Naar boven ↑

Update

Nummer 37, 2015
Uitspraken van 09-09-2015 tot 15-09-2015
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Verzamelwet 2016 ter reparatie van onder meer de WWZ en Nieuwe geconsolideerde wettekst WWZ

Bij KB van 4 september 2015 is de Verzamelwet SZW 2016 gepubliceerd. In deze wet worden onder meer reparatie doorgevoerd in de WWZ. Een gewijzigde geconsolideerde wettekst van 7.10 BW waarin de relevante wijzigingen zijn doorgevoerd, treft u hier aan.

Rechtspraak
Graag wijs ik u op de volgende uitspraken.

Billijke vergoeding wegens ernstig verwijtbaar handelen. Billijke vergoeding wordt vastgesteld op bedrag gelijk aan reeds toegekende transitievergoeding (dus verdubbeling)
De eerste uitspraak waarin de werkgever ernstig verwijtbaar heeft gehandeld. Werkgeefster heeft haar personeel en activiteiten, met uitzondering van werknemer in een andere BV geplaatst. Werknemer verzoekt ontbinding van de arbeidsovereenkomst onder toekenning van een billijke vergoeding ex artikel 7:671c lid 2 sub b BW, omdat sprake is van ernstig verwijtbaar handelen van werkgeefster. Die billijke vergoeding zou volgens werknemer minimaal 75.000 moeten bedragen. De kantonrechter oordeelt dat inderdaad sprake is van ernstig verwijtbaar handelen (door werknemer in een lege BV te plaatsen en maandenlang geen salaris te betalen, is sprake van ernstig verwijtbaar handelen door werkgever) en kent naast de reeds verschuldigde transitievergoeding nog eens een bedrag gelijk aan de transitievergoeding toe (AR 2015-865).

Hof van Justitie EU over rechtsmacht bij internationaal geschil over bestuurdersaansprakelijkheid: naar de bijzondere regels van de arbeidsovereenkomst of naar de regels van wanprestatie/onrechtmatige daad?
In AR 2015-867 staat de vraag centraal of in geval van bestuurdersaansprakelijkheid artikel 5 EEX Vo. (verbintenissen uit overeenkomst of onrechtmatige daad) of de bijzondere regels 18-21 EEX Vo. (arbeidsovereenkomst) moet worden toegepast voor het antwoord op de vraag welke rechter bevoegd is kennis te nemen van het geschil. Simpel gezegd: prevaleert de Boek 2-verhouding of de Boek 7-verhouding. Deze vraag is door de Hoge Raad gesteld (AR 2014-0070). Het Hof van Justitie EU oordeelt dat in geval van een werknemer-bestuurder de Danosa-criteria hebben te gelden en beoordeeld moet worden of de werknemer in ondergeschiktheid werkzaam was. Indien dat het geval is, dan gelden de bijzondere regels uit de arbeidsovereenkomst. In hetzelfde arrest gaat het Hof van Justitie ook in op de vraag waar de onrechtmatige daad of wanprestatie plaatsvindt in dergelijke gevallen, waarbij de vennootschap verschillende vestigingen heeft over verschillende lidstaten. Met betrekking tot de plaats van het intreden van de schade volgt uit de rechtspraak van het Hof dat dit de plaats is waar de door de vennootschap gestelde schade zich concreet voordoet.

Hof van Justitie EU: reistijd van huis naar klant is werktijd
Volgens het Hof van Justitie EU is de reistijd van de woonplaats van de werknemer naar de klant in geval sprake is van een mobiel en zeer flexibel beroep aan te merken als werktijd in de zijn van de arbeidstijdenrichtlijn (AR 2015-868). Volgens het Hof regelt de werkgever de afspraken en staan werknemers ook bij aanvang en einde van de dag ter beschikking van de werkgever, omdat hij aanvullende afspraken kan plannen of juist afspraken kan laten vervallen. Het Hof lijkt ook betekenis toe te kennen aan het feit dat aanvankelijk de reistijd van huis-naar-werk voor vergoeding in aanmerking kwam.

Overgang van onderneming bij overname chartervluchten: behoud van identiteit. Luchtvaart is kapitaalintensieve sector
In AR 2015-869 staat de vraag centraal of sprake is van een overgang van onderneming bij overname van chartervluchten. Volgens het Hof van Justitie EU is dit het geval, nu de identiteit behouden is gebleven door personeel, huurovereenkomsten van de vliegtuigen, lopende afspraken en dus klanten over te nemen. Het Hof hecht waarde aan het kapitaalintensieve karakter van deze bedrijvigheid. In hetzelfde arrest staat ook de vraag centraal of een nationale rechter in een procedure waarbij geen rechtsmiddel openstaat, verplicht is prejudicile vragen te stellen aan het Hof. Het Hof beantwoordt deze vraag voor overgang van onderneming bevestigend.

Verschillende ontslagredenen (d- en g-grond) die elk op zich onvoldoende zijn voor ontslag, kunnen niet bij elkaar worden 'opgeteld' om een ontslag te kunnen dragen
In AR 2015-856 oordeelt de kantonrechter over een ontbindingsverzoek van FNV. Centraal staat de vraag of er een redelijke grond in de zin van artikel 7:669 lid 1 jo. lid 3 BW is. Hetzelfde feitencomplex is zowel aangevoerd voor de d-grond als de g-grond. De kantonrechter oordeelt dat de gronden afzonderlijk getoetst moeten worden en voldragen moeten zijn. De redenen kunnen niet samengeteld worden om tot een ontslag grond te komen. Dit alles geheel in overeenstemming met de parlementaire geschiedenis.

AR Poll
60% is het eens met de stelling: Schijnzelfstandigen bestaan niet: men is zelfstandige of werknemer.
De nieuwe stelling luidt: Billijke vergoeding wegens ernstig verwijtbaar handelen gelijk aan transitievergoeding vind ik een goede rekenmaatstaf. Breng hier uw stem uit.

Weinig tijd maar toch up to date blijven?
Volg de online jurisprudentiebesprekingen Arbeidsrecht, inclusief PO-punten. In n uur tijd en op hoog niveau wordt u door prof. mr. Ruben Houweling, mr. dr. Pascal Kruit of mr. dr. Johan Zwemmer bijgepraat over de laatste ontwikkelingen binnen het arbeidsrecht. U kunt daarbij denken aan jurisprudentie, wetsvoorstellen of belangwekkende tijdschriftartikelen.
Data: 6 okt; 10 nov; 17 dec 2015
Kosten: 69 excl. btw per webinar (1 PO-punt)
Meer informatie en inschrijven

Inzenden eigen rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij ingezonden rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de arbeidsrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.

Rest mij nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen!

Met vriendelijke groet,

Ruben Houweling
Hoofdredacteur AR Updates

Hof van Justitie van de Europese Unie

Hoge Raad

Hof

Rechtbank

Antillen