Naar boven ↑

Update

Nummer 36, 2016
Uitspraken van 29-08-2016 tot 04-09-2016
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

AR Annotatie: De billijke vergoeding: introductie van de punitive damage in het arbeidsrecht?
Graag wijs ik op de nieuwe AR Annotatie van Pascal Kruit. In deze noot staat Pascal stil bij een drietal uitspraken (AR 2016-0742, AR 2016-0799 en AR 2016-0867) waarin verschillende vraagstukken rondom de billijke vergoeding centraal staan. Achtereenvolgens bespreekt hij de volgende vragen: (1) Heeft de billijke vergoeding in de ontbindingsprocedure en de 681-procedure hetzelfde karakter?; (2) Op welke wijze dient de billijke vergoeding te worden berekend?; (3) Kunnen de billijke vergoeding, de transitievergoeding en de vergoeding vanwege onregelmatige opzegging met elkaar cumuleren? Klik hier om de noot te lezen.

Rechtspraak
Graag wijs ik u op de volgende uitspraken.

Docent die op internet sympathiseert met rechtsextremistische standpunten ontslagen op h-grond
In AR 2016-0956 oordeelt de kantonrechter over het (voorwaardelijke) ontbindingsverzoek van de Stichting (school) met betrekking tot een docent geschiedenis. Er was onrust ontstaan nadat leerlingen en/of ouders hadden opgemerkt dat er op internet fotos zichtbaar waren waaruit blijkt dat werknemer bij een mars van de Nederlandse Volksunie aanwezig was. Bovendien bleken er vrij extreme en ongepaste uitlatingen en likes te circuleren die niet passen bij de voorbeeldfunctie van docent. Volgens de kantonrechter levert dit een h-grond op, daar de situatie niet onder een van de andere gronden is te scharen.

Het niet werken als gevolg van tijdelijke sluiting wegens vogelgriep ligt in de risicosfeer van werkgeefster
In AR 2016-0959 oordeelt de kantonrechter dat het niet werken wegens een tijdelijke sluiting als gevolg van vogelgriep voor rekening komt van de werkgever. Met de werknemers is de kantonrechter van oordeel dat een besmettelijke ziekte als de vogelgriep c.q. de vogelpest en de daarbij behorende maatregelen, zoals ruimingen en vervoersverboden, in beginsel als voorzienbaar moeten worden aangemerkt, daar de intensieve, verhoogd vatbare pluimveehouderij, zowel nationaal als internationaal, van tijd tot tijd door deze ziekte, waarvan algemeen bekend is dat de verspreiding niet wordt opgehouden door landsgrenzen, wordt geplaagd.

Werkgever handelt ernstig verwijtbaar door tijdens ziekte aan te (blijven) sturen op beindiging arbeidsovereenkomst. Geen intrekkingsbevoegdheid in hoger beroep
In AR 2016-0965 oordeelt het hof dat een werkgever die blijft aansturen op beindiging tijdens ziekte van de werknemer, ernstig verwijtbaar handelt ( 15.000). In dezelfde beschikking overweegt het hof ook dat de intrekkingsbevoegdheid ex artikel 7:686a lid 6 en lid 7 BW in hoger beroep niet van toepassing is.

Geen billijke vergoeding ondanks opzegging in strijd met artikel 7:681 BW
In AR 2016-0961 oordeelt de kantonrechter dat werknemer geen recht heeft op een billijke vergoeding ex artikel 7:681 BW ook al heeft de werkgever in strijd met artikel 7:671 BW opgezegd (zonder toestemming UWV). Volgens de kantonrechter moet de billijke vergoeding van artikel 7:681 lid 1 onderdeel a BW vooral worden gezien als alternatief voor de rechtsgevolgen die zouden zijn ingetreden als op verzoek van werkneemster de opzegging van de arbeidsovereenkomst vernietigd zou zijn. De kantonrechter concludeert dat niet aannemelijk is dat vernietiging van de opzegging zou hebben geleid tot een loonaanspraak van werkneemster die reeds 104 weken arbeidsongeschikt is, zodat ook geen aanleiding bestaat haar op dat punt te compenseren en aan haar een billijke vergoeding toe te kennen.

Ontbreken toezicht en leiding ex artikel 7:690 BW
In AR 2016-0955 oordeelt het hof in een geschil tussen SNCU en Velocitas dat uit getuigenbewijs volgt dat werknemers van Velocitas onder leiding en toezicht van Velocitas (en niet de inlener) werkzaam waren. Bijgevolg kan geen sprake zijn van uitzending in de zin van artikel 7:690 BW (en dus de cao).

AR Poll
73% is het eens met de stelling: De flexwerker als verkiezingsthema betekent opnieuw hervorming van het ontslagrecht.
De nieuwe stelling luidt: De Wet DBA werkt averechts: zzpers betalen de rekening.
Breng hier uw stem uit.

Inzenden eigen rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij ingezonden rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de arbeidsrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.

Rest mij nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Met vriendelijke groet,

Ruben Houweling
Hoofdredacteur AR Updates

Hoge Raad

Hof

Rechtbank

Centrale Raad van Beroep