Update
AR Annotatie Pascal Kruit: Voorwaardelijke ontbinding na ontslag op staande voet onder de WWZ
Graag wijs ik u op de nieuwe AR Annotatie van Pascal Kruit. In zijn noot staat hij uitgebreid stil bij de voorwaardelijke ontbinding naar aanleiding van de beschikking van het Hof Arnhem-Leeuwarden 15 februari 2016, ECLI:NL:GHARL:2016:1116, AR 2016-0167. In zijn noot schetst hij de verschillende stromingen die zich thans in de rechtspraak openbaren. Hij gaat voorts in op de kritiek die er vanuit de literatuur op de voorwaardelijke ontbinding is gekomen en waardeert de verschillende argumenten voor en tegen. Aan het slot schetst hij verschillende casus waarin de voorwaardelijke ontbinding zich kan voordoen en welke consequenties dat heeft. Klik hier om zijn noot te lezen.
Rechtspraak
Graag wijs ik u op de volgende uitspraken.
Hof van Justitie EU: vrije keuze van advocaat geldt ook voor niet-gerechtelijke administratieve procedure UWV
In navolging van hetgeen de Hoge Raad reeds vermoedde (AR 2014-0837) oordeelt het Hof van Justitie EU dat ook de administratieve procedure bij UWV onder de vrije keuze van rechtsbijstand van een verzekerde valt (art. 4:67 Wft). De stelling van de rechtsbijstandverlener dat de richtlijn bedoeld is voor administratieve zaken voor een (bestuurs)rechter en derhalve niet gewone bestuurszaken, wordt door het Hof niet gedeeld. Wel brengt het Hof de nuancering uit het Sneller-arrest in herinnering: verzekeraars mogen binnen zekere grenzen voorwaarden stellen aan de inzet van advocaten/derden.
Hoge Raad: opzegverbod OR-lidmaatschap geldt ondanks niet juiste totstandkoming OR krachtens WOR
In AR 2016-0381 oordeelt de Hoge Raad over de vraag of het opzegverbod tijdens OR-lidmaatschap van toepassing kan zijn, indien op grond van de WOR de OR niet (juist) tot stand is gekomen. De Hoge Raad oordeelt als volgt. De artikelen 7:670 lid 4 en 7:670a lid 1 (oud) BW kennen ontslagbescherming toe aan (onder meer) een werknemer die lid is van een ondernemingsraad, respectievelijk een werknemer die is geplaatst op een kandidatenlijst voor een ondernemingsraad of korter dan twee jaar geleden lid is geweest van een ondernemingsraad. De ratio van deze ontslagbescherming is gelegen in de bescherming van de betrokken werknemers tegen benadeling als gevolg van hun activiteiten in het kader van de medezeggenschap en in het waarborgen van hun onafhankelijke positie die voor de uitoefening van die taken nodig is. In het oordeel van het hof ligt het uitgangspunt besloten dat de artikelen 7:670 lid 4 en 7:670a lid 1 (oud) BW onder omstandigheden ook toepassing kunnen vinden in een geval dat de desbetreffende ondernemingsraad niet in alle opzichten voldoet aan de eisen die de WOR daaraan stelt, zoals door het achterwege blijven van de voorgeschreven periodieke verkiezingen van de leden van die ondernemingsraad. Dit uitgangspunt is juist, gelet op de hiervoor genoemde ratio van deze bepalingen.
Geen overgang van onderneming voor vrachtvliegers Martinair; wel inspanningsverplichting KLM de familie bijeen te houden
In AR 2016-0363 staat opnieuw een ovo-claim van Martinair-vliegers jegens KLM en VNV centraal. Ditmaal betreft het vrachtvliegers (in AR 2014-0266 stond de vordering van het cabinepersoneel en in AR 2015-0087 die van het cockpitpersoneel centraal). Volgens de kantonrechter zijn ook de vrachtvliegers van Martinair niet als gevolg van een overgang van onderneming in dienst getreden van KLM. Voor dit oordeel is redengevend dat Martinair nog steeds een zelfstandige vennootschap is, duidelijk zichtbaar als aparte entiteit (onder de naam Martinair Cargo) en met eigen vliegtuigen, waarop het Martinair Cargo-logo prijkt. Martinair neemt ook onder eigen naam deel aan het maatschappelijk en economisch verkeer. De vrachtvliegers hebben met Martinair een dienstverband, waaraan door Martinair ook daadwerkelijk invulling wordt gegeven. Er is van een overgang van de meest kenmerkende activiteiten van Martinair naar KLM voor wat betreft de vrachtdivisie dus juist geen sprake. Dat wel sprake is van een vergaande integratie van de ondersteunende diensten van KLM en Martinair maakt dat niet anders. KLM en VNV dienen zich evenwel gelet op het Ringvaartakkoord en het door KLM uitgedragen begrip keeping the family together tot het uiterste in te spannen om gedwongen ontslagen bij Martinair te voorkomen.
Werkgelegenheid in de haven: werkgever houden aan standaard-cao in casu misbruik van recht door vakbonden en naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar nu 80% van de werknemers de aanvullingen op de cao wenselijk acht
In AR 2016-0366 staat de in de media genoemde werkgelegenheidszaak in de haven. In de Rotterdamse containersector gaan door de komst van de sterk geautomatiseerde terminals op de Maasvlakte II op termijn mogelijk honderden banen verloren. De bonden eisen van alle werkgevers in de branche daarom harde toezeggingen dat er komende tijd geen gedwongen ontslagen vallen. APM heeft met de OR afspraken gemaakt, buiten de vakbonden om. Volgens de vakbonden zijn deze afspraken in strijd met de standaard-cao waaraan APM gebonden is. De rechter oordeelt dat in beginsel sprake is van standaardbepalingen waarvan niet mag worden afgeweken. Door te weigeren om inhoudelijk te praten over de cao, zolang op sectorniveau geen afspraken zijn gemaakt en derhalve het belang van alle werknemers van de sector voorop te stellen ten koste van de werknemers van APMTR, gebruiken de vakbonden evenwel hun bevoegdheid in feite voor een doel waarvoor die niet is gegeven en is hun handelwijze aan te merken als misbruik van bevoegdheid in de zin van artikel 3:13 BW. Daarbij komt dat de vakbonden met APMTR een ondernemings-cao hebben gesloten, op grond waarvan zij contractspartners zijn die jegens elkaar redelijkheid en billijkheid in acht dienen te nemen. Daar waar APMTR vrijwillig aan het sectoraal overleg deelneemt en niet verplicht is tot enige resultaats- of inspanningsverbintenis, hebben de vakbonden op basis van de cao jegens APMTR een inspanningsverbintenis om met haar in overleg te treden over wijzigingen of aanvullingen die APMTR wenst door te voeren. Dit klemt des te meer, nu APMTR het Akkoord en de Aanvulling heeft opgesteld met het oog om rust te creren onder haar werknemers in de situatie waarin op sectorniveau onduidelijk is of en wanneer afspraken worden gemaakt (waarvoor APMTR overigens niet alleen afhankelijk is van de vakbonden maar ook van de andere containerbedrijven) en nu onweersproken is gebleken dat de Aanvulling een aanmerkelijke verbetering van de arbeidsvoorwaarden inhoudt. Dit wordt ondersteund door het feit dat reeds 80% van de werknemers van APMTR heeft ingestemd met de Aanvulling. Naar het voorlopige oordeel van de kantonrechter leidt het buiten toepassing laten van het Akkoord en de Aanvulling daarom tot een resultaat dat naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is. Het aanbieden van de Aanvulling aan de werknemers van APMTR wordt toegestaan.
WWZ: verstoorde arbeidsverhouding bewijzen of aannemelijk maken?
Uit AR 2016-0383 valt af te leiden dat volgens het hof voor de invulling van de g-grond niet alleen de vereisten ernstig en duurzaamheid uit de Beleidsregels Ontslagtaak UWV van belang zijn, maar ook de uit deze beleidsregel voortvloeiende eis van aannemelijkheid van de verstoorde arbeidsverhouding (in plaats van bewijs). De relevante passage over het bewijzen of aannemelijk maken is althans in de uitspraak vet gemarkeerd.
Geen transitievergoeding verschuldigd bij gelijktijdig ontslag en herbenoeming voor 0,8 fte (i.p.v. 1,0 fte)
In AR 2016-0364 doet zich de casus voor dat een werkneemster na langdurige arbeidsongeschiktheid uit haar huidige functie wordt ontslagen middels een akte van ontslag en op diezelfde datum een nieuwe functie krijgt bij akte van benoeming. Volgens werkneemster heeft zij recht op een transitievergoeding. De rechter oordeelt dat in feite de arbeidsovereenkomst is voortgezet, zodat geen transitievergoeding is verschuldigd. De omstandigheid dat zij de nieuwe functie voor maar 0,8 fte wenst te vervullen is gelijk te stellen aan beindiging met wederzijds goedvinden voor 0,2 fte. Ook dan is geen transitievergoeding verschuldigd.
Werknemer die aanstuurt op vertrekregeling verliest aanspraak op wachtgeld
In AR 2016-0387 oordeelt het hof over de volgende kwestie. Na terugkeer van ziekteverlof wenst de inlener werkneemster (voorlopig) niet meer op het werk. Werkgever zoekt naar alternatieven en stuurt aan op passende arbeid. Werkneemster zet in op een vertrekregeling. Werkneemster blijft aandringen op vertrek, waarna uiteindelijk werkgever overstag gaat. In de vaststellingsovereenkomst is bepaald dat de beindiging op initiatief van werkgever heeft plaatsgevonden. In dit geval komt werkneemster aldus het hof geen beroep toe op de Wachtgeldregeling GGZ, omdat deze situatie niet geacht moet worden te vallen onder anders dan op initiatief van de werknemer.
AR Poll
Ruim 50% is het eens met de stelling: Hoger beroep in ontbindingszaken dient te worden afgeschaft (motie-Klein).
De nieuwe stelling luidt: Het systeem en stelsel van collectieve arbeidsvoorwaarden(vorming) is dringend aan herziening toe.
Breng hier uw stem uit.
Inzenden eigen rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij ingezonden rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de arbeidsrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden.
Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.
Rest mij nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.
Met vriendelijke groet,
Ruben Houweling
Hoofdredacteur AR Updates
Hoge Raad
Hof
- Gerechtshof 's-Hertogenbosch Situatieve arbeidsongeschiktheid. Werkgever heeft geen initiatief genomen om de verhoudingen met werknemer te normaliseren en heeft zich zelfs zodanig opgesteld dat werknemer terecht geen enkel vertrouwen meer had in de oprechtheid van de bedoelingen van werkgever. 05-04-2016
- Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden WWZ: uitleg en toetsing g-grond conform Beleidsregels Ontslagtaak UWV: ernstige en duurzame verstoring aannemelijk maken. 04-04-2016
- Gerechtshof Amsterdam Geen kennelijk onredelijke opzegging arbeidsovereenkomst statutair bestuurder. Een gebrek aan vertrouwen in een bestuurder zal veelal ook leiden tot het vertrek van de bestuurder. Met dit afbreukrisico wordt in het algemeen rekening gehouden bij het vaststellen van de arbeidsovereenkomst. 29-03-2016
- Gerechtshof Amsterdam Uitleg ontbindende voorwaarde ‘alsnog passende functie’ in beëindigingsovereenkomst indien na sluiting overeenkomst de reorganisatie alsnog niet doorgaat. Valt behoud oude functie onder ‘passende functie’? 29-03-2016
- Gerechtshof Amsterdam RvC-ontslag van bestuurder niet kennelijk onredelijk gezien de gevolgen van het ontslag, nu hoge bomen veel wind vangen. Verschuiving einddatum pensioenontslagbeding leidt niet tot nieuwe arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. 29-03-2016
- Gerechtshof Amsterdam Werkneemster die blijft aansturen op vertrekregeling waarmee werkgever uiteindelijk instemt, heeft geen recht op wachtgeld CAO GGZ nu de arbeidsovereenkomst op haar verzoek eindigt (ondanks de andersluidende formulering in de vaststellingsovereenkomst ‘initiatief werkgever’). 19-01-2016
- Gerechtshof Amsterdam Omvang vordering vakantiedagen werknemer onvoldoende weerlegd door werkgever. 19-01-2016
- Gerechtshof Den Haag Kans dat door blootstelling aan voor de gezondheid gevaarlijke stoffen CTE is ontstaan onvoldoende aannemelijk gemaakt bij blootstelling onder de 8 MAC-jaren. 29-12-2015
- Gerechtshof Amsterdam Uitbetaling arbeidsmarkttoeslag wordt stopgezet zonder aankondiging van de werkgever daaromtrent. Beroep van werkgever op arbitraal beding in cao is te laat gedaan en de kantonrechter heeft zich dan ook ten onrechte onbevoegd verklaard. 22-12-2015
- Gerechtshof Amsterdam Loonvordering werknemer toegewezen op basis van nieuwe berekening. Een redelijke uitleg van de onderhavige cao-bepaling brengt mee dat uitgegaan wordt van de voor alle werknemers meest gunstige maximumgrens. 30-06-2015
Rechtbank
- Rechtbank Zeeland-West-Brabant Werknemer in dienst van onderwijsinstelling beschikt niet over VOG. Vernietiging opzegging. Ontbindingsverzoek (tegenverzoek) op basis van d-grond, e-grond en g-grond niet toewijsbaar. Kantonrechter vult rechtsgronden ambtshalve aan en ontbindt op basis van h-grond. 08-04-2016
- Rechtbank Amsterdam Vordering werkgever tot inzage in computers en software van door (ex-)werknemer opgezet bedrijf afgewezen. Werknemer heeft niet voldaan aan opschortende voorwaarde, waardoor laptop niet zijn eigendom is geworden en reconventionele vordering tot afgifte laptop wordt afgewezen. 06-04-2016
- Rechtbank Rotterdam Aanbieden van aanvullende (betere) arbeidsvoorwaarden is deels in strijd met ondernemings-cao (een standaard-cao). Het buiten toepassing verklaren van het aanbod van werkgever leidt tot een resultaat dat naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is, zodat het aanbod wordt toegestaan en de vordering van de vakbonden tot nakoming van de cao wordt afgewezen. 06-04-2016
- Rechtbank Rotterdam Aanbieden van aanvullende (betere) arbeidsvoorwaarden is deels in strijd met ondernemings-cao (een standaard-cao). Het buiten toepassing verklaren van het aanbod van werkgever leidt tot een resultaat dat naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is, zodat het aanbod wordt toegestaan en de vordering van de vakbonden tot nakoming van de cao wordt afgewezen. 06-04-2016
- Rechtbank Midden-Nederland Werkneemster reageert na ziekmelding niet op schriftelijke en telefonische verzoeken van werkgever en bedrijfsarts. Ontbinding wegens ernstig verwijtbaar handelen. 06-04-2016
- Rechtbank Noord-Nederland Ontslag op staande voet. Niet gebleken dat werkneemster uit eigener beweging privékosten directeur als zakelijke kosten heeft geboekt. Tevens is aan vereiste van onverwijldheid niet voldaan. Toekenning transitievergoeding, vergoeding wegens onregelmatige opzegging en billijke vergoeding. 06-04-2016
- Rechtbank Amsterdam Vrachtvliegers Martinair zijn niet als gevolg van een overgang van onderneming in dienst getreden van KLM. KLM en VNV dienen zich wel - gelet op het Ringvaartakkoord en het door KLM uitgedragen begrip ‘keeping the family together’ - tot het uiterste in te spannen om gedwongen ontslagen bij Martinair te voorkomen. 04-04-2016
- Rechtbank Rotterdam Door veiligheidsinstructies met betrekking tot het laten verschroten van (asbesthoudende) acetyleencilinders niet in acht te nemen heeft werknemer, mede vanwege leidinggevende functie, verwijtbaar gehandeld. Ontbindingsverzoek (e-grond), na vernietigd ontslag op staande voet, toegewezen. 04-04-2016
- Rechtbank Midden-Nederland De enkele omstandigheid dat de door FNV aangekondigde staking zich richt tegen de gemeente, en dat het vervoerbedrijf het niet in haar macht heeft dat de eisen van FNV worden ingewilligd, leidt niet tot de conclusie dat FNV de bescherming van artikel 6 aanhef en onder 4 ESH ontbeert (NS-arrest). 04-04-2016
- Rechtbank Midden-Nederland Toestemming om werkzaamheden als beveiliger te verrichten wordt door korpschef ingetrokken. Samenloop tussen artikel 7:627 BW en 7:629 BW wordt beoordeeld aan de hand van omstandigheden van het geval. Primaire oorzaak van niet werken is de ziekte, zodat werknemer recht heeft op loondoorbetaling. 01-04-2016
- Rechtbank Noord-Holland Geen sprake van willekeur bij niet herplaatsen van werknemer. Werknemer miste ervaring voor de openstaande functie, in tegenstelling tot andere kandidaten. Verzoek herstel arbeidsovereenkomst dan wel toekenning billijke vergoeding (art. 7:682 BW) afgewezen. 01-04-2016
- Rechtbank Midden-Nederland Verzoeken werkneemster ex artikel 7:681 BW en 7:682 BW zijn, hoe uiterst minimaal ook, te laat ingediend (art. 7:686a BW). Kern vervaltermijn is dat deze fataal is en niet kan worden gestuit of verlengd. Werkneemster in die verzoeken niet-ontvankelijk. 31-03-2016
- Rechtbank Noord-Holland Ontbinding vanwege verstoorde arbeidsrelatie. Onder meer doordat werkgever ten onrechte heeft gesteld dat werknemer ongeschikt was voor zijn eigen functie en werknemer direct uit zijn functie heeft ontheven, heeft werkgever ernstig verwijtbaar gehandeld. Toekenning billijke vergoeding (€ 40.000). 30-03-2016
- Rechtbank Noord-Holland Pro-formaontbinding wegens verstoorde arbeidsrelatie. 30-03-2016
- Rechtbank Midden-Nederland Werkgever is niet gerechtigd tot eenzijdige wijziging leaseautoregeling. Er is niet voldaan aan de Stoof/Mammoet-criteria. 30-03-2016
- Rechtbank Den Haag Rechtsgeldig ontslag op staande voet. Werknemer heeft privézaken door werkgever laten betalen, hardnekkig geweigerd een overzicht te geven van de door hem benaderde klanten, geen volledige/deugdelijke administratie afgegeven/gevoerd, de niet-opeisbare lening teruggeboekt waardoor een opeisbare factuur niet betaald kon worden en schade is ontstaan. 29-03-2016
- Rechtbank Limburg Schending van relatiebeding, concurrentiebeding en geheimhoudingsbeding, door tekeningen/berekeningen werkgever aan derde door te sturen en, na ontslag, bij derde in dienst te treden. Voorschot op verbeurde boetes toegewezen. 29-03-2016
- Rechtbank Amsterdam Voorwaardelijke veroordeling van werkgever tot betaling transitievergoeding. De voorwaarde van werknemer is duidelijk en staat een eventuele executie te zijner tijd niet in de weg. 23-03-2016
- Rechtbank Den Haag Ontbindingsverzoek (e-grond) toegewezen. Door werkzaamheden - waarvoor werknemer reeds salaris ontving - nogmaals in rekening te brengen bij de gemeente, heeft werknemer zich op ontoelaatbare wijze bevoordeeld ten koste van het gemeentelijk budget. Ernstig verwijtbaar handelen werknemer. 23-03-2016
- Rechtbank Zeeland-West-Brabant Werknemer is zonder opgave van reden niet op het werk verschenen, heeft zich pas een aantal dagen later per app ziek gemeld en was telefonisch onbereikbaar voor werkgeefster. Dringende reden voor ontslag op staande voet. Geen transitievergoeding verschuldigd. Tevens voorwaardelijke ontbinding (e-grond). 21-03-2016
- Rechtbank Den Haag Geen ontbinding wegens disfunctioneren werknemer, omdat werknemer geen reële kans heeft gekregen zijn functioneren te verbeteren. Door handelwijze werkgeefster is thans sprake van een verstoorde arbeidsverhouding. Ontbinding op basis van de g-grond. Billijke vergoeding (€ 35.000) toegekend. 17-03-2016
- Rechtbank Rotterdam Niet is komen vast te staan dat werknemer bewust informatie over mogelijke aanwezigheid asbest in acetyleenflessen heeft achtergehouden. Ontslag op staande voet vernietigd. Voorwaardelijk ontbindingsverzoek (e-grond) afgewezen. 04-03-2016
- Rechtbank Rotterdam Met een ‘akte van ontslag’ en een ‘akte van benoeming’ van gelijke datum is functiewijziging/herplaatsing van langdurig arbeidsongeschikte werkneemster vormgegeven. Arbeidsovereenkomst is feitelijk niet beëindigd, zodat geen transitievergoeding verschuldigd is. 05-01-2016
- Rechtbank Midden-Nederland Arbeidsongeval. Nadere onderbouwing en/of bewijslevering leiden tot afwijzing verzoeken in deelgeschilprocedure. 23-12-2015
Centrale Raad van Beroep
- Centrale Raad van Beroep Een andere diagnostische interpretatie van reeds bekende feiten en omstandigheden is niet aan te merken als een nieuw feit of een veranderde omstandigheid, waardoor een herziening van de aanvraag voor een ZW-uitkering niet alsnog leidt tot een toekenning van een ZW-uitkering. 17-02-2016
- Centrale Raad van Beroep Het e-mailbericht van appellante kan niet worden aangemerkt als bezwaarschrift. De bezwaartermijn is overschreden, terwijl geen sprake is van een verschoonbare termijnoverschrijding. 03-02-2016
- Centrale Raad van Beroep Onrechtmatigheid besluit UWV tot opleggen maatregel omdat niet duidelijk was of appellant ten tijde van het niet-nakomen van de opgelegde verplichting van die niet-nakoming een verwijt kon worden gemaakt. 03-02-2016
- Centrale Raad van Beroep Ten onrechte weigering inzage medische gegevens aan een professionele gemachtigde in dienst van een verzekeringsmaatschappij. 03-02-2016
- Centrale Raad van Beroep UWV heeft niet voldaan aan de voorwaarden om met terugwerkende kracht tot intrekking en tot terugvordering van te veel betaalde WIA-uitkering en toeslagen te besluiten. 29-01-2016
- Centrale Raad van Beroep Na tussenuitspraak hersteld gebrek niet langer passeren met toepassing van artikel 6:22 Awb. 29-01-2016
- Centrale Raad van Beroep Als maatstaf voor arbeidsongeschiktheid voor ‘zijn arbeid’ geldt bij een verzekerde die na de maximumtermijn van ziekengeld blijvend ongeschikt is: gangbare arbeid. 29-01-2016
- Centrale Raad van Beroep Artikel 4:6 van de Awb staat niet in de weg aan de bevoegdheid van een bestuursorgaan om een eerder genomen besluit inhoudelijk te behandelen en daarbij de oorspronkelijke beslissing in volle omvang te heroverwegen, ook als geen nieuw gebleken feiten of veranderende omstandigheden worden vermeld. Dit kan echter niet de weg openen naar een toetsing alsof het een oorspronkelijk besluit betrof. 29-01-2016
- Centrale Raad van Beroep Het resultaat van de wijze van berekening van het maandinkomen van appellante door UWV is noch kennelijk onredelijk noch in overwegende mate onbillijk. 29-01-2016
- Centrale Raad van Beroep Persoonlijke omstandigheden van appellant vormen geen reden om de te verrichten sollicitatieactiviteiten op een lager aantal dan vier per vier weken vast te stellen. 29-01-2016
- Centrale Raad van Beroep Feiten die ten grondslag liggen aan het besluit tot intrekking en terugvordering van de uitkering met terugwerkende kracht zijn onvoldoende aannemelijk gemaakt door UWV. 29-01-2016
- Centrale Raad van Beroep UWV heeft bij overnemen van de betalingsverplichtingen ten onrechte personeelslening in mindering gebracht op vergoeding aan niet opgenomen vakantiedagen. 27-01-2016
- Centrale Raad van Beroep Tussenuitspraak. UWV heeft onvoldoende onderzoek verricht naar het niet melden van inkomsten uit nevenwerkzaamheden in het kader van de informatieplicht en wordt in de gelegenheid gesteld nader onderzoek te verrichten. 27-01-2016
- Centrale Raad van Beroep UWV heeft ten onrechte de schadevergoeding van appellant vanwege een onrechtmatig loonsanctiebesluit inzake de bekorting van een loonsanctie beperkt tot 70% van het volledige loon. 27-01-2016
- Centrale Raad van Beroep Niet nakomen sollicitatieplicht niet verwijtbaar vanwege afspraken in afwijking van plan van aanpak. 27-01-2016
- Centrale Raad van Beroep Geen medische reden op grond waarvan appellante de consequenties van haar ontslagname niet kon overzien, noch een noodzaak voor het nemen van ontslag. 27-01-2016
- Centrale Raad van Beroep Maatregelenbesluit socialezekerheidswetten niet van toepassing op de door de eigenrisicodrager opgelegde maatregelen. 22-01-2016
- Centrale Raad van Beroep De omstandigheid dat een behandeling – achteraf gezien – geen verbetering heeft gebracht, is geen grond om aan te nemen dat de verwachting van de verzekeringsarts ten tijde van de aanvraag van de IVA-uitkering onjuist is. 22-01-2016
- Centrale Raad van Beroep Beleidsregels schorsing, opschorting, intrekking en herziening uitkeringen 2006 van UWV wordt aangemerkt als buitenwettelijk, begunstigend beleid omdat in de WAO geen regeling is opgenomen voor heropening van de uitkering nadat deze is ingetrokken op grond van artikel 36a WAO. 22-01-2016
- Centrale Raad van Beroep ZW-uitkering ten onrechte beëindigd. De voorkomende belasting in de functie van beveiliger maakt dat appellant niet geschikt kan worden geacht voor zijn eigen werk van beveiliger, gezien de beperking ten aanzien van het gebruik van hoofd en nek bij onverwachte gebeurtenissen en situaties. 20-01-2016
- Centrale Raad van Beroep Onvoldoende zorgvuldig onderzoek. Verzekeringsarts had gelet op aanwezige medische informatie (nadere) informatie moeten opvragen bij de behandelend sector. 20-01-2016
- Centrale Raad van Beroep Feitelijk handelen van UWV op basis van een plan van aanpak betreft geen appellabel besluit. Bezwaarclausule in brief van UWV waarin verzoek om schade wordt afgewezen is ten onrechte opgenomen. 20-01-2016
- Centrale Raad van Beroep Bij het vaststellen van schade als gevolg van de ten onrechte bekorte loonsanctieperiode komt betekenis toe aan hetgeen werkgever gedurende de loonsanctieperiode aan appellant heeft betaald. 20-01-2016
- Centrale Raad van Beroep De kwaliteit van het primair verzekeringsgeneeskundig onderzoek is onvoldoende gewaarborgd, doordat het onderzoek is verricht door een basisarts die niet in opleiding was om te worden ingeschreven in het specialistenregister. Dit gebrek is in bezwaar hersteld. 20-01-2016
- Centrale Raad van Beroep De elementen die tezamen een betalingsverplichting doen ontstaan – hoe hoog de schuld precies is en binnen welke termijn betaald moet worden – moeten alle in één besluit worden opgenomen. Bezwaar ontvankelijk wegens verschoonbare termijnoverschrijding op grond van ontstane onduidelijkheid door de wijze van besluitvorming van UWV. 20-01-2016
- Centrale Raad van Beroep UWV heeft terecht blijvend en geheel de WW-uitkering van appellant geweigerd wegens verwijtbare werkloosheid. Het herhaaldelijk inzien en/of printen van vertrouwelijke documenten als gemeenteambtenaar levert, ook zonder toepassing van hoor en wederhoor, een objectief dringende reden op. 20-01-2016
- Centrale Raad van Beroep Het toekennen van een IVA-uitkering heeft geen invloed op de beoordeling van de re-integratie-inspanningen van de werkgever gedurende de wachttijd. Loonsanctie is terecht opgelegd. 13-01-2016
- Centrale Raad van Beroep UWV heeft besluit om geen loonsanctie op te leggen gebrekkig voorbereid en gemotiveerd. 13-01-2016
- Centrale Raad van Beroep Verhaal ZW-uitkering op voormalig werkgever. Voormalig werkgever heeft onvoldoende re-integratie-inspanningen gepleegd. 13-01-2016
- Centrale Raad van Beroep Verruimd begrip arbeid voor vangnetters zonder werkgever. Bijzondere verzwarende aspecten laatst verrichte werk worden buiten beschouwing gelaten. Verlichtende aspecten dienen in aanmerking te worden genomen. 13-01-2016
- Centrale Raad van Beroep UWV heeft terecht een loonsanctie opgelegd wegens onvoldoende onderzoek naar re-integratiemogelijkheden in het eerste spoor. 13-01-2016
- Centrale Raad van Beroep Afsluiten van re-integratie in eerste spoor en overgaan op re-integratie in tweede spoor gelet op ontstane arbeidsconflict en hetgeen is neergelegd in mediationovereenkomst is een juiste beslissing van werkgeefster. UWV heeft terecht geen loonsanctie opgelegd. Ten aanzien van de in het geding zijnde mediationovereenkomst tussen werkgeefster en appellant geldt geen geheimhouding. 13-01-2016
- Centrale Raad van Beroep Terugvordering te veel betaalde ZW-uitkering, en geen sprake van een dringende reden, waardoor van terugvordering afgezien zou moeten worden. 13-01-2016
- Centrale Raad van Beroep Juiste maatstaf arbeid in aanmerking genomen. De verzekeringsartsen hebben voldoende gemotiveerd waarom zij van mening zijn dat appellante geschikt is haar eigen arbeid te verrichten. Geen andersluidende objectieve medische informatie. 13-01-2016
- Centrale Raad van Beroep Appellant heeft zich zodanig gedragen dat was te voorzien dat zijn gedragingen tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst zouden leiden, waardoor hij een benadelingshandeling heeft gepleegd. 13-01-2016
- Centrale Raad van Beroep Geen sprake van nieuwe feiten of veranderde omstandigheden die kunnen leiden tot herziening van het besluit tot beëindiging van de uitkering. 08-01-2016
- Centrale Raad van Beroep Een aanvraag voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering na een eerdere (gedeeltelijke) afwijzing of intrekking van die uitkering moet naar zijn strekking worden beoordeeld. 08-01-2016
- Centrale Raad van Beroep Niet-ontvankelijkheid wegens overschrijding van de wettelijke bezwaartermijn. Uit eisers houding en gedrag kan worden afgeleid dat het besluit tot afwijzing van de WIA-aanvraag hem tijdig heeft bereikt. 08-01-2016
- Centrale Raad van Beroep Nu toerekening van de WGA-uitkering aan appellante in rechte is vast komen te staan, betreft de omstandigheid dat appellante niet op de hoogte was van de besluiten over de toekenning van de WGA-uitkering aan de ex-werkneemster geen reden om van verhaal af te zien. 08-01-2016
- Centrale Raad van Beroep Het besluit tot vaststelling van de WGA-loongerelateerde uitkering is in strijd met het zorgvuldigheids- en motiveringsbeginsel genomen. 08-01-2016
- Centrale Raad van Beroep Een aanvraag van een arbeidsongeschiktheidsuitkering na een eerdere (gedeeltelijke) afwijzing of intrekking van die uitkering moet naar zijn strekking worden beoordeeld. Geen sprake van nieuwe feiten of veranderde omstandigheden die kunnen leiden tot herziening van het besluit tot beëindiging van de uitkering. 08-01-2016
- Centrale Raad van Beroep De omstandigheid dat appellant in het kader van de Wwb is vrijgesteld van de sollicitatieverplichting, is onvoldoende om aan te nemen dat appellant niet geschikt is voor reguliere arbeid op de arbeidsmarkt in de zin van de Wet WIA. 08-01-2016
- Centrale Raad van Beroep Heroverweging in bezwaar kan leiden tot een verslechtering van de rechtspositie van een betrokkene, indien een bestuursorgaan ook zonder dat het bezwaar zou zijn ingediend, hiertoe kan overgaan. Geen strijd met het verbod van reformatio in peius. 08-01-2016
- Centrale Raad van Beroep Bij de WIA-beoordeling komt geen doorslaggevende betekenis toe aan een WSW-indicatie, mede gelet op het gegeven dat hierbij een ander toetsingskader wordt gehanteerd. 08-01-2016
- Centrale Raad van Beroep UWV heeft niet voldoende aannemelijk gemaakt dat appellant UWV onjuist heeft geïnformeerd over zijn gezondheidssituatie. WAO-uitkering is ten onrechte met terugwerkende kracht ingevorderd en teruggevorderd, maar is wel terecht geschorst. 06-01-2016
- Centrale Raad van Beroep Intrekking en terugvordering WW-uitkering vanwege niet voldoen aan werknemersbegrip. Strekking van besluit waarin wordt medegedeeld dat geen recht bestaat op WW-uitkering behelst impliciet intrekking van eerdere besluit omtrent toekenning van WW-uitkering. 06-01-2016
- Centrale Raad van Beroep Aansluiting beoordelingssystematiek verdiencapaciteit ZW na het eerste ziektejaar bij WIA- systematiek. Het behoort tot de specifieke deskundigheid van de verzekeringsarts (bezwaar en beroep) om uit de beschikbare medische informatie objectiveerbare beperkingen vast te stellen voor het verrichten van arbeid. 30-12-2015
- Centrale Raad van Beroep Vaststelling dagloon herintreder. Beroep op algemene beginselen van behoorlijk bestuur slaagt niet. 30-12-2015
- Centrale Raad van Beroep Schending inlichtingenverplichting WW is niet vast komen te staan vanwege gebrekkig onderzoek door UWV. UWV heeft onterecht de WW-uitkering teruggevorderd en een boete opgelegd. 30-12-2015
- Centrale Raad van Beroep UWV heeft terecht vanwege het niet vermelden van werkzaamheden de WW-uitkering van appellant ingetrokken en teruggevorderd en aan appellant een boete opgelegd. 30-12-2015
- Centrale Raad van Beroep Hoger beroep niet-ontvankelijk. Onvoldoende procesbelang. Appellant heeft geen recht meer op ZW. Op moment van toetsing resteren geen verplichtingen meer op grond van Plan van aanpak. 30-12-2015
- Centrale Raad van Beroep Terugkomen op besluit. Van nieuw gebleken feiten of veranderde omstandigheden is geen sprake. 30-12-2015
- Centrale Raad van Beroep Terugvordering van verleend voorschot op WIA-uitkering is niet in strijd met het beginsel van reformatio in peius en het evenredigheidsbeginsel. 23-12-2015
- Centrale Raad van Beroep Toekenning faillissementsuitkering. Niet is gebleken dat betalingsonmacht van de werkgever is ingetreden op een moment voor datum faillissement. 23-12-2015
- Centrale Raad van Beroep Geen schadevergoeding wegens het ten onrechte niet opleggen van een loonsanctie. 23-12-2015
- Centrale Raad van Beroep In Duitsland woonachtige appellant heeft noch recht op een WIA-uitkering conform de Wet WIA, noch op een pro rata WIA-uitkering op grond van de Europese Verordening betreffende de coördinatie van de socialezekerheidsstelsels (Vo. 883/2004). 23-12-2015
- Centrale Raad van Beroep Weigering WW-uitkering vanwege niet voldoen aan referte-eis. Gewerkte weken die zijn meegeteld bij het ontstaan van het recht op een WIA-uitkering kunnen niet ook meetellen bij het ontstaan van een WW-uitkering. 23-12-2015
- Centrale Raad van Beroep Aanvraag terugkomen eerdere intrekking WAO-uitkering moet ook worden beoordeeld als een beroep op toegenomen arbeidsongeschikt in de zin van artikel 43a WAO. 23-12-2015
- Centrale Raad van Beroep Redelijke termijn als bedoeld in artikel 6 EVRM is met betrekking tot behandeling van het beroep geschonden. 23-12-2015
- Centrale Raad van Beroep Niet uitbetalen WAO-uitkering in verband met ontvangen inkomsten uit hennepkwekerij. Bewijstlastverdeling. 22-12-2015
- Centrale Raad van Beroep Het voldoen aan een in functies genoemde opleidingsniveau-eis kan voortvloeien uit een combinatie van opleiding en werkervaring. Een strikte diploma-eis is niet aan de orde. 22-12-2015
- Centrale Raad van Beroep Terugkomen op besluit. Er is geen sprake van nieuw gebleken feiten of veranderde omstandigheden. 21-12-2015
- Centrale Raad van Beroep Intrekking en terugvordering WAO-uitkering wegens voorwenden ziekte. Geen strijd met rechtszekerheidsbeginsel. 18-12-2015
- Centrale Raad van Beroep UWV heeft ten onrechte bij toekenning IVA-uitkering geen verkorte wachttijd in aanmerking genomen. 18-12-2015
- Centrale Raad van Beroep Schadevergoeding wegens overschrijding redelijke termijn in de zin van artikel 6 EVRM. 18-12-2015
- Centrale Raad van Beroep Verblijf in het buitenland anders dan wegens vakantie vormt grondslag voor intrekking en terugvordering WW-uitkering. Beroep op vertrouwensbeginsel slaagt niet. 16-12-2015
- Centrale Raad van Beroep Dat appellant in verband met de terugvordering niet in aanmerking komt voor een WSNP-traject levert geen dringende reden op om van terugvordering af te zien. 29-10-2015
Uitspraken zonder ECLI
- Hof van Justitie van de Europese Unie Procedure bij UWV valt onder vrije keuze advocaat rechtsbijstandverzekeraars. 2016-04-07
- Rechtbank Amsterdam Werkgeefster heeft zwaarwichtig belang bij wijziging van pensioenregeling (van eindloonregeling naar middelloonregeling). 2016-03-25
- Rechtbank Den Haag Uitleg CAO Uitzendkrachten. Werknemer voldoet niet aan voorwaarden voor het werkzaam zijn als uitzendkracht Fase C, zodat geen sprake is van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. 2016-04-05
- Voor beoordeling van ongeschiktheid wordt onder 'zijn arbeid' verstaan de laatstelijk voor de ziekmelding feitelijk verrichte arbeid. Deze regel lijdt in dit geval in zoverre uitzondering dat, wanneer de verzekerde na gedurende de maximumtermijn ziekengeld te hebben ontvangen, blijvend ongeschikt is voor zijn oude werk en niet in enig werk heeft hervat, als maatstaf geldt gangbare arbeid, zoals die nader is geconcretiseerd bij de beoordeling van aanspraak van appellant op een WIA-uitkering. Daarbij gaat het om elk van de functies afzonderlijk, zodat het voldoende is wanneer de hersteldverklaring wordt gedragen door ten minste een van de geselecteerde functies.
- Gerechtshof Amsterdam De ondernemer heeft bij afweging van de betrokken belangen in redelijkheid niet kunnen komen tot zijn besluit. Hij had moeten toelichten waarom hij zich niet langer geroepen voelde aan de desbetreffende werknemers een regeling aan te bieden die overeenstemt met de ontslagregeling die hij aan de ondernemingsraad had voorgespiegeld. 2016-01-12