Naar boven ↑

Update

Nummer 22, 2015
Uitspraken van 26-05-2015 tot 01-06-2015
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Rechtspraak

Geen reflexwerking WWZ concurrentiebeding bepaalde tijd: belang van werkgever
In AR 2015-499 overweegt het hof anders dan de kantonrechter dat de werkgever wel degelijk belang heeft bij handhaving van het concurrentiebeding na afloop van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Het belang is gelegen in essentile kennis van marges en klanten. Er is geen aanleiding de regeling van het concurrentiebeding onder de WWZ toe te passen, nu het een beding onder oud recht betreft.

Geen reflexwerking WWZ bij toekenning ontbindingsvergoeding (max. 75.000)
In AR 2015-483 wordt door de werkgever een beroep gedaan op anticiperende reflexwerking van de transitievergoeding bij het toekennen van een ontbindingsvergoeding. De kantonrechter gaat hier aan voorbij en ontbindt met een factor 0,75 ( 107.500).

Ontbinding arbeidsovereenkomst zwangere en arbeidsongeschikte werkneemster wegens een verstoorde arbeidsrelatie
In AR 2015-493 oordeelt de kantonrechter dat het ontbindingsverzoek wegens een verstoorde arbeidsverhouding geen verband houdt met de zwangerschap of ziekte van werkneemster. Wel komt werkneemster de bescherming tijdens zwangerschap toe, zodat de arbeidsovereenkomst op termijn wordt ontbonden.

Geen kennelijk onredelijk ontslag, ondanks schending scholingsplicht
Het hof oordeelt in AR 2015-496 dat, hoewel de werkgever niets aan scholing heeft gedaan, het opleidingsniveau van de werknemer met zich brengt dat de schending van de scholingsplicht niet leidt tot een kennelijk onredelijk ontslag.

AR Poll
Een kleine meerderheid (57%) is het niet eens met de stelling: Loondoorbetaling door de werkgever tijdens ziekte dient alleen voor werkgerelateerde ziektegevallen te gelden (risque professionel).
De nieuwe stelling luidt: Werkgevers kunnen niet veel ondernemen tegen pesten op de werkvloer. Breng hier uw stem uit.

AR Annotatie: De verlengde opzegtermijn: iudex non calculat!
Graag wijs ik u op de nieuwe AR Annotatie van Frank Dekker bij het arrest van de Hoge Raad van 1 mei jongstleden (AR 2015-419), waarin hij een oordeel moest geven over de rechtsgeldigheid van een opzegtermijnenbeding van twee maanden voor de werknemer. In deze annotatie analyseert Dekker het arrest van de Hoge Raad en behandelt ook de overige situaties waarin verkeerde toepassing van artikel 7:672 BW heeft plaatsgevonden. Voorts gaat hij in op de harmonisatie van rechtspraak van de Hoge Raad en uitspraken van de Centrale Raad van Beroep. Ten slotte oordeelt hij over de gevolgen van dit arrest in het bijzonder waar het de sanctie nietigheid versus vernietigbaarheid betreft.
Klik hier om de noot te lezen.

Weinig tijd maar toch up to date blijven?
Volg de online jurisprudentiebesprekingen Arbeidsrecht, inclusief PO-punten. In n uur tijd en op hoog niveau wordt u door prof. mr. Ruben Houweling, mr. dr. Pascal Kruit of mr. dr. Johan Zwemmer bijgepraat over de laatste ontwikkelingen binnen het arbeidsrecht. U kunt daarbij denken aan jurisprudentie, wetsvoorstellen of belangwekkende tijdschriftartikelen.
Data: 23 juni; 1 sept; 6 okt; 10 nov; 17 dec 2015
Kosten: 69 excl. btw per webinar (1 PO-punt)
Meer informatie en inschrijven

Inzenden eigen rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij ingezonden rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de arbeidsrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.

Rest mij nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Met vriendelijke groet,

Ruben Houweling
Hoofdredacteur AR Updates

Hof

Rechtbank