Naar boven ↑

Update

Nummer 27, 2017
Uitspraken van 27-06-2017 tot 03-07-2017
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Rechtspraak
Met de DA-beschikking, Smallsteps en Hairstyling, was juni 2017 een mooi arbeidsrechtelijk maandje. Graag wijs ik u op de volgende uitspraken.

Hoge Raad oordeelt over billijke vergoeding (art. 7:681 BW)
In AR 2017-0826 oordeelt de Hoge Raad over de billijke vergoeding. De gevolgen van het ontslag kunnen naar huidig recht geen grond meer zijn voor het toekennen van een vergoeding anders dan de transitievergoeding. Het stelsel van de WWZ verzet zich echter niet ertegen dat met de gevolgen van het ontslag rekening wordt gehouden bij het bepalen van de omvang van de billijke vergoeding waarop de wet een werknemer aanspraak geeft omdat de werkgever van het ontslag als zodanig een ernstig verwijt kan worden gemaakt, voor zover die gevolgen zijn toe te rekenen aan het de werkgever te maken verwijt. Zowel uit de parlementaire geschiedenis als uit de keuzemogelijkheid die artikel 7:681 BW de werknemer biedt, volgt dat bij het vaststellen van de billijke vergoeding op grond van deze bepaling mede kan worden gelet op hetgeen de werknemer aan loon zou hebben genoten als de opzegging zou zijn vernietigd. Het zal van de omstandigheden van het geval afhangen welke verdere duur van de arbeidsovereenkomst daarbij in aanmerking moet worden genomen. Daarbij is mede van belang of de werkgever de arbeidsovereenkomst ook op rechtmatige wijze zou hebben kunnen beindigen, en op welke termijn dit dan had mogen gebeuren en vermoedelijk zou zijn gebeurd. Waar relevant, kan ook acht worden geslagen op de mogelijkheid de loonvordering te matigen op grond van artikel 7:680a BW.
Het hangt af van de omstandigheden van het geval of en in hoeverre bij de vaststelling van de billijke vergoeding van artikel 7:681 lid 1 aanhef en onderdeel a BW rekening wordt gehouden met het inkomen dat de werknemer zou hebben genoten als de opzegging zou zijn vernietigd. Tot die omstandigheden behoort onder meer de mate waarin de werkgever van de grond voor de vernietigbaarheid van de opzegging een verwijt valt te maken. Voorts kan daartoe behoren voor zover het om in de toekomst te derven loon gaat of de redenen die de werknemer heeft om af te zien van vernietiging van de opzegging aan de werkgever zijn toe te rekenen. Bij de vaststelling van de billijke vergoeding kan ook ermee rekening worden gehouden of de werknemer inmiddels ander werk heeft gevonden, en met de inkomsten die hij daaruit dan geniet. Een specifiek punitief karakter heeft de billijke vergoeding niet.

Schending herplaatsingsplicht leidt tot billijke vergoeding 90.000 (art. 7:682 BW)
In AR 2017-0805 oordeelt de kantonrechter dat de werkgever zijn herplaatsingsplicht heeft geschonden jegens een expatwerknemer. De ontbinding wordt uitgesproken onder toekenning van een billijke vergoeding 90.000. Het tegenverzoek van werknemer ex artikel 7:686 BW wordt voorwaardelijk toegewezen (voor het geval de werkgever zijn verzoek intrekt). De hoogt van de vergoeding op grond van artikel 7:686 BW is gelijk aan beide vergoedingen (transitie- en billijke vergoeding) ad 186.917,53 bruto.

Recht op loon tijdens schorsing, nu de beoogde wetswijziging van artikel 7:628 lid 1 BW (nog) niet heeft plaatsgevonden
In AR 2017-0789 oordeelt de kantonrechter over de schorsing van een werknemer in afwachting van zijn ontbindingsprocedure wegens ontvreemding van depotgelden. Naar het oordeel van de kantonrechter kan de periode van non-actiefstelling niet voor rekening komen van de werknemer, omdat de beoogde wetswijziging van artikel 7:628 lid 1 BW nog niet is voltrokken.

AR Poll
Een derde is het eens met de stelling: De rechter kan artikel 7:666 BW richtlijnconform interpreteren, zonder contra legem te gaan.
De nieuwe stelling luidt: Ik verwacht dat de billijke vergoedingen hoger zullen gaan uitpakken. Breng hier uw stem uit.

Inzenden eigen rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij ingezonden rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de arbeidsrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.

Rest mij nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Met vriendelijke groet,

Ruben Houweling
Hoofdredacteur AR Updates

Hoge Raad

Hof

Rechtbank

Centrale Raad van Beroep

Uitspraken zonder ECLI