015 tot 13-04-2015
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Geachte heer/mevrouw,

Bijgaand treft u weer een nieuwe AR Update aan.

Rechtspraak
Graag wijs ik u op de volgende uitspraken.

Niet-oproepen werknemer bij voorhanden werk is in strijd met het goed werkgeverschap
In AR 2015-345 treffen we een Possemis/Hogenboom-achtige uitspraak (HR 25 januari 1980) aan. De Hoge Raad oordeelt dat het in strijd is met het goed werkgeverschap een werknemer niet langer op te roepen/in te roosteren voor meerwerk, indien het meerwerk wel voorhanden is. In casu had werknemer een arbeidsovereenkomst voor 8 uur per week. In de praktijk maakte hij veel meer uren. Nadat werknemer en werkgever op enig moment discussie kregen over een reiskostenvergoeding, werd werknemer niet langer meer voor extra werk opgeroepen. Volgens de Hoge Raad is dat in strijd met artikel 7:611 BW, indien het werk als zodanig wel voorhanden is. Over de niet-gewerkte uren heeft werknemer recht op loon.

Rechtsvermoeden arbeidsomvang leidt tot arbeidsomvang van 1691 uur per jaar (in plaats van 700 uur). Geen eenzijdige wijziging primaire arbeidsvoorwaarden. Arbeids- en heffingskorting komt werkgever toe bij nettoloonbetaling
In AR 2015-348 staat de vraag centraal of een werkgever eenzijdig de arbeidsomvang en de hoogte van het loon mag wijzigen (van netto naar bruto en cao-conform). Met werknemer was een arbeidsovereenkomst van ten minste 700 uur per jaar afgesproken. In de praktijk werden veel meer uren gemaakt. Op grond van drie refertejaren wordt de arbeidsomvang bepaald op 1691 uur. Naar het oordeel van het hof leiden de financile omstandigheden, alsmede het feit dat werknemer de enige werknemer is die niet conform de cao betaald krijgt, niet tot een gerechtvaardigde eenzijdige wijziging van arbeidsvoorwaarden. Werknemer kreeg een nettoloon uitbetaald. Volgens het hof mag de werkgever hierop de arbeids- en heffingskorting toepassen en dient een goed werknemer hieraan medewerking te verlenen. Anders zou de werknemer dubbel loon ontvangen, hetgeen partijen niet hadden beoogd.

Zieke oproepkracht heeft recht op 629-loon aan de hand van artikel 7:610b BW, behoudens de maanden januari en februari omdat vaststaat dat in die periode geen oproepen zouden plaatsvinden
In AR 2015-341 staat eveneens een oproepkracht centraal. Ditmaal gaat het om de vraag of een werknemer met een beroep op artikel 7:610b BW een arbeidsomvang kan vaststellen die leidend is voor de hoogte van het 629-loon. Over de maanden januari en februari is werkgever enkel het contractuele minimum verschuldigd, nu vaststaat dat werknemer in die periode niet meer uren zou zijn opgeroepen. Ontbinding op termijn van meer dan vier maanden, leidt niet tot buiten toepassingsbereik van 685 treden.

Ontbindingsverzoek tijdens zwangerschapsverlof leidt evenmin tot appeldoorbreking. Geen anticiperende werking WWZ.
In AR 2015-346 staat de vraag centraal of het op langere termijn ontbinden in strijd is met het spoedige karakter van de 685-procedure. Voorts wordt betoogd dat ontbinding op termijn tijdens het zwangerschapsverlof in strijd is met EU-recht en daarmee een schending van een fundamenteel rechtsbeginsel oplevert. Beide gronden worden door het hof niet aanvaard als zijnde een doorbrekingsgrond van het appelverbod. De stelling dat onder de WWZ hoger beroep van een ontbindingsbeschikking wel mogelijk is, leidt evenmin tot doorbreking van het verbod.

Hoe spot je een dief? Antillianen/gouden tanden etc, leidt niet tot ontslag op staande voet wegens discriminatie
In AR 2015-356 staat de vraag centraal of werkgever werknemer terecht op staande voet heeft ontslagen wegens discriminatie door op de deur van het toilet een preventielijst winkeldiefstal op te hangen met onder meer de tekst Hoe spot je een dief? Antillianen/gouden tanden etc. Aanleiding voor het ophangen van dit reglement waren twee diefstallen in de zeer korte tijd dat werknemer als nieuwe locatiemanager aantrad. Hoewel de rechter de tekst als zodanig afkeurt, blijkt niet dat werknemer de bedoeling heeft gehad derden te kwetsen. Er is eerder sprake van een ongelukkige en onverstandige uitdrukking van nieuwe beleidsregels. Een ontslag op staande voet is een te vergaand middel in deze omstandigheden.

AR Poll
50% is het eens met de stelling: Zowel een concurrentiebeding in de arbeidsovereenkomst als in een overnamecontract dienen getoetst te worden naar de norm van artikel 7:653 lid 3 BW.
De nieuwe stelling luidt: Artikel 7:610b BW wordt in de rechtspraktijk steeds belangrijker.
Breng hier uw stem uit.

AR Annotatie: Ceci n'est pas une pipe: over concurrentiebedingen buiten de arbeidsovereenkomst
Graag wijs ik u op de nieuwe AR Annotatie van ondergetekende bij het arrest van de Hoge Raad 27 maart 2015, ECLI:NL:HR:2015:763, AR 2015-315 inzake het concurrentiebeding buiten de arbeidsovereenkomst. In deze noot worden de verschillende arresten van de Hoge Raad over concurrentiebedingen in managementovereenkomsten, aandelenovereenkomsten en koopovereenkomsten geanalyseerd en een lans gebroken voor toetsing van al de verschillende vormen van non-concurrentiebedingen aan artikel 19 lid 3 GW. Voor afhankelijke opdrachtnemers wordt zelfs gepleit voor toetsing naar analogie van artikel 7:653 lid 3 BW. Klik hier om de noot te lezen.

Weinig tijd maar toch up to date blijven?
Volg de online jurisprudentiebesprekingen Arbeidsrecht, inclusief PO-punten. In n uur tijd en op hoog niveau wordt u door prof. mr. Ruben Houweling, mr. dr. Pascal Kruit of mr. dr. Johan Zwemmer bijgepraat over de laatste ontwikkelingen binnen het arbeidsrecht. U kunt daarbij denken aan jurisprudentie, wetsvoorstellen of belangwekkende tijdschriftartikelen.
Data: 12 mei; 23 juni; 1 sept; 6 okt; 10 nov; 17 dec 2015.
Kosten: 69 excl. btw per webinar (1 PO-punt)
Meer informatie en inschrijven

Inzenden eigen rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij ingezonden rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de arbeidsrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.

Rest mij nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Met vriendelijke groet,

Ruben Houweling
Hoofdredacteur AR Updates

Hoge Raad

Hof

Rechtbank