Naar boven ↑

Update

Nummer 26, 2015
Uitspraken van 25-06-2015 tot 30-06-2015
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

NIEUW: AR UPDATES helemaal WWZ-proof
Bent u helemaal klaar voor de WWZ? AR Updates wel! De Boomstructuur en zoekfuncties zijn helemaal aan de WWZ aangepast. De komende periode worden uitspraken op het terrein van de WWZ voorzien van een WWZ-icoontje (zie bijvoorbeeld AR 2015-588), zodat u snel de relevante nieuwe rechtspraak kunt vinden in de wekelijkse selectie.

Rechtspraak
Op deze laatste dag van de maand, deze laatste dag van het huidige straks oude ontslagrecht, op deze historische dag voor het arbeidsrecht, doet het mij goed u op de volgende uitspraken te wijzen.

WWZ: aanzegging mag ook per WhatsApp-bericht
In AR 2015-588 oordeelt de kantonrechter dat een aanzegging ook per WhatsApp-bericht is toegestaan. In casu betwistte werknemer de schriftelijke aanzegging, die per reguliere post was verstuurd, te hebben ontvangen. Uit het WhatsApp-contact tussen werkgever en werknemer volgde evenwel een soortgelijke aanzegging, die in de ogen van de rechter volstond. In AR 2015-521 oordeelde de Rotterdamse kantonrechter nog dat het schriftelijkheidsvereiste eng moet worden uitgelegd en in ieder geval een mondelinge aanzegging niet volstond.

Hoge Raad: beoordeling redelijkheid van een wijzigingsvoorstel in beginsel ex tunc?
In het arrest van de Hoge Raad (AR 2015-591) wordt onder meer de vraag opgeworpen of later intredende omstandigheden van invloed mogen zijn op de beoordeling van de redelijkheid van een wijzigingsvoorstel. De Advocaat-Generaal deelt het standpunt van eiser in cassatie dat een toetsing ex tunc in beginsel dient plaats te vinden. In casu wordt evenwel geoordeeld dat uit de omstandigheden van het geval oud-werknemers nog niet aan het wijzigingsvoorstel gebonden waren, omdat de redelijke termijn voor aanvaarding van dit voorstel nog niet was verstreken.

Vervolg Albron-arrest: werknemer dient materile compensatie ad 137.000 terug te betalen
In AR 2015-592 staat een aantal vorderingen na het Albron-arrest centraal. Een van de vragen is of werknemer de materile compensatie ad 137.000 dient terug te betalen aan Heineken Nederlands Beheer. Het beroep van werknemer op verjaring van deze vordering (onverschuldigde betaling) faalt. Volgens het hof dient als aanvangsmoment van de verjaring het moment van het arrest van het Hof van Justitie EU te worden genomen.

Werknemer kan niet gehouden worden aan concurrentiebeding met het concern
Volgens het hof kan een werknemer niet aan een concurrentiebeding worden gehouden met het concern, indien hij van vennootschap I naar vennootschap II gaat binnen dit concern. De waarborgfunctie van artikel 7:653 lid 1 BW zou daarmee teveel geweld worden aangedaan (AR 2015-595).

AR Poll
Iedereenwas het eens met de stelling: Met het Amsta-arrest is het stakingsrecht meer in overeenstemming met het Europees recht (ESH).
De nieuwe stelling luidt: Ik verwacht dat de WWZ binnen drie jaar zal worden gewijzigd.
Breng hier uw stem uit.

Weinig tijd maar toch up to date blijven?
Volg de online jurisprudentiebesprekingen Arbeidsrecht, inclusief PO-punten. In n uur tijd en op hoog niveau wordt u door prof. mr. Ruben Houweling, mr. dr. Pascal Kruit of mr. dr. Johan Zwemmer bijgepraat over de laatste ontwikkelingen binnen het arbeidsrecht. U kunt daarbij denken aan jurisprudentie, wetsvoorstellen of belangwekkende tijdschriftartikelen.
Data: 1 sept; 6 okt; 10 nov; 17 dec 2015
Kosten: 69 excl. btw per webinar (1 PO-punt)
Meer informatie en inschrijven

Inzenden eigen rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij ingezonden rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de arbeidsrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.

Rest mij nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen en een WWZinnig arbeidsrechtelijk Nieuwjaar!

Met vriendelijke groet,

Ruben Houweling
Hoofdredacteur AR Updates

Hoge Raad

Hof

Rechtbank

Antillen