Naar boven ↑

Update

Nummer 42, 2015
Uitspraken van 13-10-2015 tot 19-10-2015
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

AR Annotatie: Politieacties langs de (nieuwe) meetlat
Graag wijs ik u op de nieuwe annotatie van Gerdien van der Voet. In deze annotatie staat zij stil bij het arrest van het Hof Den Haag inzake de rechtmatigheid van de politieacties in het licht van artikel 6 en G ESH (AR 2015-924). Zij geeft een overzicht van de verschillende politieacties die dit jaar hebben plaatsgevonden en analyseert tevens uitvoerig het Amsta-arrest (AR 2015-568). Zij merkt onder meer op dat de gewijzigde stakingstoetsing sinds het Amsta-arrest met name problematisch kan zijn voor de bestaakte werkgever. In de systematiek van artikel G ESH komt hem niet of nauwelijks een beperkingsgrond toe. Klik hier om de noot te lezen.

1000ste uitspraak
Met deze nieuwsbrief is alweer de 1000ste uitspraak van dit jaar een feit. Daarmee is AR updates niet alleen het snelste, maar ook het meest complete medium!

Rechtspraak
Graag wijs ik u op de volgende uitspraken.

Werkgever die zegt ik treiter jou er wel uit handelt ernstig verwijtbaar, billijke vergoeding
50.000
In AR 2015-1009 oordeelt de kantonrechter dat het gedrag van de werkgever ernstig verwijtbaar is en aanleiding geeft een billijke vergoeding toe te kennen. Vanaf het moment dat werkneemster door gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid minder uren is gaan werken, is P zich onbehoorlijk en onaanvaardbaar jegens haar gaan gedragen. Dit gedrag bestaat uit onacceptabel taalgebruik, vloeken, schelden, tieren, uitlatingen als ik treiter jou er wel uit en het voor haar voeten gooien van dossiers. Werkneemster is door het handelen van P, waartegen K niet adequaat optreedt, sinds 15 juni 2015 ongeschikt om haar werkzaamheden te verrichten.
De hoogte van de transitievergoeding is gelet op de berekening van artikel 7:673 lid 2 BW jo. artikel 7:673a lid 1 BW 16.187,73. Bij het bepalen van de hoogte van de billijke vergoeding betrekt de kantonrechter de volgende omstandigheden in haar afweging. De maatschap heeft werkneemster op 63-jarige leeftijd, nadat zij 22 jaren voor de maatschap had gewerkt terwijl nooit kritiek op haar functioneren is vastgelegd, zo beledigend bejegend, dan wel laten bejegenen, dat werkneemster zich gedwongen ziet haar arbeidsovereenkomst te beindigen. Dit heeft voor werkneemster financile gevolgen. Werkneemster kan nu immers niet blijven werken tot haar pensioengerechtigde leeftijd van 66 jaar, waardoor zij naast loon een aanzienlijk bedrag aan pensioengelden misloopt. Het is niet aannemelijk dat zij, gedeeltelijk arbeidsongeschikt, op haar leeftijd nog elders werk vindt. Een forse vergoeding is op zijn plaats. Aansluiting wordt gezocht bij de door werkneemster overgelegde en door de maatschap niet betwiste berekening van het te verwachten verlies aan inkomen en pensioen, zoals berekend door Willemsen Belastingadviseurs en ook wordt rekening gehouden met de toe te kennen transitievergoeding. Er wordt een billijke vergoeding van 50.000 bruto toegekend.

Ernstig verwijtbaar handelen werknemer, geen transitievergoeding
In AR 2015-997 oordeelt de kantonrechter dat het meermalen en zonder gegronde reden niet op het werk verschijnen, wordt aangemerkt als ernstig verwijtbaar handelen of nalaten door werknemer. Dit rechtvaardigt niet alleen een ontbinding, maar leidt eveneens tot verlies van aanspraak op de transitievergoeding.

Korte arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd na arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd hoeft niet te worden aangezegd
In AR 2015-1008 staat de vraag centraal of een voortgezette arbeidsovereenkomst voor de duur van anderhalve maand na een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd moet worden aangezegd. De arbeidsovereenkomst duurt korter dan zes maanden, zodat als uitgangspunt geen aanzegplicht geldt. Volgens werknemer moet evenwel de duur van zijn onbepaaldetijdscontract meetellen. De kantonrechter wijst deze benadering af.

AR Poll
Ruim 60% was het niet eens met de stelling: De rechtspositie van de stagiair is voldoende gewaarborgd.
De nieuwe stelling luidt: 'Het aantal werknemersverzoeken tot ontbinding zal alleen maar toenemen (om een billijke vergoeding te verkrijgen).
Breng hier uw stem uit.

Weinig tijd maar toch up to date blijven?
Volg de online jurisprudentiebesprekingen Arbeidsrecht, inclusief PO-punten. In n uur tijd en op hoog niveau wordt u door prof. mr. Ruben Houweling, mr. dr. Pascal Kruit of mr. dr. Johan Zwemmer bijgepraat over de laatste ontwikkelingen binnen het arbeidsrecht. U kunt daarbij denken aan jurisprudentie, wetsvoorstellen of belangwekkende tijdschriftartikelen.
Data: 10 nov; 17 dec 2015
Kosten: 69 excl. btw per webinar (1 PO-punt)
Meer informatie en inschrijven

Inzenden eigen rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij ingezonden rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de arbeidsrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.


Rest mij nog u een bijzonder fijne dag en een goede herfstvakantie toe te wensen.

Met vriendelijke groet,

Ruben Houweling
Hoofdredacteur AR Updates

Hoge Raad

Hof

Rechtbank