Naar boven ↑

Update

Nummer 17, 2016
Uitspraken van 19-04-2016 tot 25-04-2016
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Reparatiewetgeving WWZ aangekondigd!
Minister Asscher heeft afgelopen donderdag in een persconferentie een aantal aanpassingen van de Wet wek en zekerheid gepresenteerd. Het kabinet heeft hierover overeenstemming bereikt met de coalitiepartners en de sociale partners. Het totale pakket met arbeidsmaatregelen is naar de Tweede Kamer verzonden.
De belangrijkste voorstellen zijn:
Afwijking van de ketenbepaling bij cao: voor werknemers die vanwege natuurlijke of klimatologische omstandigheden maximaal negen maanden per jaar aan het werk kunnen, mag de tussenpoos in de ketenbepaling bij cao op ten hoogste drie maanden worden gesteld in plaats van de wettelijke zes maanden.
Transitievergoeding na 2 jaar ziekte: werknemers die langdurig ziek zijn houden recht op een transitievergoeding, maar hun werkgever wordt door het UWV gecompenseerd uit het Algemeen werkloosheidsfonds (Awf). Hier zal een verhoging van de (uniforme) premie tegenover staan.
Klik hier voor het persbericht, hier voor de Kamerbrief, hier voor de brief van de STAR en hier voor het rapport van de verkenner.

Rechtspraak
Graag wijs ik u op de volgende uitspraken.

Parket Hoge Raad concludeert dat klassieke allocatiefunctie geen vereiste is voor kwalificatie uitzendovereenkomst ex artikel 7:690 BW
In AR 2016-0446 concludeert de advocaat-generaal (Van Peursem) in de bekende Care 4 Care-zaak (AR 2014-0920) over de vraag of een allocatiefunctie nu wel of niet is vereist om te voldoen aan de voorwaarden van artikel 7:690 BW. De conclusie laat zich aldus samenvatten, dat artikel 7:690 BW een ruim bereik toekomt en derhalve een heel ruim of helemaal geen allocatieve functie vereist, terwijl voor de toepasselijkheid van artikel 7:691 BW (uitzendbeding e.d.) juist een klassieke allocatiefunctie centraal staat. Omdat in casu de bedrijfstakpensioenfondsregeling verwees naar artikel 7:690 BW, is aldus de A-G het oordeel van het hof juist dat in dat geval geen allocatiefunctie of een heel ruim opgevatte allocatiefunctie is vereist. De StiPP heeft het dus vooralsnog bij het juiste einde. Het is nu aan de Hoge Raad hierover een oordeel te vellen.

Hof van Justitie EU: wettelijke uitsluiting ontslagvergoeding bij bereiken pensioenleeftijd in strijd met Unierecht. Individuele werkgever mag zich niet verschuilen achter rechtszekerheidsbeginsel
In AR 2016-0445 oordeelt het Hof van Justitie EU (opnieuw) dat de wettelijke uitsluiting van een ontslagvergoeding bij het bereiken van een bepaalde pensioenleeftijd, in strijd is met het Unierecht (naar Nederlands recht vertaald: in strijd met de WGBL). De nationale rechter dient in zon geval de met het Unierecht strijdige bepaling buiten toepassing te laten, ook in een geschil tussen twee particulieren, waarbij de ene particulier (de werkgever) zich op het rechtszekerheidsbeginsel beroept. Het rechtszekerheidsbeginsel regardeert het Unierecht niet. Mogelijk dat deze uitspraak gevolgen heeft voor de uitsluiting van de transitievergoeding bij een andere pensioenleeftijd dan de AOW-leeftijd.

Zonnekoninggedrag werknemer leidt niet tot ernstig verwijtbaar handelen, wel een e-grond. Beroep op 611-billijke vergoeding na afwijzing billijke vergoeding wegens ernstig verwijtbaar handelen (Baijingsleer)
In AR 2016-0441 oordeelt het hof over de invulling en reikwijdte van de e-grond, alsmede de vraag wanneer een werknemer dusdanig ernstig verwijtbaar handelt dat geen transitievergoeding meer is verschuldigd. Zelfs als de hier aan de orde zijnde verwijten het gevolg zijn van onwil of moedwil, dan acht het hof die verwijten niet zodanig ernstig dat deze op n lijn kunnen worden gesteld met de genoemde voorbeelden in de parlementaire geschiedenis (diefstal, in strijd met de interne regels geld lenen uit de bedrijfskas, niet naleven van controlevoorschriften bij ziekte, stelselmatig te laat komen en manipuleren van bedrijfsgegevens). Het zonder medeweten van notaris X een procedure starten op diens naam, is in beginsel wel ernstig verwijtbaar (maar in casu niet bewezen). De stelling van de werknemer dat de werkgever onvoldoende oog had voor zijn Asperger en daarom ernstig verwijtbaar had gehandeld zodat een billijke vergoeding verschuldigd zou zijn, wordt verworpen. De subsidiaire vordering dat deze schending van het goed werkgeverschap een aanvullende billijke vergoeding oplevert, wordt op dezelfde voet verworpen. Of een 611-vordering naast het wettelijk stelsel van billijke vergoedingen in het kader van het ontslagrecht nog past (Baijingsleer) is niet uitgemaakt.

Hoewel vergoeding op grond van CAO Gehandicaptenzorg (wachtgeldregeling) lager is dan de transitievergoeding, heeft werknemer gelet op het Besluit overgangsrecht transitievergoeding geen recht op de transitievergoeding
Kern van het geschil tussen partijen in AR 2016-0432 is de vraag of werknemer recht heeft op een transitievergoeding. Werknemer stelt van wel en voert aan dat hij bij toepassing van de wachtgeldregeling ex artikel 2 Besluit overgangsrecht transitievergoeding in een substantieel ongunstiger positie komt te verkeren dan wanneer hem een transitievergoeding zou worden toegekend. Voor deze situatie heeft de wetgever geen voorziening getroffen. Onder verwijzing naar een uitspraak van de Kantonrechter Rotterdam (AR 2015-1040) stelt werknemer zich op het standpunt dat deze situatie niet op hem moet worden afgewenteld. De kantonrechter wijst er evenwel op dat de wetgever dit mogelijke verschil in uitkomst heeft onderkend en dus bewust heeft aanvaard. De werknemer krijgt geen transitievergoeding.

AR Poll
Ruim 40% is het eens met de stelling: De Wet deregulering beoordeling arbeidsrelatie zal tot minder schijnzelfstandigheid leiden.
De nieuwe stelling luidt: Alleen indien sprake is van een allocatiefunctie kan sprake zijn van uitzending in de zin van artikel 7:690 BW.
Breng hier uw stem uit.

Inzenden eigen rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij ingezonden rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de arbeidsrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.

Rest mij nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Met vriendelijke groet,

Ruben Houweling
Hoofdredacteur AR Updates

Hof van Justitie van de Europese Unie

Hoge Raad

Hof

Rechtbank

Centrale Raad van Beroep