Update
Rechtspraak
Graag wijs ik u op de volgende uitspraken.
Eerste WWZ-beschikking Hoge Raad: voorwaardelijke ontbinding nog maar beperkt toewijsbaar; bewijsrecht volledig van kracht
De Hoge Raad heeft ons een prachtig kerstgeschenk cadeau gedaan. Op de vrijdag voor Kerst wees hij de langverwachte Mediant-beschikking (AR 2016-1482). In een zeer uitvoerig gemotiveerde beschikking legt de Hoge Raad uit dat kantonrechters zo veel als mogelijk vernietigingsverzoeken (art. 7:681 BW) en voorwaardelijke ontbindingsverzoeken (art. 7:671b BW) gelijktijdig behandelen. Voor zover de kantonrechter de opzegging van de werkgever vernietigt, kan vervolgens worden overgegaan tot behandeling van het voorwaardelijke ontbindingsverzoek.
Laat de kantonrechter evenwel het oordeel over de opzegging in stand (afwijzing vernietigingsverzoek), dan dwingt de WWZ in het bijzonder het hoger beroep en cassatie de kantonrechter ertoe het verzoek tot voorwaardelijke ontbinding af te wijzen wegens geen belang.
De Hoge Raad vat het een en ander aldus samen: Gelet op het systeem van het thans geldende recht kan in dit verband slechts als voorwaarde worden gesteld dat het op staande voet gegeven ontslag door de rechter van dezelfde aanleg wordt vernietigd, voor welk geval de rechter die tot dat oordeel komt, kan worden verzocht de overeenkomst te ontbinden. Het vorenoverwogene betekent dat een voorwaardelijk verzoek tot ontbinding thans op beperktere schaal toewijsbaar is dan het geval was onder het tot 1 juli 2015 geldende recht. Het kan echter nog wel degelijk zinvol zijn een zodanig verzoek te doen, omdat langs die weg de gevolgen van het eventuele oordeel dat het op staande voet gegeven ontslag niet gerechtvaardigd was, in de desbetreffende instantie kunnen worden beperkt.
Over het bewijsrecht is de Hoge Raad duidelijk: artikel 284 lid 1 Rv is integraal van toepassing. In de regel kan niet worden gezegd dat de aard van de (ontslag)zaak zich hiertegen verzet.
Hof van Justitie EU: Grondrecht van vrij ondernemerschap versus ontslagbescherming
In AR 2016-1492 staat de vraag centraal of een vergaande ontslagbescherming (weigering van de Griekse minister een ondernemer toestemming te geven over te gaan tot collectief ontslag) in strijd is met vrij verkeer van vestiging en in het bijzonder het grondrecht van vrij ondernemerschap (artikel 16 Handvest Grondrechten EU). Het Hof wijst erop dat de Richtlijn melding collectief ontslag geen harmonisatie op de materile toetsing van ontslag voorstaat. Wel kan een vergaande bescherming ertoe leiden dat een buitenlandse onderneming wordt belemmerd in het vrij ondernemerschap. Naar het oordeel van het Hof is een absoluut ontslagverbod in strijd met dit grondrecht en artikel 49 VwEU. Bovendien oordeelt het Hof dat een economische crisis geen rechtvaardigingsgrond voor vergaande beperking van het grondrecht op vrij ondernemerschap vormt.
Vakbonden houden inwerkingtreding Wet Normalisering Ambtenaren niet tegen: ROP dwingt niet tot overleg met bonden bij initiatiefwet
In AR 2016-1486 bekrachtigt het Hof Den Haag het oordeel van de voorzieningenrechter dat de minister niet is verplicht vooraf overleg te voeren met de vakcentrales in het ROP in geval van een initiatiefwet. Volgens het hof is het niet aan de rechter om zich in het wetgevingsproces te mengen. Bovendien is er nog voldoende ruimte voor overleg na inwerkingtreding van de wet als over arbeidsvoorwaarden en dergelijke moet worden gesproken.
Billijke vergoeding van 125.000 naast transitievergoeding van 45.000 als waarschuwing aan werkgevers om zorgvuldig met de belangen van werknemers om te gaan
In AR 2016-1472 oordeelt de kantonrechter over de verstoorde arbeidsverhouding tussen een ziekenhuis en de leidinggevend apotheker. Naar het oordeel van de kantonrechter is de verstoring geheel en al te wijten aan het handelen van werkgever, de onderonsjes tussen het bestuur en vakgroepleden (buiten werknemer om) en het escalerend handelen van werkgever. Op grond van de omstandigheden van het geval stelt de kantonrechter de billijke vergoeding vast op een bedrag van 125.000 bruto. Daarbij neemt de kantonrechter in aanmerking het bijzonder kwetsend te vinden dat werknemer, zo kort voor zijn pensionering en na zo een lange tijd klachtloos gefunctioneerd te hebben, enkele jaren voor zijn pensionering plotseling en ten onrechte in een situatie wordt gebracht die daarmee volledig dissoneert en geen andere herstelmogelijkheid kent dan deze vergoeding. Het is een waarschuwing voor werkgever en andere werkgevers in situaties als deze zorgvuldiger met de terechte belangen van een individuele werknemer om te gaan, ook wanneer de verhoudingen met andere werknemers (de vakgroepleden) daardoor problematisch zouden kunnen worden. Werkgever wordt voorts veroordeeld tot betaling van de transitievergoeding ad 44.844,45.
Recht op loon tijdens verwijtbare schorsing: Van der Gulik/Visser versus WWZ?
In AR 2016-1457 staat het ontbindingsverzoek op de e-grond centraal. Werknemer heeft diverse bedragen op zijn privrekening laten bijschrijven die werkgever toebehoren. De kantonrechter oordeelt dat sprake is van ernstige verwijtbaarheid aan de kant van werknemer. Het tegenverzoek van werknemer doorbetaling van loon tijdens schorsing wordt toegewezen. Een schorsing of non-actiefstelling ligt in de risicosfeer van de werkgever en is een oorzaak die in redelijkheid voor rekening van de werkgever behoort te komen in de zin van artikel 7:628 lid 1 BW. Dat is ook het geval indien de werkgever gegronde redenen had om de werknemer te schorsen of op non-actief te stellen en de schorsing of opnonactiefstelling aan de werknemer zelf is te wijten (HR 21 maart 2003, NJ 2007, 332, JAR 2003/91, Van der Gulik/Vissers Partners). Het moge zo zijn dat de regering, bij de behandeling van de Wet werk en zekerheid in de memorie van antwoord aan de Eerste Kamer het standpunt heeft ingenomen dat bij schorsing als disciplinaire maatregel het loon zou kunnen worden ingehouden omdat het niet werken dan voor risico van de werknemer komt, vooralsnog is de wet en de jurisprudentie op dit punt niet aangepast. De kantonrechter ziet dan ook geen reden dit standpunt te volgen en wijst de loonvordering toe.
Zie over deze materie recentelijk nog de fraaie noot van Dekker.
Ontbinding wegens disfunctioneren en het vaststellen van competenties bij herplaatsing (7:669 lid 1 BW) in geval van disfunctioneren
In AR 2016-1471 oordeelt de kantonrechter dat sprake is van een d-grond. Volgens de kantonrechter is het aan de werkgever te bepalen of werknemer wel of niet voldoet aan de kerncompetenties. Bovendien is werknemer voldoende in staat gesteld zijn functioneren te verbeteren. Ten slotte gaat de rechter in op de mogelijkheden van herplaatsing, waarbij hij aldus overweegt: De kantonrechter overweegt dat de herplaatsingsverplichting in de WWZ een prominentere rol heeft gekregen en dat werkgever in dit kader serieuze inspanningen dient te verrichten. In het onderhavige geval op grond van de overgelegde producties en het ter zitting verhandelde is voldoende aannemelijk geworden dat werkgever gedurende een aantal maanden serieuze inspanning heeft verricht om werknemer te herplaatsen. De vraag of deze inspanningen voldoende zijn geweest kan in het onderhavige geval niet los worden gezien van de aard van de competenties waarbij volgens werkgever sprake was van disfunctioneren, kortom van de competenties van werknemer. Nu werkgever zeer kritisch is over verschillende kerncompetenties die volgens haar ook benodigd zijn voor (het niveau van) de vacatures/functies die werknemer in het kader van herplaatsing passend acht, zijn de kansen dat hij voor die functies wordt aangenomen niet heel groot.
Ontbinding van de herstelde arbeidsovereenkomst omdat werkneemster weigert het eerder ingezette verbetertraject weer op te pakken: g-grond
In AR 2016-1461 zien we een voorlopig einde van de Meriant-zaak (zie ook AR 2016-1004). Nadat het hof tot herstel van de arbeidsovereenkomst had bevolen en werkgever hier gehoor aan heeft gegeven door werkneemster per 1 oktober 2016 weer een arbeidsovereenkomst aan te bieden, zijn partijen opnieuw in onmin geraakt over de wijze waarop invulling moest worden gegeven aan deze overeenkomst. Volgens Meriant diende het ingezette verbetertraject onder de vorige overeenkomst weer te worden opgepakt. Werkneemster weigerde dit. De kantonrechter oordeelt dat van een vruchtbare samenwerking geen sprake meer is en ontbindt op de g-grond onder toekenning van een transitievergoeding van 63.000.
Staking NS rond kerstdagen verboden
Opnieuw zien we dat aangekondigde stakingen worden verboden met een beroep op artikel G ESH: de veiligheidsrisicos die zijn verbonden aan een staking op 23 december 2016. NSR heeft aangevoerd dat er onvoldoende orde- en veiligheidshandhavers beschikbaar zijn om de veiligheid voor grote mensenmassas op de door de staking te treffen grote stations zoals Amsterdam en Rotterdam en de luchthaven Schiphol te kunnen waarborgen. De voorzieningenrechter heeft ter zitting aan een vertegenwoordiger van NSR een nadere toelichting gevraagd op dit punt. Deze verklaarde in contact te staan met de nationale politie en dat van die zijde te kennen is gegeven dat de vele kerstmarkten en andere evenementen in deze periode, mede vanwege terreurdreiging, al dermate veel extra inzet van orde- en veiligheidshandhavers vergen dat de voor de veiligheid op genoemde stations en Schiphol, waar 23 december 2016 een piekdag is in verband met de kerstvakantie, benodigde handhavers niet beschikbaar zijn (AR 2016-1463).
Billijke vergoeding aan werkneemster wegens allergie voor hond van werkgever
In AR 2016-1455 oordeelt de kantonrechter over het werkneemsterverzoek (assistent-accountant) die allergisch bleek te zijn voor de hond van de werkgever (die mee naar het werk kwam). Werkgever weigerde de hond thuis te laten. Werkneemster verweet werkgeefster dat het belang van de hond, althans van de werkgeefster, wordt verkozen boven haar gezondheid. Daarop verzocht werkneemster ontbinding. Werkneemster heeft op grond van de kantonrechterformule een bedrag van 2.720 aan billijke vergoeding verzocht. Deze oude wijze van berekening wordt echter niet meer toegepast bij de vaststelling van de billijke vergoeding. Meegewogen wordt dat er onduidelijkheid was over de allergie voor honden, dat werkneemster 31 jaar is en nog relatief kort werkzaam was en werkgeefster enkele, zij het inadequate, maatregelen tot het verhelpen van het probleem heeft genomen. Gelet op alle feiten en omstandigheden van het geval en met name het feit dat werkgeefster de aanwezigheid van de hond op de werkplek kennelijk belangrijker vond dan de gezondheid van werkneemster, is een vergoeding van 2.500 billijk.
AR Poll
Ruim 84% is het eens met de stelling: In 2017 krijgt de Hoge Raad het druk met WWZ-vragen: er valt nog veel uit te leggen.
De nieuwe stelling luidt: De ontslagpraktijk is met de uitspraak van de Hoge Raad (beperkt voorwaardelijk ontbinden en vol bewijsrecht) weer minder eenvoudiger geworden.
Breng hier uw stem uit.
Inzenden eigen rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij ingezonden rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de arbeidsrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden.
Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.
Rest mij nog u een bijzonder fijne dag en alvast een WWZinnig 2017 toe te wensen!!
Met vriendelijke groet,
Ruben Houweling
Hof van Justitie van de Europese Unie
- Hof van Justitie van de Europese Unie Materiële toetsing van collectief ontslag door Griekse minister in strijd met vrij verkeer van vestiging en grondrecht van vrijheid van ondernemerschap. 21-12-2016
- Hof van Justitie van de Europese Unie Verlengde termijn van twee naar vijf jaar bij eerste salarisovergang (schaal 1 naar schaal 2) vanwege rekenschap studie, levert geen indirect onderscheid op grond van leeftijd op (onevenredig treffen van jongeren die starten op de arbeidsmarkt). 21-12-2016
Hoge Raad
- Hoge Raad Ontslag wegens 'diefstal' dient te worden opgevat als 'het onbevoegd meenemen en doorzoeken van bagage/post'. Geen strijdigheid met regel van 'onmiddellijke duidelijkheid' en 'fixatiegrondslag'. 23-12-2016
- Hoge Raad Voorwaardelijke ontbinding nog maar beperkt toewijsbaar sinds WWZ. Bewijsrecht in beginsel vol van toepassing 23-12-2016
- Hoge Raad Dwingende bewijskracht proces-verbaal comparitie bij uitleg schikkingsovereenkomst ter comparitie, hoewel proces-verbaal 2,5 jaar na zitting is opgesteld. 23-12-2016
Hof
- Gerechtshof Den Haag Besluit regeling van het overleg met centrales van overheidspersoneel en sectorwerkgevers verenigd in de Raad voor het Overheidspersoneelsbeleid verplicht minister niet om met ambtenarenvakbonden te overleggen over initiatiefwetsvoorstel Wet normalisering rechtspositie ambtenaren. 23-12-2016
- Gerechtshof Den Haag Niet erkennen van nieuwe leidinggevende na ongelukkige reorganisatie leidt tot g-grond. Onzorgvuldig degraderen van werknemer leidt niet tot ernstig verwijtbaar handelen. 20-12-2016
- Gerechtshof 's-Hertogenbosch Vordering schorsing concurrentiebeding afgewezen. Dat werkneemster 'zwaar wordt beperkt in haar recht op vrije arbeidskeuze' is niet zonder meer het geval; zij mag slechts gedurende een half jaar niet binnen 15 km van de vestiging van werkgever werken. 20-12-2016
- Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Ontbindingsverzoek op de h-grond. Werknemer stelt dat de door werkgever ingebrachte verklaringen onwaarheden bevatten. Werknemer wordt toegelaten tot tegenbewijs. 19-12-2016
- Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Stelselmatig niet-nakomen voorschriften ziekmelding leidt tot g-grond. Opzegverbod niet van toepassing. 14-12-2016
- Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Hof oordeelt ontbinding door kantonrechter (o.g.v. disfunctioneren) onterecht, omdat onvoldoende is aangetoond dat herplaatsing onmogelijk was. Toetsing ex tunc. 14-12-2016
- Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Ontslag WSW-werknemer op g-grond (langdurig conflict over herplaatsing en ziekmelding). Arbeidsconflict neemt re-integratieverplichtingen werknemer niet weg: niet meewerken aan re-integratie leidt tot terechte loonstop. 13-12-2016
- Gerechtshof Amsterdam Ontbindingsverzoek 57-jarige werknemer met 36 dienstjaren wegens verschillende incidenten terecht afgewezen. Geen e-grond of g-grond. 22-11-2016
- Gerechtshof Amsterdam Overgangsregeling inzake de aanpassing van de VUT-regeling als bedoeld in artikel 8.3 in bijlage X van de cao Ambulancezorg. Vanaf datum vervroegd uittreden kan werknemer geen aanspraak meer maken op het gebruik van een leaseauto. 27-09-2016
Rechtbank
- Rechtbank Noord-Holland Directeur stadsschouwburg heeft niet verwijtbaar gehandeld/nagelaten en evenmin is sprake van een verstoorde arbeidsverhouding. Niet is gebleken dat directeur informatie heeft achtergehouden of onjuiste/onvolledige informatie heeft verstrekt omtrent financiële positie schouwburg. 23-12-2016
- Rechtbank Zeeland-West-Brabant Opschorting stakingsrecht machinisten NS vanwege openbare orde en veiligheid. 22-12-2016
- Rechtbank Noord-Nederland Operationeel manager is na overgang vervoerconcessie ten onrechte op transferlijst geplaatst. 21-12-2016
- Rechtbank Midden-Nederland Bijzondere constellatie in winkel waarin tweedehandsmeubels, kunst, antiek en curiosa en ook zaken voor ‘inbrengers’ worden verkocht. Inbrenger is niet werkzaam op basis van een arbeidsovereenkomst, omdat niet aan het element ‘arbeid’ is voldaan. 21-12-2016
- Rechtbank Midden-Nederland Wettelijke transitievergoeding verschuldigd. Artikel 2 van het Besluit overgangsrecht transitievergoeding brengt niet mee dat onder de daar bedoelde collectieve afspraken mede zijn te begrijpen sociale plannen die – zoals hier – niet als een CAO kwalificeren (en geen onderdeel van de arbeidsovereenkomst uitmaken). 21-12-2016
- Rechtbank Zeeland-West-Brabant Onterecht ontslag op staande voet vanwege missen bekwaamheid voor de functie. Werkgever dient tijdens sollicitatiegesprekken goed beeld te krijgen van kennis en kunde van een werknemer, ook indien het voortraject in het sollicitatieproces is uitbesteed aan een recruitmentbureau. 21-12-2016
- Rechtbank Zeeland-West-Brabant Opvolgend werkgeverschap na faillissement. Werkgever en bedrijf A zijn – ondanks hun eigen identiteit – zodanig nauw met elkaar verbonden dat wordt geacht dat zowel de activa als de werknemers van bedrijf Z zijn overgegaan naar eenzelfde, althans naar aan elkaar gelieerde, vennootschap(pen). Werkneemster verrichte bovendien bij werkgever dezelfde werkzaamheden als bij bedrijf Z. 21-12-2016
- Rechtbank Gelderland Werkgever verzoekt om ontbinding op grond van disfunctioneren van werknemer. Bij beoordeling van de herplaatsingsverplichting betrekt de kantonrechter de aard van de competenties van werknemer die tevens van belang zijn geweest bij vaststelling van het disfunctioneren. 19-12-2016
- Rechtbank Noord-Nederland Verstoorde arbeidsverhouding tussen ziekenhuis en leidinggevend apotheker, door ziekenhuis ernstig verwijtbaar veroorzaakt. Naast transitievergoeding is een billijke vergoeding ad € 125.000 verschuldigd. Waarschuwing aan alle werkgevers zorgvuldig met terechte belangen individuele werknemer om te gaan. 19-12-2016
- Rechtbank Rotterdam Ontbinding arbeidsovereenkomst op verzoek werkneemster. Werkgeefster vindt aanwezigheid hond op werkplek (terwijl werkneemster allergisch is voor honden) kennelijk belangrijker dan gezondheid werkneemster en handelt ernstig verwijtbaar. Toekenning transitievergoeding en billijke vergoeding (€ 2.500). 15-12-2016
- Rechtbank Noord-Nederland Ontbinding arbeidsovereenkomst na herstelde arbeidsovereenkomst na hoger beroep. Werkneemster weigert deel te nemen aan verbetertraject. Onder gegeven omstandigheden geen sprake van werkweigering, wel van een verstoorde arbeidsverhouding. Transitievergoeding (€ 63.000) verschuldigd. 14-12-2016
- Rechtbank Overijssel Werkgever is bij berekening vertrekpremie werkneemster op basis van het Sociaal Plan terecht uitgegaan van (huidige) werktijdfactor van 0,3 fte. Beroep werkneemster op hardheidsclausule slaagt niet. 12-12-2016
- Rechtbank Amsterdam Schending zorgplicht werkgever, nadat werknemer struikelt over gereedschap en knieletsel oploopt. Werkgever is aansprakelijk (7:658 BW). 12-12-2016
- Rechtbank Overijssel Verzoek voorschot op schadevergoeding wegens onrechtmatig handelen door werknemers afgewezen. Hoewel niet ter discussie staat dat financiële positie van werkgeefster slecht is, betekent dat niet dat zij reeds nu (met spoed) moet kunnen beschikken over de door haar verlangde voorschotbedragen. 09-12-2016
- Rechtbank Amsterdam Werknemer handelt ernstig verwijtbaar door een deel van de omzet voor werkgever achter te houden. Recht op loon tijdens schorsing. Standpunt regering bij behandeling Wwz dat bij schorsing als disciplinaire maatregel het loon zou kunnen worden ingehouden omdat het niet werken dan voor risico van de werknemer komt, is vooralsnog niet in wet (en jurisprudentie) geregeld. 23-11-2016
- Rechtbank Midden-Nederland Vervolg op AR 2016-1140. Vanaf 1 januari 2005 aan bestuurder betaalde vergoeding kwalificeert als loon en vanaf die datum is dan ook een arbeidsovereenkomst ontstaan. Transitievergoeding, vergoeding wegens onregelmatige opzegging en billijke vergoeding (ad € 3.500) verschuldigd. 23-11-2016
- Rechtbank Midden-Nederland Kantonrechter wijst ontbindingsverzoek van werkgever op grond van disfunctioneren, verstoorde arbeidsrelatie en verwijtbaar handelen af. Als er al sprake zou zijn van disfunctioneren, wat niet het geval is, had werkgever bovendien een verbetertraject moeten aanbieden. 22-11-2016
- Rechtbank Amsterdam Ontslag op staande voet wegens bedreiging leidinggevende rechtsgeldig? Werknemer wordt in gelegenheid gesteld tegenbewijs te leveren. Voorwaardelijke ontbinding wegens verstoorde arbeidsrelatie. 09-11-2016
- Rechtbank Gelderland Ontslag statutair directeur. Geen sprake van verstoorde arbeidsrelatie. Wel sprake van verschil in inzicht tussen werknemer en overige leden van het directieteam. Ontslag op h-grond. Geen ernstige verwijtbaarheid werkgever, dus geen recht op billijke vergoeding. Toewijzing verzochte contractuele vergoeding als good leaver, waarop de transitievergoeding in mindering wordt gebracht. 01-11-2016
- Rechtbank Den Haag In deelgeschilprocedure wordt voor recht verklaard dat werkgever aansprakelijk is voor bedrijfsongeval in 2011. Aantal in rekening gebrachte uren door advocaat is bovenmatig. 28-09-2016
Centrale Raad van Beroep
- Centrale Raad van Beroep Appellant heeft zodanig inkomen uit hennepteelt gehad dat de WAO-uitkering terecht op nihil is gesteld en (deels) is teruggevorderd. Schending van de inlichtingenverplichting heeft tot benadeling UWV geleid. Geen grond voor matiging boete. 14-12-2016
- Centrale Raad van Beroep UWV beëindigt terecht ontheffing sollicitatieplicht appellant. Beroep appellant op vertrouwensbeginsel slaagt niet. Geen sprake van een uitdrukkelijke, ondubbelzinnige en onvoorwaardelijke toezegging van UWV. 07-12-2016
- Centrale Raad van Beroep Het college van B&W heeft door werkgever uitgekeerde ontslagvergoeding terecht aangemerkt als inkomen dat is toe te rekenen aan de periode waarover appellant een WW-uitkering ontvangt. Te weinig aan WW-uitkering met bijstandsuitkering verrekend. 06-12-2016
- Centrale Raad van Beroep UWV trekt ten onrechte WAO-uitkering en tegemoetkoming op grond van de Wtcg in. Niet is komen vast te staan dat appellant in het verleden opzettelijk en met het oog op het verkrijgen van een WAO-uitkering een onjuist beeld heeft geschetst van zijn beperkingen. 25-11-2016
Uitspraken zonder ECLI
- Rechtbank Den Haag Ontbinding arbeidsovereenkomst wegens (ernstig) verwijtbaar handelen. Werknemer vertrekt onder werktijd naar Rome en blijft vasthouden aan onwaarheden. Geen transitievergoeding, wel recht op loon tijdens schorsing. 2016-12-13
- Rechtbank Oost-Brabant Concurrentiebeding van (voormalig accountmanager, thans werkzaam als) manager New Business is zwaarder gaan drukken. Oude functie verschilt wezenlijk van nieuwe, zwaardere functie met grotere verantwoordelijkheden en leidinggevende taken. Salarisverhoging van ruim € 300 bruto substantieel. 2016-12-20