Naar boven ↑

Update

Nummer 35, 2016
Uitspraken van 22-08-2016 tot 28-08-2016
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Rechtspraak
Graag wijs ik u op de volgende uitspraken.

Hof: Geen staking op luchthaven tijdens hoogseizoen
In AR 2016-0949 bekrachtigt het hof het vonnis van de voorzieningenrechter (AR 2016-0900). Volgens het hof is er gelet op de topdrukte op Schiphol tijdens de vakantieperiode een dringende maatschappelijke noodzaak de door FNV voorgenomen staking tegen KLM tot 5 september 2016 te verbieden. Anders dan het vonnis van de voorzieningenrechter, treffen we in het arrest van het hof geen dreiging van terreur als (steun)argument aan. De maximale druk op het grondpersoneel en grote vertragingen die al snel 5000 passagiers zouden treffen, resulteerde in een geslaagd beroep op artikel G ESH.

Beindiging werkzaamheden van de onderneming staat gelijk aan beindiging bedrijfsvestiging
Uit artikel 7:670a lid 2 aanhef en onderdeel d BW volgt dat het opzegverbod wegens ziekte niet van toepassing is indien de opzegging geschiedt wegens de beindiging van de werkzaamheden van de onderneming. In casu verloor werkgever een project in Heerenveen. De centrale vraag is of dit project beschouwd kan worden als onderneming of dat daarvoor heeft te gelden de gehele onderneming van werkgever. In de ontslagvergunning heeft het UWV overwogen dat de vestiging Heerenveen als een zelfstandige vestiging beschouwd moet worden, met een eigen klantenkring, eigen management en een zelfstandige financile rapportage en dat de overgang van onderneming naar de verkrijger een bedrijfsbeindiging te Heerenveen tot gevolg heeft. Het UWV heeft hieraan de conclusie verbonden dat daarom geen opzegverbod van toepassing is. De kantonrechter heeft geen aanknopingspunten gevonden voor het oordeel dat de ontslagvergunning op dit punt onjuist is. De kantonrechter gaat er dus van uit dat ten tijde van de opzegging geen opzegverbod wegens ziekte gold (AR 2016-0948).

ORT is intrinsiek onderdeel van vakantieloon
In AR 2016-0938 oordeelt de kantonrechter dat een werkneemster in de zorg terecht aanspraak maakt op compensatie van haar ORT-vergoeding tijdens vakantieverlof. De kantonrechter overweegt dat artikel 7:639 BW bepaalt dat de werknemer gedurende zijn vakantie recht op loon behoudt en dat artikel 7:645 BW bepaalt dat daarvan niet ten nadele van werknemer kan worden afgeweken. Wat onder het begrip loon verstaan dient te worden is uitgelegd door het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJ EU 15 september 2011, C-155/10 (Williams e.a./British Airways). Dit arrest is nog verduidelijkt in het arrest C-539/12 van 22 mei 2014. Bepalend voor de vraag of een werknemer recht heeft op onregelmatigheidstoeslag gedurende zijn of haar vakantie is het antwoord op de vraag of de toeslag intrinsiek samenhangt met de hem opgedragen taken. De kantonrechter overweegt dat het beleid van werkgever, al dan niet gebaseerd op de cao, in strijd is met het in Nederland geldende recht, omdat een lagere beloning tijdens vakantie werkneemster ervan kan weerhouden om vakantie op te nemen. De kantonrechter is dan ook van oordeel dat het globale salaris inclusief de onregelmatigheidstoeslag de berekeningsmaatstaf is voor het salaris dat werkneemster ontvangt tijdens haar vakantie.

Herstel van de arbeidsovereenkomst met terugwerkende kracht na ontbinding in eerste aanleg
In AR 2016-0946 oordeelt het hof dat de ontbinding van de arbeidsovereenkomst na een vernietiging van het ontslag op staande voet door dezelfde kantonrechter, in hoger beroep geen stand houdt. Het hof deelt het oordeel met de kantonrechter dat van een ontslag op staande voet geen sprake is, maar ziet geen grond voor ontbinding. Bijgevolg wordt de werkgever veroordeeld de arbeidsovereenkomst per datum ontbinding te herstellen.

AR Poll
Ruim 66% is het eens met de stelling: Vanwege het 24/7 digitale tijdperk is in veel gevallen geen onderscheid meer te maken tussen werktijd en priv-/rusttijd.
De nieuwe stelling luidt: De flexwerker als verkiezingsthema betekent opnieuw hervorming van het ontslagrecht.
Breng hier uw stem uit.

Inzenden eigen rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij ingezonden rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de arbeidsrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.

Rest mij nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Met vriendelijke groet,

Ruben Houweling
Hoofdredacteur AR Updates

Hof

Rechtbank

Centrale Raad van Beroep