Naar boven ↑

Update

Nummer 25, 2016
Uitspraken van 14-06-2016 tot 20-06-2016
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Rechtspraak
Graag wijs ik u op de volgende uitspraken.

Samenloop transitievergoeding en WNT-vergoeding
In AR 2016-0645 oordeelt de rechter (art. 96 Rv) dat het niet de bedoeling van de WNT-wetgever kan zijn geweest de transitievergoeding te laten cumuleren met de maximale toegestane WNT-vergoeding van 75.000. Hoewel de transitievergoeding kwalificeert als een uitkering die voortvloeit uit een wettelijk voorschrift (art. 1.1 onderdeel i WNT) kan het niet de bedoeling zijn dat deze cumuleert met een contractuele ontslagvergoeding. Het vorenstaande impliceert overigens niet dat de transitievergoeding wordt genormeerd door de WNT, in die zin dat de transitievergoeding voor een topfunctionaris als bedoeld in de WNT niet meer dan 75.000 mag bedragen, ook in het geval dat artikel 7:673 jo. artikel 7:673a BW tot een hoger bedrag leidt. Zou dat wel het geval zijn, dan zou dat tot de bizarre consequentie leiden dat een topfunctionaris onder de WNT een later recht uit het burgerlijk recht zou worden ontnomen. Volgens het bepaalde in artikel 2.10 lid 3 WNT wordt de bezoldiging over de periode waarin de topfunctionaris vooruitlopend op de beindiging van het dienstverband geen taken meer vervult, aangemerkt als uitkering wegens de beindiging van het dienstverband. De wettekst maakt daarbij geen uitzondering voor een situatie als die van werknemer, waarbij de functionaris eenzijdig is geschorst en daartegen bezwaar heeft gemaakt. Ook het feit dat van een bedoeling tot misbruik van de WNT geen sprake is, is niet als uitzondering geformuleerd. Het loon over de opzegtermijn van werknemer valt derhalve onder de werking van artikel 2.10 lid 3 WNT. Dat betekent echter niet dat het loon van werknemer in deze periode in mindering gebracht mag worden op zijn transitievergoeding. Het recht op een transitievergoeding van werknemer die dan onder het wettelijke bedrag van artikel 7:673 e.v. BW zou raken staat dat niet toe.

Vermelding einddatum op salarisstrook impliceert geen opzegging arbeidsovereenkomst
In AR 2016-0655 oordeelt het hof dat uit de vermelding op de salarisstrook datum uitdiensttreding niet mag worden afgeleid dat de arbeidsovereenkomst door de werkgever is opgezegd. In casu betrof het een zogenoemde 104-weken-plus arbeidsongeschikte werknemer die aanspraak probeerde te maken op een transitievergoeding. De arbeidsovereenkomst wordt ontbonden op verzoek van werknemer zonder dat sprake is van ernstige verwijtbaarheid.

Intrekking luchthavenpas wegens strafrechtelijke veroordeling leidt tot e-grond
In AR 2016-0647 oordeelt het hof dat de strafrechtelijke veroordeling van werknemer op grond waarvan de luchthavenpas wordt ingetrokken tot een e-grond leidt. Indien de luchthavenpas zou zijn ingetrokken vanwege derden met wie werknemer omgang zou hebben, dan zou sprake zijn van een d-grond met de daarbij behorende herplaatsingsplicht.

Geen aanzegvergoeding verschuldigd bij vrijstelling tot einde contract ondanks ontbreken schriftelijke aanzegging
In AR 2016-0640 oordeelt de kantonrechter dat het ontbreken van een schriftelijke aanzegging het vorderen van een aanzegvergoeding in de weg staat. Volgens de rechter kan het niet de bedoeling van de wetgever zijn geweest om in een geval als het onderhavige, waarbij voor de werknemer redelijkerwijze al langere tijd geen enkele onzekerheid of onduidelijkheid kan hebben bestaan over het niet voortzetten van de tijdelijke arbeidsovereenkomst, deze werknemer desondanks aanspraak te geven op betaling van de aanzegvergoeding als de werkgever zijn schriftelijke aanzegverplichting niet is nagekomen.

AR Poll
Ruim 70% was het eens met de stelling: Ook het niet voldoen aan een oproep te verschijnen bij de bedrijfsarts, dient tot een loonstop te leiden.
De nieuwe stelling luidt: Contractuele beindigingsvergoedingen en de transitievergoeding mogen in het licht van de WNT cumuleren.
Breng hier uw stem uit.

Inzenden eigen rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij ingezonden rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de arbeidsrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.

Rest mij nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Met vriendelijke groet,

Ruben Houweling
Hoofdredacteur AR Updates

Hof van Justitie van de Europese Unie

Hof

Rechtbank

Centrale Raad van Beroep