Naar boven ↑

Update

Nummer 29, 2016
Uitspraken van 12-07-2016 tot 18-07-2016
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

AR Annotatie: Het failliet van rol van de ondernemingsraad bij faillissement?
Graag wijs ik u op de nieuwe annotatie van Loe Sprengers bij de beschikking van de Ondernemingskamer Gerechtshof Amsterdam 26 mei 2016, AR 2016-0555. Sprengers wijst op de parlementaire geschiedenis en lopende wetsvoorstellen waarin de rol van medezeggenschap tijdens faillissement wordt benadrukt. In dat perspectief plaatst hij kritische kanttekeningen bij de uitspraak van de Ondernemingskamer die in dit geval geen rol meer zag weggelegd voor artikel 25 WOR na faillissement. Klik hier om de noot te lezen.

Rechtspraak
Graag wijs ik u op de volgende uitspraken.

Hof van Justitie EU: Het beginsel van gelijke beloning tussen mannen en vrouwen, houdt niet de verplichting in om vrouwelijke werknemers tijdens hun zwangerschapsverlof het volledige loon door te betalen
Het Hof van Justitie EU bevestigde vorige week nogmaals de vaste lijn in de rechtspraak omtrent bezoldiging tijdens zwangerschapsverlof. In casu stelde een rechter die twee keer zwangerschapsverlof had genoten, dat haar ten onrechte geen toelage is betaald tijdens het zwangerschapsverlof. Het Hof wijst erop dat tijdens zwangerschapsverlof werkneemsters op grond van het Unierecht geen recht hebben op doorbetaling van hun salaris, maar dat ze wel een compensatie moeten krijgen ten minste ter hoogte van de socialezekerheidsuitkeringen. Van ongelijke beloning man/vrouw is evenmin sprake. Een mooi overzichtsarrest met verwijzing naar relevante bepalingen/arresten (AR 2016-0774).

Jamin/Geels onder de WWZ: Toch vernietiging ontbindingsbeschikking in hoger beroep?
In AR 2016-0787 moet het hof oordelen over de vraag of in hoger beroep de ontbindingsbeschikking niet toch vernietigbaar is in de situatie dat tijdens de ontbindingstermijn de werkgever de arbeidsovereenkomst wegens een dringende reden alsnog opzegt. Het belang van werkgever bij vernietiging van de ontbindingsbeschikking was gelegen in het feit dat een transitievergoeding was toegekend. Om aan dit gezag van gewijsde te ontkomen, kwam de werkgever in hoger beroep op tegen de ontbindingsbeschikking. Het hof oordeelt dat onder omstandigheden het mogelijk moet zijn alsnog de gehele ontbindingsbeschikking te vernietigen. In casu waren de omstandigheden niet van die aard, dat deze regel van toepassing raakte. Werkgever had immers aldus het hof zelf de transitievergoeding met de werknemer als ontslagvergoeding afgesproken in de deal op de gang.

Vrijwilliger van parochie komt beroep toe op artikel 7:658 lid 4 BW na val van kerkdak
In AR 2016-0778 staat de rechtsbescherming van de vrijwilliger centraal, meer in het bijzonder de vraag of hem een beroep op artikel 7:658 lid 4 BW toekomt. In het arrest van het hof wordt stilgestaan bij de rechtsregels die voortvloeien uit Davelaar/Allspan. Anders dan de kantonrechter oordeelt het hof dat een gemeentelid die deel uitmaakt van het vrijwillige klusteam dat met goedkeuring van de parochie de kerk gaat uitlichten, wel degelijk werkzaamheden in de uitoefening van het beroep van de parochie doet. Aldus komt hem een beroep op artikel 7:658 lid 4 BW toe. Nu de parochie geen enkele voorzorgsmaatregelen had getroffen, staat de schending van de zorgplicht vast.

Wereldwijd gelend concurrentiebeding rechtsgeldig voor de duur van twee jaar in online marketingbranche
In AR 2016-0763 oordeelt de rechter dat een concurrentiebeding met een geografisch bereik van de hele wereld en een temporeel bereik van twee jaar, niet voor matiging in aanmerking komt. Van belang werd geacht dat werknemer nog maar acht maanden terug het beding had getekend en er dus van doordrongen had moeten zijn dat werkgever groot belang hechtte aan non-concurrentie in de online marketingbranche op het terrein van lead generation.

EasyJet mag piloten invliegen om werk tijdens staking te verrichten
Volgens de rechter in AR 2016-0752 is het easyJet toegestaan werknemers binnen het concern in te vliegen om vluchten in Amsterdam te verrichten. Schending van het onderkruipersverbod (art. 10 Waadi) is niet aan de orde, nu het om eigen personeel gaat. De verlangde aanzegging van werkstakingen meer dan zes uur van tevoren, zal het nuttig effect van staking teniet doen, aldus de rechter.

Bewust de arbeidsovereenkomst later opzeggen om zodoende in aanmerking te komen voor MKB-regeling in casu in strijd met goed werkgeverschap
In AR 2016-0764 en AR 2016-0765 oordeelt de kantonrechter dat de werkgever middels het hanteren van een langere opzegtermijn, nadat toestemming van UWV was verleend voor opzegging maar eveneens de aanvraag ex artikel 7:673d BW was afgewezen, om zodoende tot nieuwe refertejaren te komen, in strijd is met het goed werkgeverschap. Werknemer mocht er in casu op vertrouwen zeker na de afwijzing van het UWV wat de MKB-regeling betreft dat hem de gewone transitievergoeding zou toekomen.

Orderpickers zijn uitzendwerknemers in de zin van artikel 7:690 BW
In AR 2016-0780 staat de vraag centraal of orderpickers die wisselend voor diverse bedrijven werkzaam zijn, vallen onder de reikwijdte van artikel 7:690 BW (en de relevante caos). Naar het oordeel van de kantonrechter is sprake van een allocatiefunctie en zijn de orderpickers werkzaam onder leiding en toezicht van een derde. In september wordt de Care4Care uitspraak verwacht, waarna nog meer duidelijkheid wordt verwacht over de reikwijdte van artikel 7:690 BW.

AR Poll
Ruim 50% was het eens met de stelling: In plaats van de transitievergoeding dient elke werknemer een persoonsgebonden mobiliteitsbudget te ontvangen.
De nieuwe stelling luidt: Een werknemer die tijdens de opzegtermijn of ontbindingstermijn rechtsgeldig op staande voet wordt ontslagen, komt geen beroep toe op een eventueel eerder toegekende transitievergoeding (Jamin/Geels).
Breng hier uw stem uit.

Inzenden eigen rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij ingezonden rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de arbeidsrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.

Rest mij nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Met vriendelijke groet,

Ruben Houweling
Hoofdredacteur AR Updates

Hof van Justitie van de Europese Unie

Hoge Raad

Hof

Rechtbank

Centrale Raad van Beroep