Naar boven ↑

Update

Nummer 6, 2016
Uitspraken van 02-02-2016 tot 08-02-2016
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Vaste WWZ-zittingsdagen procesreglement gerechtshoven
Op verzoek van de rechterlijke macht wijs ik u graag op het bijgewerkte procesreglement gerechtshoven. Uit Bijlage III volgt dat verschillende gerechtshoven vaste WWZ-zittingsdagen hebben. Klik hier om het procesreglement te bestuderen.

Rechtspraak
Graag wijs ik u op de volgende uitspraken.

De kantonrechtersformule is terug!
In AR 2016-0095 oordeelt de Kantonrechter Amsterdam dat bij het vaststellen van een billijke vergoeding wegens ernstige verwijtbaarheid aan de zijde van de werkgever. Ik citeer de relevante rechtsoverwegingen: 25. Wat betreft de hoogte van de billijke vergoeding overweegt de kantonrechter het volgende. De in de Parlementaire Geschiedenis genoemde maatstaf, de ernst van het verwijtbaar handelen, is onbruikbaar. De ernst van het gemaakte verwijt is alleen een bruikbare maatstaf als het erom gaat te bepalen welk deel van de ontstane schade als gevolg van verwijtbaar handelen de veroorzaker moet betalen. De omvang van de schade is niet vast te stellen op basis van de mate van de ernst van het verwijtbaar handelen van de werkgever.
26. De basis van de billijke vergoeding is hierin gelegen dat een werkgever die ernstig verwijtbaar heeft gehandeld ten gevolge waarvan de dienstbetrekking tot een einde is gekomen meer verantwoordelijkheid behoudt voor de inkomenssituatie van de werknemer zoals die zal zijn na het einde van de dienstbetrekking, dan tot uitdrukking komt in de hoogte van de transitievergoeding. Een toe te kennen vergoeding dient daarom rekening te houden met het te missen inkomen door het verlies van de betrekking en een zeker, zij het in de loop der tijd afnemend inkomensniveau dat de werknemer gedurende zekere tijd na het ontslag moet kunnen behouden, waarbij een schatting van de kansen op het vinden van ander werk moet zijn inbegrepen, alsmede een schatting van de uitkeringen die de werknemer kan gaan ontvangen. Bij het bepalen van dat inkomensniveau en de tijd gedurende welke de werkgever daar mede voor verantwoordelijk is, dient acht te worden geslagen op de aan het ontslag ten gronde liggende feiten, de leeftijd van de werknemer en de lengte van het dienstverband. Een en ander leidt tot de conclusie dat in geval een billijke vergoeding aan de orde is in beginsel de maatstaven bruikbaar zijn die zijn ontwikkeld om vergoedingen te berekenen welke voorheen op de voet van artikel 7 : 685 BW lid 8 (oud) werden toegekend. Bij de toepassing van deze maatstaven dient er wel mee rekening te worden gehouden dat deze vergoedingen als gevolg van de gebruikte methodiek soms nogal hoog konden uitvallen, maar soms ook, met name in geval van korte dienstverbanden aan de lage kant konden zijn. In die gevallen werd de vergoeding aangepast. Op basis van deze maatstaven komt de kantonrechter voor de onderhavige zaak tot het hieronder te noemen bedrag als billijke vergoeding. In het toe te wijzen bedrag is het bedrag van de transitievergoeding inbegrepen.

De h-grond ruim uitleggen
Dezelfde kantonrechter oordeelt tevens dat de reikwijdte van de h-grond ruimer is dan veelal gedacht. Hij overweegt namelijk het volgende. Uit de beschikbare correspondentie kan de kantonrechter niet anders afleiden dan dat PropertyNL heeft ingezet op de strategie dat werknemer kan plaatsnemen achter zijn bureau waarop de telefoon nooit overgaat, de computer niet werkt, terwijl zijn collegas geen aandacht meer aan hem besteden. Een dergelijke strategie lijkt erop te zijn gericht werknemer ertoe te brengen zijn verzet tegen ontslag op te geven dan wel verstoorde arbeidsverhoudingen te construeren in de hoop zo met een minimum aan kosten tot beindiging van de arbeidsovereenkomst te kunnen komen. Het voorgaande levert evenwel geen h-grond op. Artikel 7:669 BW in zijn huidige vorm kan ertoe leiden dat voorliggende situaties niet passen in de mallen die lid 3 aanhef en onderdeel a tot en met g bieden. Doet zich derhalve een situatie voor waarin enerzijds ontbinding niet mogelijk is op zojuist genoemde gronden, maar anderzijds de realisatie van het op ondernemersdoel gerichte arbeid door de werknemer niet meer mogelijk is, dan moet de kantonrechter op grond van artikel 7:669 lid 1 tezamen met lid 3 onderdeel h BW de overeenkomst kunnen ontbinden.

Hof Den Bosch: billijke vergoeding aan de hand van alle omstandigheden van het geval
In AR 2016-0116 oordeelt het Hof Den Bosch dat voor de berekening van de omvang van de billijke vergoeding wegens ernstig verwijtbaar handelen van de werkgever moet worden getoetst aan alle omstandigheden van het geval. De berekeningsmaatstaf doet sterk denken aan Rutten/Breed. Volgens het hof zijn de volgende omstandigheden namelijk van belang. In dit geval acht het hof de volgende omstandigheden van belang. Werkneemster is 47 jaar oud. Zij is ruim negen jaar bij werkgever in dienst geweest. Indien de arbeidsovereenkomst niet per 1 november 2015 was ontbonden ten gevolge van het handelen van werkgever, had werkneemster naar verwachting door kunnen blijven werken bij werkgever tot 1 januari 2017. Werkgever heeft aangegeven ongeveer per die datum te zullen stoppen met zijn praktijk, hetgeen het hof gelet op de leeftijd van betrokkene van de werkgever niet onaannemelijk voorkomt. Werkneemster loopt derhalve een groot aantal maanden salaris mis. Anderzijds zal werkneemster na deze beschikking naar verwachting alsnog aanspraak kunnen maken op een WW-uitkering (mits zij zich beschikbaar stelt voor arbeid). Gelet op al deze omstandigheden en de mate waarin werkgever ernstig verwijtbaar heeft gehandeld, stelt het hof de billijke vergoeding vast op een bedrag van 10.000,-.

Hof Arnhem-Leeuwarden: invulling d-grond aan de hand van de Beleidsregels Ontslagtaak UWV
In AR 2016-0117 oordeelt het hof dat voor de invulling van de d-grond aansluiting moet worden gezocht bij de oude Beleidsregels Ontslagtaak UWV. De beschikking van het hof geeft inzage in de wijze waarop een verbetertraject moet worden ingevuld en hoever de herplaatsingplicht gaat (niet zo ver dat functies worden gecreerd).

Hof Den Bosch: ontbinding kan onder omstandigheden met terugwerkende kracht
In AR 2016-0118 staat de vraag centraal of het hof in hoger beroep een onjuiste ontbindingsdatum (te vroeg) kan herstellen in een juiste ontbindingsdatum. Artikel 7:683 BW regelt deze situatie niet uitdrukkelijk. Het hof oordeelt evenwel dat artikel 7:683 BW geen uitputtende appelgrond biedt. Zaken die niet zijn geregeld, kunnen alsnog worden beschikt. In eerste aanleg was een te korte opzegtermijn in acht genomen. Een latere ontbindingsdatum brengt evenwel met zich dat die datum thans in het verleden ligt. Volgens het hof is de oude rechtspraak van de Hoge Raad (26 mei 1966, NJ 1966/345) niet meer van toepassing in het nieuwe recht. Ontbinding wordt derhalve uitgesproken met terugwerkende kracht, ondanks het feit dat de parlementaire geschiedenis uitdrukkelijk terugwerkende kracht van ontbinding in appel heeft uitgesloten.

Hoge Raad: werknemer kan slechts in kosten van de werkgever worden veroordeeld in geval van kennelijk onredelijk gebruik van procesrecht
In AR 2016-0115 oordeelt de Hoge Raad dat een werknemer die in eerste noch tweede aanleg zijn 629-vordering onderbouwt, geen kennelijk onredelijk gebruik van procesrecht maakt. Bijgevolg kan hij niet in de proceskosten van de werkgever worden veroordeeld op grond van artikel 7:629a BW.

AR Poll
Iedereen was het eens met de stelling: De nieuwe VAR (voorbeeldovereenkomsten) zal eerder tot meer verwarring dan duidelijkheid over de status van de arbeidsrelatie leiden.
De nieuwe stelling luidt: De rentree van de kantonrechtersformule voor het vaststellen van de billijke vergoeding is zeer welkom.
Breng hier uw stem uit.

Inzenden eigen rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij ingezonden rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de arbeidsrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.

Rest mij nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Met vriendelijke groet,

Ruben Houweling
Hoofdredacteur AR Updates

Hoge Raad

Hof

Rechtbank