Naar boven ↑

Update

Nummer 19, 2015
Uitspraken van 05-05-2015 tot 11-05-2015
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Geachte heer/mevrouw,

Bijgaand treft u weer een nieuwe AR Update aan.

Nieuw: De Ontslagregeling, Regeling UWV ontslagprocedure en overige besluiten!
Eindelijk zijn ze verschenen, de langverwachte ministerile regelingen waarin nader invulling aan belangrijke onderdelen van de WWZ wordt gegeven. Wat is een redelijke termijn in de zin van artikel 7:669 lid 1 BW? Wanneer is sprake van een toestand als bedoeld in artikel 7:673d BW? Gaat UWV opzegverboden toetsen? Tellen werknemers binnen de groep mee voor het 25-min-criterium? Hoe werkt de 10%-afspiegelingsregel? Wie komt als eerste in aanmerking terug te keren bij schending van de wederindiensttredingsvoorwaarde? Binnen welke termijn dient verweer te worden gevoerd op een UWV-aanvraag? Is er recht op een tweede ronde? Wordt de ontslagadviescommissie nog gehoord? Allemaal vragen waarop de nieuwe regelingen antwoord geven. Regelingen waarmee wij over anderhalve maand het ontslagrecht moeten toepassen. Klik hierom de regelingen te lezen.

Het complete WWZ-wetgevingsdossier inclusief volledig geactualiseerde wettekst 7.10 BW
Op deze pagina treft u alle relevante parlementaire stukken, AMvBs en ministerile regelingen aan behorende bij de WWZ. Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt door mr. M. (Max) J.M.T. Keulaerds. Hier is ook de geactualiseerde wettekst 7.10 BW inclusief de wijzigingen op grond van de Wet aanpak schijnconstructies opgenomen.
Kijk ook op www.oogvoorarbeidsrecht.nl voor alle relevante publicaties van Boom Juridische uitgevers op het gebied van de nieuwe WWZ.

Rechtspraak
Waarschijnlijk vanwege de meivakantie een rustige week wat rechtspraak betreft. Graag wijs ik u desalniettemin op de volgende uitspraken.

Arbeidsovereenkomst met payrollwerkgever om vierde arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd te realiseren, is een constructie waar doorheen moet worden gekeken. Scheiding formeel en materieel werkgeverschap gaat niet op
In AR 2015-440 prikt de kantonrechter door een payrollconstructie heen, waar gepoogd werd aan de werking van de ketenregeling te ontkomen. Na drie arbeidsovereenkomsten met Dorenbos, werd werknemer voor de vierde arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd op de loonlijst van T4T (payrollwerkgever) geplaats. Nu werknemer feitelijk hetzelfde werk op dezelfde werkplek bleef verrichten, oordeelde de kantonrechter dat door constructie van materieel en formeel werkgeverschap gekeken moet worden hetgeen tot een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd met Dorenbos leidt.

Stakende politie en 6 jo. G ESH
In AR 2015-441 staat de vraag centraal of de aangekondigde staking van de politie bij de Global Conference on Cyber Space rechtmatig is. De voorzieningenrechter oordeelde dat het belang van de Staat bij doorgang van de GCCS een grote internationale conferentie, met zeer langdurige voorbereiding en, volgens onweersproken stelling van de Staat, belangrijke en urgente onderwerpen waarbij ook de veiligheid gewaarborgd is, zwaarder weegt dan het belang van de Politiebonden bij deze concrete acties. De aangekondigde acties moeten onder die omstandigheden, als disproportioneel en daarmee onrechtmatig worden aangemerkt. De vraag of de acties voldoende tijdig waren aangekondigd, kon daardoor onbesproken blijven. De voorzieningenrechter zag evenwel aanleiding hierover op te merken dat hij een aanzegging op 13 april 2015 om(streeks) 13.40 uur voor acties, met de beoogde impact, op 16 april 2015 om 8.30 uur bij een evenement als de GCCS niet voldoende tijdig achtte. Anders dan door de Politiebonden werd bepleit, heeft een tijdige aanzegging niet uitsluitend als doel om de werkgever de gelegenheid te geven om tegemoet te komen aan de wensen van in dit geval de Politiebonden, maar ook het voorkomen van onnodige bedrijfsschade en bescherming van de belangen van degenen die op de dienstverlening van de werkgever tegen wie de actie zich richt zijn aangewezen. Volgens sommigen is het niet doorgaan van een voetbalwedstrijd minstens zo belangrijk als de internationale bijeenkomst GCCS en had zondag gewoon gevoetbald moeten worden. Zoals de voorzieningenrechter opmerkt: Of concrete acties als rechtmatig zijn aan te merken is echter telkens afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifieke actie.

Arbodienst aansprakelijk voor schade werkgever, indien zij niet vraagt naar WAO-verleden werknemer en deze gegevens niet doorgeeft aan werkgever (in het kader van de no riskpolis)
In AR 2015-439 acht de rechter de Arbodienst toerekenbaar tekort geschoten in de nakoming van de overeenkomst met de werkgever door informatie over het te ontvangen ziekengeld van werkneemster niet aan werkgever door te geven (waardoor de werkgever ten onrechte teveel loon tijdens ziekte heeft betaald). De kern van het geschil is de vraag of de Arbodienst aan De Zevenster mocht meedelen dat werkneemster een WAO-verleden had, en zo ja, of zij ingevolge de tussen partijen gesloten overeenkomst jegens De Zevenster gehouden was naar dat verleden te vragen en de verkregen antwoorden door te geven aan De Zevenster. De Arbodienst stelt zich op het standpunt dat zij die informatie niet mocht melden, omdat inlichtingen over het WAO-verleden van een werknemer vallen onder de geheimhoudingsverplichting die voortvloeit uit artikel 7:457 BW in combinatie met artikel 7:464 lid 1 BW, alsmede uit artikel 88 van de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG) en de Wet bescherming persoonsgegevens. De kantonrechter oordeelt als volgt. Gelet op de artikelen 29b ZW, 38a ZW en 38b ZW en de Memorie van Toelichting bij de Wet WIA (30034, nr. 3), de artikelen 29b ZW, 38a ZW waaruit blijkt dat de regering er vanuit gaat dat de vraag naar aanspraak op de no riskpolis doorgaans niet door de werkgever zelf, maar door de ingeschakelde de Arbodienst zal worden gesteld en de uitspraken van de Centrale Raad van Beroep (zie CRvB 6 oktober 2004, ECLI:NL:CRVB:2004:AR4202, CRvB 21 december 2005, ECLI:NL:CRVB:2005:AU8605, en CRvB 26 september 2007, ECLI:NL:CRVB:2007:BB4522) waarin wetenschap van de Arbodienst omtrent het recht van een werknemer op ziekengeld wordt toegerekend aan de werkgever, mag informatie over de aanspraak op ziekengeld op grond van artikel 29b ZW door een Arbodienst aan de werkgever worden gemeld.

AR Poll
Ruim tweederde is het eens met de stelling: Het niet langer beschermen van de kleine opdrachtnemer (art. 1 BBA) onder de WWZ is een misser.
De nieuwe stelling luidt: Politieambtenaren zouden niet mogen staken.
Breng hieruw stem uit.

AR Annotatie Zef Even: An establishment is an establishment, of course, of course
Graag wijs ik u op de nieuwe AR Annotatie van Zef Even bij het arrest van het Hof van Justitie EU (AR 2015-418), waarin de vraag centraal staat of plaatselijke eenheid uniform moet worden uitgelegd binnen de Richtlijn Collectief ontslag. Het gevolg daarvan was dat een deel van werknemers wel en een deel van de werknemers niet de bescherming bij collectief ontslag toekwam, omdat niet werd voldaan aan het getalscriterium op het niveau van de plaatselijke eenheid. In deze AR Annotatie plaats Zef dit arrest van het Hof van Justitie in de context van eerdere arresten en schetst hij de consequenties van de ook door het Hof voorgestane uniforme uitleg van de gekozen begrippen. Klik hier om de noot te lezen.

Weinig tijd maar toch up to date blijven?
Volg de online jurisprudentiebesprekingen Arbeidsrecht, inclusief PO-punten. In n uur tijd en op hoog niveau wordt u door prof. mr. Ruben Houweling, mr. dr. Pascal Kruit of mr. dr. Johan Zwemmer bijgepraat over de laatste ontwikkelingen binnen het arbeidsrecht. U kunt daarbij denken aan jurisprudentie, wetsvoorstellen of belangwekkende tijdschriftartikelen.

Data: 23 juni; 1 sept; 6 okt; 10 nov; 17 dec 2015.
Kosten: 69 excl. btw per webinar (1 PO-punt)
Meer informatie en inschrijven

Inzenden eigen rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij ingezonden rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de arbeidsrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.

Rest mij nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Met vriendelijke groet,

Ruben Houweling
Hoofdredacteur AR Updates

Rechtbank