Update
Kamerdebat over Evaluatie WWZ
Tijdens het plenaire debat in de Tweede Kamer van vorige week over de begroting van het ministerie van SZW is de WWZ gevalueerd. Kort daarvoor bespraken Barbara Baarsma (hoogleraar Marktwerking, UvA) en Max Keulaerds (voorzitter Werkgroep VAAN-VvA Evaluatieonderzoek WWZ) de wet op Radio 1.
Uit het interview blijkt dat 41,6% van de bij Rechtbank Amsterdam ingediende ontbindingsverzoeken wordt afgewezen. Dit percentage heeft betrekking op de periode van 1 juni 2016 tot 5 december 2016. Het gaat om een relatief gering aantal procedures, zodat hieruit geen statistisch verantwoorde conclusies kunnen worden getrokken. Het percentage is evenwel in overeenstemming met de vaststelling in het VAAN-VvA Evaluatieonderzoek WWZ, dat het aantal afwijzingen bij de vier onderzochte rechtbanken gemiddeld is verviervoudigd (van 10% naar 40%).
In reactie op bovenvermeld gegeven zei minister Asscher tijdens het debat dat dit percentage afwijzingen onder andere komt doordat er minder wordt geprocedeerd en men met moeilijke gevallen naar de rechter gaat, omdat men het in andere gevallen wij hebben niet meer de kantonrechtersformule met een bloemkool aan varianten, maar gewoon de transitievergoeding met elkaar kan oplossen. Van Weyenberg (D66) sprak dit tegen en zei dat het percentage afwijzingen volgens de in het kader van de evaluatie genterviewde kantonrechters wordt veroorzaakt door de vormgeving van de WWZ.
Voorafgaand aan het debat heeft minister Asscher op 1 december 2016 zijn derde voortgangsbrief WWZ aan de Tweede Kamer toegezonden. Uit deze voortgangsbrief blijkt onder meer dat de eerder genoemde datum van 1 januari 2018 voor inwerkingtreding van artikel 7:673e BW (verhaal kosten transitievergoeding bij ontslag van zieke werknemers) niet haalbaar blijkt. De beoogde inwerkingtredingsdatum wordt met een jaar uitgesteld.
Tijdens het Kamerdebat is een tweetal moties ter verruiming van de ketenregeling ingediend. Deze moties zijn verworpen.
Rechtspraak
Graag wijs ik u op de volgende uitspraken.
Instemming met beindiging per e-mail door advocaat van werknemer voldoet aan schriftelijkheidsvereiste ex artikel 7:670b BW
Uit de wettekst van artikel 7:670b BW volgt dat dat de beindigingsovereenkomst schriftelijk moet zijn aangegaan. Niet duidelijk is of een bereikte schriftelijke overeenstemming tussen de gemachtigden van partijen moet worden gevolgd door een door beide partijen zelf ondertekende vaststellingsovereenkomst. Onder verwijzing naar de wetsgeschiedenis wordt geoordeeld dat het schriftelijkheidsvereiste van artikel 7:670b BW niet zover gaat dat de bedenktermijn pas gaat lopen na ondertekening door partijen van de vaststellingsovereenkomst. Een zo vergaande afwijking van het reguliere contractenrecht en het systeem van aanbod en aanvaarding zou, zo de wetgever dat heeft bedoeld, in de wet of in ieder geval in de wetsgeschiedenis zijn genoemd. Aan het schriftelijkheidsvereiste ligt ten grondslag dat in het vereiste van een geschrift een bijzondere waarborg is gelegen dat de werknemer de voor hem bezwarende consequenties van dit bezwarende beding goed heeft overwogen (HR 28 maart 2008, JIN 2008/288). Voorts blijkt uit de jurisprudentie dat met mededelingen per WhatsApp en met akkoordverklaringen per e-mail voldaan kan worden aan het schriftelijkheidsvereiste. Bij e-mail van 29 januari 2016 (17:07 uur) heeft de gemachtigde van werkneemster de overeenstemming bevestigd. Op grond van deze mail is voldoende komen vast te staan dat overeenstemming is bereikt. Er was immers overeenstemming over de essentialia van de beindigingsovereenkomst, aldus de kantonrechter in AR 2016-1398.
Expats en WWZ: h-grond
In AR 2016-1410 oordeelt het Hof Den Haag over de door Shell gehanteerde LTIA-regeling. Op grond van deze regeling kunnen werknemers vanuit hun zogenoemde Base Country (het land waar zij zijn gerekruteerd) naar een zogenoemde Host Country (het tijdelijk werkland) worden uitgezonden om voor een beperkte periode aldaar werkzaamheden te verrichten om daarna weer terug te gaan naar hun zogenoemde Base Country, of een andere nieuwe Host Country. Aan het einde van de uitzendtermijn wordt het proces van vertrek naar de Base Country (of een nieuwe Host Country) ingezet en kan de expat deelnemen aan het zogenoemde Managed Open Resoursing Proces (verder: MOR). Dergelijke MOR-rondes vinden meerdere malen per jaar plaats en zijn te beschouwen als periodieke collectieve interne sollicitatierondes. Mocht onverhoopt herplaatsing niet binnen drie maanden na het einde van de uitzending lukken, bijvoorbeeld omdat er te weinig activiteit is in de Base Country, terwijl ook geen nieuwe Host Country kan worden gevonden, dan krijgt de expat in de Base Country een arbeidsovereenkomst voor een lokaal gebruikelijke termijn aangeboden. Lukt het ook in die periode (van ten minste drie maanden) niet om een nieuwe passende functie te vinden, dan volgt beindiging van de arbeidsovereenkomst en ontvangt de werknemer de in de Base Country gebruikelijke afvloeiingsregeling. De centrale vraag waar het hof zich over moest uitlaten is of een ontslag op grond van deze regeling tot een van de ontslaggronden leidt. Naar het oordeel van het hof is in dit geval geen sprake van een a-grond, maar een h-grond. Voor de berekening van de opzegtermijn en transitievergoeding is sprake van opvolgend werkgeverschap. Zie in gelijke zin ook AR 2016-1301.
Werknemer overtreedt geldig gebleven deel van concurrentiebeding na succesvol beroep AVM-doctrine (zwaarder drukken-criterium)
In AR 2016-1392 oordeelt de kantonrechter dat de promotie van expediteur tot operationeel directeur (met meer dan verdubbeling van het salaris) kwalificeert als een onvoorziene wijziging van de arbeidsverhouding waardoor het beding aanmerkelijk zwaarder is gaan drukken (AVM-arresten). In dit geval is er echter geen aanleiding om het concurrentiebeding voor zover dit werknemer verbood om als expediteur werkzaam te zijn niet rechtsgeldig meer te achten, omdat het hiertoe beperkte deel van het concurrentiebeding niet aanmerkelijk zwaarder is gaan drukken en dit deel niet in onverbrekelijk verband staat met het ongeldige deel van het concurrentiebeding. Het later intredende gebrek tast het concurrentiebeding voor zover dat eerder wel geldig was, dus niet aan. Deze opvatting strookt met het in artikel 3:41 BW neergelegd beginsel dat een nietigheid niet verder reikt dan door haar doel wordt gerechtvaardigd. Omdat werknemer reeds onder de werking van het concurrentiebeding in zijn functie van expediteur verboden was bij concurrent X in dienst te treden, baat het AVM-verweer hem op dit punt niet.
Billijke vergoeding wegens geforceerd ontslag ad 45.000 deels punitief karakter
In AR 2016-1403 oordeelt de kantonrechter dat zonder verbetertraject onmiddellijk inzetten op beindiging van de arbeidsovereenkomst midddels een ontslag op staande voet ernstig verwijtbaar gedrag oplevert. Naast de transitievergoeding van ruim 15.000 acht de kantonrechter een vergoeding van 45.000 billijk. Hierin komt mede tot uitdrukking dat dergelijk gedrag van de werkgever afkeurenswaardig is en dient de hoogte van het bedrag de werkgever ervan te weerhouden dergelijk gedrag opnieuw te vertonen.
(Geen) voorwaardelijke ontbinding in geval van geschil over arbeidsovereenkomst of overeenkomst van opdracht
In AR 2016-1415 staat het hof stil bij de vraag of voorwaardelijke ontbinding mogelijk is in het geval partijen twisten of sprake is van een arbeidsovereenkomst of een overeenkomst van opdracht. In deze uitvoerig gemotiveerde beschikking plaatst het hof kritische kanttekeningen bij de mogelijkheid van voorwaardelijke ontbinding onder de WWZ. De zaak wordt uiteindelijk aangehouden om het oordeel van de Hoge Raad inzake de prejudicile vragen van Kantonrechter Enschede (AR 2016-0540).
Improductieve salarislast van niet-verzekerde werknemer komt voor risico werkgever
In AR 2016-1386 oordeelt de kantonrechter over het ontbindingsverzoek van de werkgever met betrekking tot zijn zieke werknemer. Volgens werkgever leidt de arbeidsongeschiktheid van werknemer tot een grote improductieve salarislast. Desgevraagd antwoordt de werkgever dat hij werknemer niet heeft verzekerd voor verzuim, omdat de premie voor werknemer vanwege zijn ziekte van Crohn 300 hoger bedroeg.
Peildatum beoordeling MKB-regeling transitievergoeding niet gefixeerd op toetsmoment UWV
Volgens de Kantonrechter Rotterdam volgt uit artikel 7:673d BW noch artikel 24 Ontslagregeling dat de beoordeling van de financile situatie van de werkgever wordt gefixeerd op het moment van toetsing UWV. In dit geval had het UWV de aanvraag MKB-regeling afgewezen op basis van voorlopige cijfers over 2015. De kantonrechter beslist op basis van de definitieve cijfers (die anders zijn) en wel tot toepassing van de MKB-regeling aanleiding geven (AR 2016-1399).
Wereldwijd concurrentiebeding geldt niet voor delen van de wereld waar werkgever (nog) niet actief is
In AR 2016-1409 staat de vraag centraal of werknemer het concurrentiebeding overtreedt door zich in Azi te vestigen en concurrerende activiteiten te ontplooien. Het hof oordeelt dat in beginsel het wereldwijd geldende concurrentiebeding is toegestaan. Omdat werkgever op de dag van de opzegging geen activiteiten ontplooide in Azi, mocht werknemer ervan uitgaan dat werkgever geen belang bij handhaving van het concurrentiebeding had (mede in het licht van art. 19 lid 3 Gw). Wel blijft werknemer gehouden aan het concurrentiebeding voor zover hij vanuit Azi werkgever in actieve landen concurrentie aandoet.
AR Poll
80% is het eens met de stelling: Na het Care4Care-arrest dient de wetgever payrolling en uitzending apart te reguleren in Boek 7 titel 10 BW.
De nieuwe stelling luidt: Ontslag van een expat wegens gebrek aan nieuw uitzendwerk is een toetsing aan de a-grond (bedrijfseconomisch) en niet h-grond (restgrond).
Breng hier uw stem uit.
Inzenden eigen rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij ingezonden rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de arbeidsrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden.
Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.
Rest mij nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.
Met vriendelijke groet,
Ruben Houweling
Hoofdredacteur AR Updates
Hof
- Gerechtshof 's-Hertogenbosch Een voorval (verzwijgen van nevenwerkzaamheden tijdens arbeidsongeschiktheid) heeft in een heel korte tijd geleid tot een zeer ernstige vertrouwensbreuk, die zo ernstig is dat de korte periode niet in de weg staat aan het aannemen van een redelijk grond voor ontslag. 08-12-2016
- Gerechtshof 's-Hertogenbosch Geen sprake van een verstoorde arbeidsverhouding. Zelfs als aangenomen moet worden dat de verhoudingen definitief verstoord zijn geraakt, wil dat nog niet zeggen dat werknemer niet, eventueel met scholing of coaching, herplaatst had kunnen worden. Herstel arbeidsovereenkomst. 08-12-2016
- Gerechtshof 's-Hertogenbosch Ontslag op staande voet beveiliger wegens wegdommelen tijdens de dienst is door kantonrechter terecht vernietigd. Van doorslaggevende betekenis is dat werknemer te weinig rusttijd heeft gehad vóór de betreffende dienst. 08-12-2016
- Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Kantonrechter heeft terecht geoordeeld dat werknemer de verkeerde werkgever in rechte heeft betrokken naar aanleiding van ontslag op staande voet wegens niet op werk verschijnen (na ziekmelding bij collega). 07-12-2016
- Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Bedreiging en poging tot slaan van directeur aan het einde van de kerstborrel leidt tot rechtsgeldig ontslag op staande voet. Alcohol en diabetes geen rechtvaardiging. 07-12-2016
- Gerechtshof Den Haag Onterecht d-grondontslag na ferme non-actiefstelling leidt tot ernstig verwijtbaar handelen werkgever. Van der Gulik/Vissers & Partners: schorsing enkel in uitzonderlijke omstandigheden. Intrekkingsrecht in hoger beroep geldt niet. Billijke vergoeding € 6.000. 06-12-2016
- Gerechtshof Den Haag Pilot met betrekking tot mobiliteitsbudget, waarbij onder andere bij de deelnemers een kilometerregistratiekastje wordt gemonteerd, is geen instemmingsplichtig voorgenomen besluit. 06-12-2016
- Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Aanhouding voor bewijsvoering bevrijdend verweer dat goederen op Marktplaats met toestemming van de werkgever werden verkocht en derhalve geen diefstal of vervreemding van werknemer opleveren. 06-12-2016
- Gerechtshof 's-Hertogenbosch Overname parkeerbeheer is een overgang van onderneming. Behoud van identiteit. Kapitaalintensieve sector. Arbeidsongeschiktheid leidt er niet toe dat de band met de onderneming is verbroken. 06-12-2016
- Gerechtshof 's-Hertogenbosch Overname parkeerbeheer is een overgang van onderneming. Behoud van identiteit. Kapitaalintensieve sector. 06-12-2016
- Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Herstelveroordeling arbeidsovereenkomst na ten onrechte ontbinding op h-grond vanwege een incident waarbij geen geweld heeft plaatsgevonden, terwijl de werknemer op dat moment in psychische nood verkeerde. Transitievergoeding niet onverschuldigd betaald ondanks herstel. 02-12-2016
- Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Vernietiging faillissement. Niet summierlijk gebleken van vorderingsrecht van aanvragende werknemer/schuldeiser. Overgang van onderneming. 01-12-2016
- Gerechtshof Amsterdam Werkgever kan werknemer niet aan wereldwijd concurrentiebeding houden, omdat Azië bij einde dienstverband geen ‘targetland’ van werkgever was. Werkgever mag werknemer wel houden aan concurrentie vanuit Azië op andere werelddelen. 29-11-2016
- Gerechtshof Amsterdam Ontbinding wegens een verstoorde arbeidsrelatie met een zieke werknemer. Geen ernstig verwijtbaar handelen van de werkgever. Het feit dat werkgever gedurende 14 maanden 100% loon betaalt, maakt niet dat werknemer aanspraak heeft op meer dan 70% loon tijdens ziekte. 29-11-2016
- Gerechtshof Den Haag Ontbinding niet herplaatsbare expat op h-grond. A-grond niet van toepassing. Uitzending binnen internationaal concernverband leidt wel tot opvolgend werkgeverschap (opzegtermijnen en transitievergoeding). 22-11-2016
- Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Conflict tussen onderzoekster en promotor leidt niet tot g- of h-grond met werkgever. Voorwaardelijke ontbinding in geval er discussie bestaat over de vraag of überhaupt sprake is van een arbeidsovereenkomst wordt aangehouden in het licht van de prejudiciële vragen aan de Hoge Raad. Billijke vergoeding in hoger beroep. 17-11-2016
- Gerechtshof Amsterdam Ontslag op staande voet na misbruik van bevoegdheid tot raadplegen Suwi-net door werknemer wordt in hoger beroep als rechtsgeldig bestempeld. 13-09-2016
Rechtbank
- Rechtbank Midden-Nederland Ontbinding arbeidsovereenkomst systeembeheerder wegens ongeschiktheid voor bedongen arbeid. Ondanks intensieve begeleiding en verbetertraject, weigert werknemer de juiste procedures te volgen. 08-12-2016
- Rechtbank Den Haag Met akkoordverklaring beëindigingsovereenkomst door gemachtigde van werknemer is aan het schriftelijkheidsvereiste van artikel 7:670b BW voldaan. Niet vereist dat werknemer ook zelf nog een vaststellingsovereenkomst heeft ondertekend. 07-12-2016
- Rechtbank Limburg Helpdeskmedewerker wordt onbillijk benadeeld door concurrentiebeding en werkgeefster heeft geen zwaarwegend belang bij naleving van het beding. Dat werknemer specifieke kennis heeft van de bedrijfsvoering waaraan concurrent een concurrentievoordeel zou kunnen ontlenen, is niet aannemelijk. Schorsing concurrentiebeding. 06-12-2016
- Rechtbank Limburg Ontbindingsverzoek werknemer gedurende slapend dienverband wordt afgewezen, nu geen feiten of omstandigheden zijn aangevoerd die onmiddellijke ontbinding rechtvaardigen. 05-12-2016
- Rechtbank Limburg Verzoek van werkgever tot ontbinding arbeidsovereenkomst tijdens ziekte werknemer wordt afgewezen. Werkgever draagt geen grond aan voor ontbinding en heeft geen ziektegeldverzekering afgesloten. Risico is voor werkgever. 01-12-2016
- Rechtbank Zeeland-West-Brabant Onder meer door werkneemster geen verbetertraject aan te bieden en einde arbeidsovereenkomst te forceren, handelt werkgever ernstig verwijtbaar. Billijke vergoeding zodanig substantieel (€ 45.000) dat hiermee dergelijk handelen in de toekomst wordt voorkomen. 28-11-2016
- Rechtbank Rotterdam Concurrentiebeding van expediteur die is opgeklommen tot operationeel manager is gedeeltelijk zwaarder gaan drukken. Wel is sprake van overtreding van geldig gebleven deel van het beding, door werkzaamheden voor concurrent te verrichten. Boete verschuldigd ad € 15.000. 25-11-2016
- Rechtbank Limburg Verzoek tot vernietiging van opzegging arbeidsovereenkomst en tot betaling van loon wordt afgewezen, nu werkneemster niet heeft voldaan aan haar re-integratieverplichting. 24-11-2016
- Rechtbank Gelderland Nu artikel 7:639 BW geen onderscheid maakt in het soort vakantiedagen, is het dwingendrechtelijke regime van dit artikel ook van toepassing op bovenwettelijke vakantiedagen. 23-11-2016
- Rechtbank Gelderland Beroep werkgever op studiekostenbeding in strijd met eisen van goed werkgeverschap en naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar. In arbeidsovereenkomst opnemen van gefixeerd bedrag aan studiekosten, laat onderbouwing van gemaakte studiekosten onverlet. 16-11-2016
- Rechtbank Noord-Nederland Ontbinding arbeidsovereenkomst kok wegens verstoorde arbeidsrelatie. Langdurig arbeidsconflict en arbeidsongeschiktheid. Geen billijke vergoeding, wel transitievergoeding. 13-10-2016
Centrale Raad van Beroep
- Centrale Raad van Beroep Het sluiten van een beëindigingsovereenkomst is onder deze omstandigheden een benadelingshandeling. 30-11-2016
- Centrale Raad van Beroep Door UWV aan het besluit tot intrekking en terugvordering WW-uitkering ten grondslag gelegde feiten kunnen het besluit niet dragen. Niet kan worden uitgesloten dat appellant wel degelijk werkzaamheden heeft verricht, zodat hij aan de wekeneis voldoet. 23-11-2016
- Centrale Raad van Beroep Negatieve beoordeling van de verrichte re-integratie-inspanningen kan niet louter worden gebaseerd op wat na het opmaken van het RIV wel of niet is gebeurd. 23-11-2016
- Centrale Raad van Beroep UWV heeft terecht de WW-uitkering ingetrokken en de onverschuldigd betaalde uitkering teruggevorderd wegens een schending van de inlichtingenplicht. Boete van € 640 is passend en geboden. 23-11-2016
Uitspraken zonder ECLI
- Rechtbank Zeeland-West-Brabant Werkgever voldoet aan de drie cumulatieve voorwaarden van artikel 24 Ontslagregeling, zodat door werkgever een beroep kan worden gedaan op de Overbruggingsregeling transitievergoeding. De kantonrechter is niet gebonden aan een eerder door het UWV gegeven verklaring hieromtrent. Peildatum. 2016-12-02
- Rechtbank Amsterdam Voorwaardelijk ontbindingsverzoek, zoals dat naar oud recht regelmatig werd ingediend, is thans niet meer mogelijk. Ondanks vernietigd ontslag op staande voet is geen sprake van ernstig verwijtbaar handelen werkgever. Werknemer handelt wel ernstig verwijtbaar; geen recht op transitievergoeding. 2016-10-27