Update
AR Annotatie: Het failliet van rol van de ondernemingsraad bij faillissement?
Graag wijs ik u op de nieuwe annotatie van Loe Sprengers bij de beschikking van de Ondernemingskamer Gerechtshof Amsterdam 26 mei 2016, AR 2016-0555. Sprengers wijst op de parlementaire geschiedenis en lopende wetsvoorstellen waarin de rol van medezeggenschap tijdens faillissement wordt benadrukt. In dat perspectief plaatst hij kritische kanttekeningen bij de uitspraak van de Ondernemingskamer die in dit geval geen rol meer zag weggelegd voor artikel 25 WOR na faillissement. Klik hier om de noot te lezen.
Rechtspraak
Graag wijs ik u op de volgende uitspraken.
WWZ: Voorwaardelijk ontbinden na afwijzing vernietigingsverzoek is niet mogelijk/loonmatiging in hoger beroep na ontslag op staande voet via artikel 7:628 BW
In AR 2016-0738 oordeelt het hof dat het stelsel van de WWZ met zich brengt dat indien het ontslag op staande voet rechtsgeldig wordt beoordeeld, er geen ruimte (meer) is de arbeidsovereenkomst voorwaardelijk te ontbinden. Doet een rechter dit wel, dan treedt hij buiten zijn bevoegdheid (d arbeidsovereenkomst bestaat immers niet meer).
In AR 2016-0737 oordeelt het hof dat indien de werkgever in hoger beroep alsnog gelijk krijgt dat er sprake was van een dringende reden voor ontslag, dit niet automatisch met zich brengt dat geen loon meer is verschuldigd over de periode datum ontslag op staande voet tot einde arbeidsovereenkomst in hoger beroep. Daartoe zal een werkgever uitdrukkelijk een verzoek moeten richten. Volgens het hof biedt artikel 7:628 BW ruimte deze loonaanspraakperiode geheel of gedeeltelijk voor rekening en risico van werknemer te laten komen.
WWZ: Recht op gedeeltelijke transitievergoeding na rechtsgeldig ontslag op staande voet (van drie pennen)
In AR 2016-0727 oordeelt de kantonrechter dat op grond van artikel 7:673 lid 8 BW de werknemer een deel van zijn transitievergoeding behoudt ( 10.663,53 bruto), ondanks het feit dat sprake is van rechtsgeldig ontslag op staande voet. In dit geval is het wegnemen van drie pennen na een lang dienstverband te beschouwen als een kleine misstap. Nu de werknemer schadeplichtig heeft gehandeld jegens de werkgever dient hij 9.409 aan werkgever te betalen.
WWZ: Onregelmatige opzegging om onder 24 maanden uit te komen, ontslaat werkgever niet van betaling transitievergoeding
In AR 2016-0728 zegt de werkgever de arbeidsovereenkomst onregelmatig op. Naar zijn zeggen omdat de opzeggingsprocedure veel langer duurde dan verwacht. De kantonrechter oordeelt evenwel dat het onregelmatig opzeggen de werkgever niet ontslaat de transitievergoeding te voldoen die bij regelmatige opzegging zou zijn verschuldigd.
WWZ: Ontbinding h-grond wegens ontbreken vereiste diploma. Wel billijke vergoeding omdat werkgever scholingsplicht heeft verzaakt. Vergoeding aan de hand van alle omstandigheden van het geval
In AR 2016-0740 oordeelt de kantonrechter dat een werkgever een beroep op artikel 7:669 lid 3 onderdeel h BW toekomt, in de situatie dat zijn werknemer(s) niet voldoen aan de eisen van het Besluit kwaliteitseisen curatoren, beschermingsbewindvoerders en mentoren. Het vereiste MBO 4-diploma is niet behaald. Wel handelt de werkgever ernstig verwijtbaar door jarenlang niets aan scholing te doen (art. 7:611 en 7:611a BW).
Over de billijke vergoeding merkt de kantonrechter het volgende op. In de wetsgeschiedenis zijn onvoldoende duidelijke en consistente aanwijzingen te vinden die ertoe dwingen dat de gevolgen van het ontslag steeds geheel buiten beschouwing zouden moeten worden gelaten bij de vaststelling van de hoogte van de billijke vergoeding. De kantonrechter ziet daarom ruimte om die gevolgen wel mee te wegen, temeer omdat een vaststelling van de hoogte van een billijke vergoeding die geheel losstaat van de gevolgen van het ontslag voor de werknemer ook niet altijd recht zal kunnen doen aan de (uitzonderlijke) omstandigheden van het geval. Dat de gevolgen van het ontslag voor de werknemer kunnen meewegen bij het bepalen van de hoogte van de billijke vergoeding betekent overigens niet dat die vergoeding moet worden vastgesteld op basis van een concrete schadeberekening en de (gehele) inkomens- en/of pensioenschade van de werknemer behoort te dekken. Het gevolg dat een ontslag voor de werknemer kan hebben, is gelet op de aard van de billijke vergoeding slechts een van de factoren die kan meewegen bij de vaststelling van de hoogte van die vergoeding. In dat kader kunnen overigens ook factoren worden meegewogen als de leeftijd van de werknemer, de kansen op de arbeidsmarkt en een eventuele aanspraak op een transitievergoeding of een socialezekerheidsuitkering. Gelet op hetgeen hiervoor is overwogen, komt de kantonrechter tot het oordeel dat een billijke vergoeding van 18.500 bruto hetgeen neerkomt op een bedrag dat gelijk staat aan afgerond negen maandsalarissen.
WNT en WWZ: Transitievergoeding valt niet onder normering WNT
In AR 2016-0724 oordeelt de kantonrechter dat nu het recht op transitievergoeding (De werkgever is aan de werknemer een transitievergoeding verschuldigd) en de hoogte daarvan (rechtstreeks, dwingend en eenduidig) wordt bepaald in artikel 7:673 BW, de transitievergoeding een uitkering die voortvloeit uit een wettelijk voorschrift is. De transitievergoeding valt derhalve onder de uitzonderingen, genoemd in artikel 1.1 onderdeel i WNT, en telt daardoor niet mee voor de som van uitkeringen waarvoor de WNT een maximum stelt. Kortom, de transitievergoeding wordt in het onderhavige geval niet door de WNT genormeerd. Op grond van artikel 7:673 BW is de transitievergoeding evenwel aan een maximum gebonden, te weten (lid 2 van dat artikel) 76.000 of een bedrag gelijk aan ten hoogste het loon over twaalf maanden indien dat loon hoger is dan dat bedrag. De kantonrechter constateert dat de transitievergoeding, waar werknemer op grond van (de berekening zoals weergegeven in de eerste zin van) artikel 7:673 lid 2 BW recht op heeft, hoger is dan 76.000, doch niet hoger dan het loon van werknemer over twaalf maanden. Een transitievergoeding van 87.610,17 is derhalve niet in strijd met artikel 7:673 BW. Omdat het thans echter, sinds 1 juli 2015, niet (meer) aan de kantonrechter is om in een situatie als de onderhavige een vergoeding te bepalen, zal de verzochte toekenning van de transitievergoeding worden afgewezen. De transitievergoeding kan door partijen in een beindigingsovereenkomst worden vastgelegd, voor zover al niet voldoende uit de wet voortvloeit dat de werkgever, onder in de wet geformuleerde voorwaarden, de transitievergoeding verschuldigd is.
Afhankelijke zzper is werknemer ex artikel 7:610 noch artikel 1 BBA wegens ontbreken persoonlijke arbeidsverplichting
In AR 2016-0746 treffen we het hoger beroep aan van AR 2015-0278 inzake de zelfstandige postpakketbezorger en PostNL. De omstandigheid dat PostNL op objectieve en zwaarwichtige omstandigheden een vervanger kon weigeren, betekent niet dat sprake is van persoonlijke arbeidsverrichting in de zin van artikel 7:659 BW. Ook voor toepasselijkheid van artikel 1 BBA is persoonlijke arbeidsverrichting vereist. Het hanteren van een opzegtermijn van n maand is niet naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar, tenzij sprake zou zijn van een (langere) duurovereenkomst of de zzper specifieke investeringen zou hebben gedaan die niet meer terugverdiend zouden kunnen worden. De enkele omstandigheid dat PostNL vrijwel de enige opdrachtgever van de zzper is, doet niet zozeer ter zake.
AR Poll
70% was het eens met de stelling: Behoud van vakantieverlof in geval van ziekte tijdens vastgestelde schoolvakanties schiet zijn doel voorbij.
De nieuwe stelling luidt: In plaats van de transitievergoeding dient elke werknemer een persoonsgebonden mobiliteitsbudget te ontvangen.
Breng hier uw stem uit.
Inzenden eigen rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij ingezonden rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de arbeidsrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden.
Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.
Rest mij nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.
Met vriendelijke groet,
Ruben Houweling
Hoofdredacteur AR Updates
Hof
- Gerechtshof 's-Hertogenbosch Werkgever dient in hoger beroep een beroep te doen op artikel 7:628 BW wil hij bij een terecht gegeven ontslag op staande voet de loonaanspraak beperken. Dringende reden in hoger beroep leidt niet automatisch tot verval loonaanspraak. 07-07-2016
- Gerechtshof Amsterdam Pakketbezorger PostNL heeft een arbeidsovereenkomst noch een arbeidsverhouding in de zin van het BBA wegens het ontbreken van persoonlijke arbeidsverrichting. Opzegging vervoersovereenkomst niet in strijd met de redelijkheid en billijkheid (art. 6:248 BW), tenzij lange duurovereenkomst en specifieke investeringen. 05-07-2016
- Gerechtshof 's-Hertogenbosch Ontslag 59-jarige timmerman met 25 uitstekende dienstjaren niet kennelijk onredelijk vanwege het belang van werkgever tot reorganisatie en behoud van arbeidsplaatsen voor 37 werknemers. 05-07-2016
- Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Rechter treedt buiten zijn bevoegdheid door de arbeidsovereenkomst voorwaardelijk te ontbinden, na afwijzing vernietigingsverzoek werkneemster. Ontslag op staande voet rechtsgeldig verleend doordat werkneemster vennootschapsbelang ondergeschikt maakt aan privébelang (uitbetaling van facturen aan haar echtgenoot). 05-07-2016
- Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Gehele schorsing concurrentiebeding. Werkgever wordt door schorsing van het concurrentiebeding niet geschaad in de bescherming van zijn bedrijfsgeheimen. Toewijzing van een niet-spoedeisende nevenvordering in kort geding wegens nauwe samenhang met wel spoedeisende hoofdvordering. 05-07-2016
- Gerechtshof 's-Hertogenbosch Loonvordering in kort geding afgewezen. Onvoldoende aannemelijk gemaakt dat de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd stilzwijgend is verlengd. 05-07-2016
- Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Ontbinding arbeidsovereenkomst herplaatste ICT’er in conciërgefunctie wegens disfunctioneren (e-grond naar d-grond). Schriftelijke verslagen functioneringsgesprekken in hoger beroep niet te laat. Ziekte- en arbeidsongeschiktheidsregeling voortgezet onderwijs (ZAVO) is geen uitkering in de zin van het Besluit overgangsrecht transitievergoeding. 29-06-2016
- Gerechtshof Amsterdam Geld lenen uit gelddepot is ernstig verwijtbaar. Geen transitievergoeding. Artikel 7:683 BW geeft geen limitatieve opsomming van de uitspraken die de rechter in hoger beroep kan doen. 28-06-2016
- Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Uitleg concurrentiebeding. De op het concurrentiebeding gebaseerde verbodsvorderingen zijn ruimer dan het concurrentiebeding. 14-06-2016
- Gerechtshof Amsterdam Vervaltermijn voor verzoek tot vernietiging ontslag op staande voet is verstreken. Verzoek tot ‘spoor wisselen’ ex artikel 69 Rv niet toewijsbaar. 07-06-2016
Rechtbank
- Rechtbank Oost-Brabant Artikel 7:686a lid 3 BW (nevenvorderingen bij verzoekschrift) is niet van toepassing indien bestuurders (dus andere procespartij dan werkgever) ex artikel 6:162 BW aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van ontslag op staande voet. 04-07-2016
- Rechtbank Noord-Holland Ontbinding wegens een verstoorde arbeidsrelatie. Werkgever heeft ernstig verwijtbaar gehandeld, toekenning billijke vergoeding van € 60.000 bruto. Daarnaast heeft werkneemster recht op een transitievergoeding van € 26.972,96 bruto. 28-06-2016
- Rechtbank Noord-Holland Toewijzing ontbindingsverzoek (h-grond). Werkneemster kan werkzaamheden niet langer verrichten door ontbreken vereist diploma. Ernstig verwijtbaar handelen werkgever. Bij vaststelling hoogte billijke vergoeding (€ 21.000) mede rekening gehouden met lengte dienstverband, hoogte loon en gevolgen ontslag. 28-06-2016
- Rechtbank Noord-Holland Toewijzing ontbindingsverzoek (h-grond). Werkneemster kan werkzaamheden niet langer verrichten door ontbreken vereist diploma. Ernstig verwijtbaar handelen werkgever. Bij vaststelling hoogte billijke vergoeding (€ 18.500) mede rekening gehouden met lengte dienstverband, hoogte loon en gevolgen ontslag. 28-06-2016
- Rechtbank Oost-Brabant Passende arbeid koerier (halvering arbeidsduur) is bedongen arbeid geworden. Hoewel schriftelijke overeenkomst ontbreekt, moet het voor beide partijen zonneklaar zijn geweest dat een gewijzigde arbeidsovereenkomst is afgesloten. Re-integratie was niet (meer) aan de orde. 23-06-2016
- Rechtbank Noord-Holland Het structureel en zonder overleg met werkgever niet op het werk verschijnen, terwijl dat wel is overeengekomen en onderdeel is van de functie, is een dringende reden voor ontslag op staande voet. 23-06-2016
- Rechtbank Den Haag Werknemer is op de werkvloer door een collega met een stilettomes in het gezicht, de hals, de rug, de buik en de borst gestoken. Collega is daarvoor – wegens poging tot doodslag – veroordeeld tot een gevangenisstraf. Werkgever is echter niet aansprakelijk voor de door werknemer geleden schade op grond van artikel 6:170 BW, 7:658 BW en 7:611 BW. 22-06-2016
- Rechtbank Noord-Nederland Langlopende reorganisatie. Geoordeeld moet worden op basis van de Beleidsregels Ontslagtaak UWV 2012, zoals gehanteerd op de peildatum, en niet op basis van het Besluit uitvoeringsregels ontslag om bedrijfseconomische redenen 2015, zoals gehanteerd op datum indiening ontslagverzoek. 22-06-2016
- Rechtbank Noord-Holland Geen grond om de vervallen Beleidsregels Ontslagtaak UWV toe te passen, waarin is bepaald dat de redelijkheid meebrengt dat bij het bepalen van de uitwisselbaarheid van functies een zekere overdrachtsperiode nodig om in de andere functie ingewerkt te raken wordt ingecalculeerd. Opzegging niet in strijd met a-grond. 20-06-2016
- Rechtbank Noord-Holland Transitievergoeding in casu verschuldigd. Geen onderscheid tussen arbeidsongeschikte en andere werknemers. Oplossingen voor werkgevers lijken thans te zien op verlegging van de betalingsplicht naar het UWV doch leiden niet tot afschaffing van het recht van werknemers op een transitievergoeding. 20-06-2016
- Rechtbank Midden-Nederland Transitievergoeding topfunctionaris wordt niet door WNT genormeerd. Het is niet (meer) aan de rechter om een vergoeding te bepalen, zodat verzoek om toekenning van de transitievergoeding wordt afgewezen. 17-06-2016
- Rechtbank Midden-Nederland Dat eventuele aanvulling op WW-uitkering veel lager is dan de transitievergoeding leidt er niet toe dat toepassing van het Besluit overgangsrecht transitievergoeding naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is. 15-06-2016
- Rechtbank Noord-Holland Opzegging in strijd met a-grond, omdat niet aannemelijk is dat het noodzakelijk was de arbeidsplaats van werkneemster te laten vervallen. Herstel met terugwerkende kracht tot het moment waarop de arbeidsovereenkomst eindigde, zodat sprake is van een ononderbroken, doorlopende arbeidsovereenkomst. 09-06-2016
- Rechtbank Zeeland-West-Brabant Werknemer meldt zich niet op de voorgeschreven wijze ziek, werkgever is niet op de hoogte van de ziekmelding, werknemer reageert zonder goede grond niet op brief en/of e-mail van werkgever. Hoofdregel van artikel 7:627 BW brengt mee dat werknemer geen aanspraak maakt op loon. 08-06-2016
Uitspraken zonder ECLI
- Rechtbank Rotterdam Dat werknemer weigerde akkoord te gaan met nieuwe arbeidsvoorwaarde (concurrentiebeding) kan hem niet worden verweten. Werkgever had het beding eerder met hem moeten bespreken, heeft werknemer wel toegelaten in de nieuwe functie en had kunnen proberen tot een tussenoplossing te komen. 2016-06-24
- Rechtbank Amsterdam Ontbinding arbeidsovereenkomst statutair bestuurder (h-grond) na ontslag en op non-actiefstelling door de RvT. De arbeidsovereenkomst is immers geheel geënt op een positie als algemeen directeur. 2016-06-22
- Rechtbank Gelderland Na verzwaring functie-eisen wordt niet voldaan aan de eis van objectieve maatstaven bij het afnemen van een examen. Afwijzing ontbindingsverzoek op basis van d-grond en h-grond. 2016-06-15
- Rechtbank Oost-Brabant Ontslag op staande voet wegens wegenemen drie pennen van een klant is rechtsgeldig. Vanwege relatief kleine misstap wordt een gedeeltelijke transitievergoeding toegekend. Werknemer is wel gefixeerde schadevergoeding verschuldigd, omdat sprake is van schuld of opzet bij het veroorzaken van de dringende reden. 2016-06-30
- Rechtbank Zeeland-West-Brabant Onregelmatige opzegging, waardoor de arbeidsovereenkomst korter dan 24 maanden gaat duren, kan niet het recht van de werknemer op een transitievergoeding (die bij een regelmatige opzegging verschuldigd zou zijn) teniet doen. 2016-06-30
- Rechtbank Amsterdam Vervaltermijn. Werknemer is niet-ontvankelijk in zijn verzoek, omdat hij niet tijdig – binnen twee maanden na 28 december (zijnde de datum van het verzenden van de opzeggingsbrief) – de vernietiging van het ontslag heeft ingeroepen. 2016-06-08
- Rechtbank Zeeland-West-Brabant Ontbinding op de h-grond afgewezen. Niet gesteld of gebleken is dat verschillen van inzicht over het te voeren beleid een rol speelde. De ontheffing van werknemer uit zijn functie was met name gelegen in de kritiek op het functioneren van werknemer. 2016-06-10