Update
AR Annotatie: Geheime videosurveillance binnen de arbeidsrelatie: wetgeving vereist?
Graag wijs ik u op de nieuwe annotatie van Femke Laagland. In deze noot bij de uitspraak van het Europees Hof (AR 2017-0173) staat Femke stil bij de vraag wanneer bepaalde controlemaatregelen leiden tot een schending van artikel 8 EVRM (privacy) en wanneer dit tot uitsluiting van bewijs in een civiele procedure zou moeten leiden. Meer in het bijzonder gaat ze in op de vraag in hoeverre rechtspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens doorwerkt in de privaatrechtelijke verhouding tussen werkgever en werknemer. Klik hier om de annotatie te lezen.
Rechtspraak
Graag wijs ik u op de volgende uitspraken.
Hoge Raad en EHRM
In AR 2017-0160 staat de vraag centraal of een vergoeding tot samenloop van schadevergoeding wegens kennelijk onredelijk ontslag en gefixeerde schadevergoeding is toegestaan. Onder verwijzing naar eerdere rechtspraak van de Hoge Raad concludeert de A-G dat dit mogelijk is. De Hoge Raad verwerpt het andersluidende cassatieberoep op grond van artikel 81 RO.
In AR 2017-0173 oordeelt het EHRM over de vraag of inzet van een detective die vier dagen lang een vermeend arbeidsongeschikte werkneemster schaduwt een schending van artikel 8 EVRM oplevert. Volgens het Hof is dit het geval, ondanks bepaalde vage grondslagen in de Zwitserse wetgeving. Het gebruik van dit bewijs ter zitting leverde evenwel geen schending van artikel 6 EVRM op, nu er ook voldoende ander (steun)bewijs was. Zie ook de annotatie van Femke Laagland bij deze uitspraak.
Transportwerkgever gehouden cao-loon ook aan via Poolse vennootschap ingezette chauffeurs te betalen
In AR 2017-0138 oordeelt de kantonrechter dat transportonderneming X, dat Poolse en Moldavische chauffeurs inzet voor ritten tussen Nederland en Scandinavi, deze chauffeurs Nederlandse cao-lonen moet betalen. Volgens de kantonrechter staat voldoende vast dat de aan X gelieerde vennootschappen op dusdanige wijze als een verlengstuk van X (Nederland) moeten worden gezien, dat hieruit volgt dat de door X via deze vennootschappen ingeschakelde chauffeurs hetzelfde loon moeten ontvangen als de chauffeurs die rechtstreeks bij X in dienst zijn. De basisvoorwaarden die in de algemeen verbindend verklaarde cao onder meer ten aanzien van de beloning staan vermeld, dienen om die reden naar voorshands oordeel van de kantonrechter ook op deze door tussenkomst van de gelieerde vennootschappen ingeschakelde chauffeurs van toepassing te zijn. Redengevend is dat vaststaat dat X voor 90% aandeelhouder is van de Poolse vennootschap en het voldoende aannemelijk is geworden dat X ook de zeggenschap in deze vennootschap heeft. Door chauffeurs bovendien in hun cabines te laten overnachten, wordt de Rij- en rusttijdenverordening overtreden (45 uur wekelijkse rusttijd werd niet gehaald).
PVV-stigma geen reden voor billijke vergoeding
In AR 2017-0150 verzoekt een PVV-medewerker ontbinding van de arbeidsovereenkomst. Werknemer voert hiertoe aan dat sprake is van extreme werkdruk, dat sprake is van een verstoorde verhouding met een Kamerlid en dat hij verwacht niet meer aan het werk te komen doordat aan hem door de uitlatingen van de fractievoorzitter van de PVV een PVV-stigma kleeft. De kantonechter oordeelt dat de extreme werkdruk niet is komen vast te staan en het PVV-stigma niet aan vinden van nieuw werk in de weg staat. De verzochte billijke vergoeding van ruim 200.000 wordt afgewezen.
Afwijzing verzoek uitbreiding omvang arbeidsovereenkomst museumdocente op grond van Wet flexibel werken wegens belang bij handhaving pool vrijwilligers
In AR 2017-0158 oordeelt de rechter dat werkgever voldoende zwaarwegende bedrijfsbelangen heeft de arbeidsomvang van werkneemster niet uit te breiden, nu het museum belang heeft bij een pool vrijwilligers. Mede op grond van financile overwegingen wordt dit gehonoreerd.
Toepassing voor 1 juli 2015 overeengekomen sociaal plan dat 17 keer minder vergoeding geeft dan transitievergoeding in strijd met de bedoeling van de WWZ
In AR 2017-0145 oordeelt het hof dat noch uit de tekst, noch uit de strekking van artikel XXII lid 7 WWZ of van het Besluit overgangsrecht transitievergoeding blijkt dat de wetgever heeft beoogd de mogelijkheid tot afwijking van een sociaal plan te ecarteren. Het doel van de overgangsregeling was het voorkomen van dubbele betalingen. De wetgever is er daarbij van uitgegaan dat het geval dat de transitievergoeding hoger is dan een eerder afgesloten collectieve voorziening, zich niet vaak zal voordoen en dat de transitievergoeding doorgaans lager zal zijn dan een vr 1 juli 2015 bestaande regeling. Slechts wegens praktische bezwaren heeft de wetgever ondanks andersluidend advies van de Raad van State geen regeling willen treffen voor gevallen waarin dat anders is. De wetgever heeft dus op de koop toe genomen dat zich gevallen zouden kunnen voordoen waarin de werknemer in een ongunstiger positie zou komen te verkeren als gevolg van het Besluit overgangsrecht transitievergoeding, maar hij heeft deze situaties zeker niet beoogd. Een redelijke en met de gewenste bescherming van de werknemer strokende uitleg van deze regeling brengt dan ook mee dat indien een werknemer op grond daarvan geen recht heeft op een transitievergoeding, maar op een vergoeding uit hoofde van een sociaal plan, de afwijkingsmogelijkheid (nog steeds) bestaat wanneer sprake is van een evident onbillijke uitkomst. In casu doet zich zon situatie voor (werknemer krijgt 17 keer lagere ontslagvergoeding dan transitievergoeding zou hebben opgeleverd).
Ondernemersvrijheid staat toe dat ook gezonde dochter moet reorganiseren in het belang van de groep (uitleg art. 3 Ontslagregeling)
In AR 2017-0170 oordeelt het hof dat van een dochter in de groep een offer mag worden gevraagd in de vorm van het doen vervallen van functies, ook al gaat het met deze dochter zelf (heel) goed. Artikel 3 van de Ontslagregeling bepaalt dat indien arbeidsplaatsen bij een werkgever vervallen wiens onderneming deel uitmaakt van een groep, de noodzaak voor het vervallen van arbeidsplaatsen wordt beoordeeld aan de hand van omstandigheden die van toepassing zijn op de onderneming waar de arbeidsplaatsen vervallen. Uitgangspunt is dus dat elke onderneming binnen een groep op haar eigen financile positie wordt beoordeeld. In de toelichting op deze bepaling wordt op dit uitgangspunt echter de volgende nuancering aangebracht: in een geval waarin het concern in een slechte financile positie verkeert, kunnen van een onderneming die deel uitmaakt van het concern, maar op zichzelf niet in een slechte financile positie verkeert, offers worden gevraagd die kunnen leiden tot het verval van arbeidsplaatsen bij deze onderneming. Met werkgever is het hof van oordeel dat het tot de ondernemersvrijheid van de werkgevergroep behoort om in de gegeven omstandigheden te kiezen voor het schrappen van de hele topmanagementlaag van alle businessunits en daarmee dus van werkgever een offer te verlangen ten gunste van de groep.
Geen d- of g-grond na schorsing niet zijn targets halende Sector Director: Asscher-escape faalt
In AR 2017-0151 oordeelt de kantonrechter dat er geen concrete aanknopingspunten zijn dat de arbeidsverhouding tussen partijen was verstoord vr het moment dat werknemer (tegen zijn zin) door werkgever werd vrijgesteld van werk (3 oktober 2016). Uit alles volgt dat werkgever te snel heeft aangestuurd op beindiging van de arbeidsovereenkomst met werknemer vanwege disfunctioneren. Zij heeft op 6 juli 2016 aan werknemer kenbaar gemaakt dat sprake zou zijn van disfunctioneren, omdat zijn forecasts onbetrouwbaar zijn en heeft zonder het door de wet vereiste verbetertraject in te zetten op 11 oktober 2016 aangestuurd op beindiging van de arbeidsovereenkomst. Alvorens hierop aan te sturen heeft zij werknemer ook nog eens de drastische maatregel van een op non-actiefstelling (schorsing) opgelegd, terwijl zij daarvoor geen rechtsgeldige reden had.
AR Poll
Ruim 37% is het eens met de stelling: Verlies van aanspraak op transitievergoeding bij of wegens AOW-leeftijd is in strijd met het verbod op leeftijdsdiscriminatie.
De nieuwe stelling luidt: Onrechtmatig verkregen bewijs wordt nog steeds te makkelijk gebruikt ter zitting. Breng hier uw stem uit.
Inzenden eigen rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij ingezonden rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de arbeidsrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden.
Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.
Rest mij nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.
Met vriendelijke groet,
Ruben Houweling
Hoofdredacteur AR Updates
Hoge Raad
Hof
- Gerechtshof 's-Hertogenbosch Ontslag op staande voet? Voorshands bewezen geachte stelling dat werknemer onder werktijd werkzaamheden voor zijn eigen onderneming heeft verricht. Werknemer wordt toegewezen tot tegenbewijs. 09-02-2017
- Gerechtshof 's-Hertogenbosch Rabobank handelt niet ernstig verwijtbaar door kritiek te uiten (je moet over een jaar weg) binnen een maand nadat werknemer is benoemd op promotieplaats, mede omdat werknemer weigerde mee te werken aan verbetertraject. 09-02-2017
- Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Anders dan Coatinc stelt, is het verplaatsen van werknemers uit de ploegendienst niet als een instructierecht (volgens Coatinc het vaststellen van het werkrooster) in de zin van artikel 7:660 BW te beschouwen, maar als een eenzijdige wijziging van een arbeidsvoorwaarde. 07-02-2017
- Gerechtshof 's-Hertogenbosch Geen sprake van kennelijk onredelijk ontslag. De omstandigheid dat werknemer mogelijk een voordeel genoot uit een met de werkgever getroffen autoregeling voor een ter beschikking gestelde demonstratieauto levert geen bijzondere grond op om te oordelen dat het ontslag kennelijk onredelijk is. 07-02-2017
- Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Bestuurder-werknemer die tijdens dienstverband concurrerende onderneming met medewerkers opricht en exploiteert is schadeplichtig ex artikel 7:661 BW jo. 2:9 BW jo. 6:162 BW. 07-02-2017
- Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Radiologe terecht wegens disfunctioneren ontslagen: stelselmatig te laat en te eigenzinnig aan het werk. Werkgever heeft voldoende verbetertraject geboden. 03-02-2017
- Gerechtshof Amsterdam Door na eindigen dienstverband elf keer het relatiebeding te schenden is in beginsel een boete van € 27.500 verbeurd. Boete gematigd tot € 20.000, onder meer vanwege wanverhouding tussen de boete en het door werknemer uit de ‘verboden’ werkzaamheden genoten inkomen. 31-01-2017
- Gerechtshof Amsterdam Door na eindigen dienstverband op 23 dagen het relatiebeding te schenden is in beginsel een boete van € 57.500 verbeurd. Boete gematigd tot € 25.000, onder meer vanwege wanverhouding tussen de boete en het door werknemer uit de ‘verboden’ werkzaamheden genoten inkomen. 31-01-2017
- Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Bijzonder onheus behandelde werknemer heeft recht op € 25.000 billijke vergoeding; € 70.000 is te hoog. 27-01-2017
- Gerechtshof Den Haag Vernietiging concurrentiebeding. Werknemer zou vanwege het concurrentiebeding gedurende een jaar niet in zijn levensonderhoud kunnen voorzien. Belangenafweging. 24-01-2017
- Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Uitleg artikel 28 cao Bouwnijverheid. Indien de werkgever geen verplicht overwerk heeft voorgeschreven, kan hij werknemers verplichten om reisuren in het tijdspaarfonds in te leggen. 24-01-2017
- Gerechtshof Den Haag Artikel 3 Ontslagregeling: ondernemingsvrijheid staat toe dat bij gezond onderdeel van de groep ontslagen vallen. 03-01-2017
- Gerechtshof Amsterdam Verjaring vordering tot verklaring voor recht dat werkgever aansprakelijk is voor schade van werkneemster naar aanleiding van overval. Beroep op Van Hese/De Schelde slaagt niet. Schade is niet naar haar aard verborgen gebleven. Dat pas in 2012 diagnose PTSS is gesteld doet daaraan niets af. 06-12-2016
- Gerechtshof Den Haag Besluit overgangsrecht transitievergoeding. Toepassing van een voor 1 juli 2015 overeengekomen sociaal plan is naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar. Toekenning (hogere) transitievergoeding. 22-11-2016
- Gerechtshof Amsterdam Belangenafweging concurrentiebeding medewerkerkster kinderopvang (oud recht). 08-11-2016
- Gerechtshof Amsterdam Afwijkende salarisverhogingen voor boven-cao-werknemers niet in strijd met cao Houthandel. 08-11-2016
Rechtbank
- Rechtbank Limburg Inlener aansprakelijk voor schade zzp’er als gevolg van val van vliegtuigtrap. Toewijzing vergoeding ten aanzien van verblijf in ziekenhuis, kosten van verzorging en verpleging, medische kosten, verlies aan arbeidsvermogen en smartengeld. 08-02-2017
- Rechtbank Den Haag Toewijzing ontbindingsverzoek medewerker PVV (art. 7:671c BW). Geen billijke vergoeding, onder meer nu extreme werkdruk niet is komen vast te staan en moeilijke arbeidsmarktpositie vanwege ‘PVV-stigma’ geen grond is voor toekenning billijke vergoeding. Toewijzing voorwaardelijk ontbindingsverzoek. 08-02-2017
- Rechtbank Limburg Overtreding concurrentie- en relatiebeding door vier voormalig werknemers niet komen vast te staan. 08-02-2017
- Rechtbank Amsterdam Ontslag op staande voet stewardess vanwege patstelling over arbeids(on)geschiktheid niet rechtsgeldig. Aerotoxic syndrome. Ontbinding wegens verwijtbaar (maar niet ernstig verwijtbaar) handelen. 08-02-2017
- Rechtbank Noord-Nederland Transportonderneming leeft CAO Beroepsgoederenvervoer over de weg en verhuur van mobiele kranen niet na en wordt veroordeeld internationale chauffeurs (ook chauffeurs die via gelieerde vennootschappen in Polen en Moldavië worden ingezet) te belonen conform de cao. Naleving Rij- en rusttijdenverordening. 07-02-2017
- Rechtbank Rotterdam Nu vruchtbare samenwerking tussen CFO en CEO ontbreekt is sprake van verstoorde arbeidsverhouding (g-grond). Ontbinding arbeidsovereenkomst met CFO. D-grond tot g-grond laten ontwikkelen levert ernstig verwijtbaar handelen werkgever op. Billijke vergoeding (€ 50.000). 07-02-2017
- Rechtbank Noord-Holland Eenmalig concurrerende hovenierswerkzaamheden verrichten onder werktijd en met gereedschap van werkgever, levert dringende reden voor ontslag op staande voet op. Tegenverzoek werkgever tot vergoeding wegens onregelmatige opzegging niet binnen vervaltermijn artikel 7:686a BW ingediend. 07-02-2017
- Rechtbank Noord-Holland Ontbindingsverzoek (d-, e-, g- en h-grond) afgewezen. Vermeend drugsgebruik van bedrijfsleider is onvoldoende komen vast te staan. Geen voldragen g-grond, mede doordat werkgever de verstoorde arbeidsverhouding deels zelf in de hand heeft gewerkt door te late salarisbetaling. 06-02-2017
- Rechtbank Amsterdam Afwijzing verzoek uitbreiding omvang arbeidsovereenkomst museumdocente op grond van Wet flexibel werken. Zwaarwegende bedrijfsbelangen. 01-02-2017
- Rechtbank Oost-Brabant Overnemende partij is gebonden aan addendum bij arbeidsovereenkomst, op grond waarvan het concurrentiebeding is komen te vervallen. Er rust geen rechtsplicht op werknemer om overnemende partij zelf op de hoogte te brengen van het bestaan van het addendum. 31-01-2017
- Rechtbank Zeeland-West-Brabant Werkgeefster slaagt er niet in te bewijzen dat van seksuele intimidatie geen sprake is geweest. Billijke vergoeding € 2000 bruto. 25-01-2017
- Rechtbank Midden-Nederland Afwijzing ontbindingsverzoek SAP Nederland wegens disfunctioneren of verstoorde arbeidsverhouding. SAP heeft te snel en te hard gehandeld door werknemer geen verbetertraject te bieden en hem een schorsing op te leggen, zonder geldige reden. 18-01-2017
- Rechtbank Noord-Holland Niet nakomen aanzegverplichting (en doorwerken na afloop arbeidsovereenkomst), leidt tot rechtswege voortzetting van de arbeidsovereenkomst voor de duur van één jaar. Daaropvolgende ‘aanzegging’ van werkgever, wordt gezien als tussentijdse opzegging. 05-01-2017
- Rechtbank Noord-Holland Werknemer niet-ontvankelijk in verzoek om vernietiging ontslag op staande voet en toekenning transitievergoeding wegens overschrijding vervaltermijnen. 20-12-2016
- Rechtbank Noord-Holland Eiseres, dochter van grootaandeelhouder van familiebedrijf Oilily, moet procedure met betrekking tot de ontslagaanvraag thuis afwachten, de verhoudingen zijn te zeer verstoord. Tevens wordt de voorgenomen verkoop van de merkrechten van Oilily niet verboden en is geen sprake van onrechtmatig handen van Oilily. 22-11-2016
- Rechtbank Zeeland-West-Brabant Ontslag op staande voet leerling-zorgbegeleider, onder meer omdat zij directeur beschuldigt van seksuele intimidatie, is niet rechtsgeldig. Werkgeefster wordt in de gelegenheid gesteld te bewijzen dat geen sprake is geweest van seksuele intimidatie. 21-09-2016
- Rechtbank Limburg Arbeidsovereenkomst wordt na bereiken van AOW-gerechtigde leeftijd wegens bedrijfseconomische redenen door werkgever opgezegd. Werknemer heeft geen recht op transitievergoeding of billijke vergoeding. Ontbreken verlofadministratie komt niet voor rekening werkgever. 30-06-2016
Centrale Raad van Beroep
- Centrale Raad van Beroep UWV oordeelt terecht dat appellant, in verband met inkomsten als zelfstandige, een te hoog voorschot aan WW-uitkering heeft ontvangen. Terugvordering terecht. Geen aanwijzing dat werkcoach al eerder duidelijk was dat appellant geen recht op WW-uitkering zou hebben. 08-02-2017
- Centrale Raad van Beroep Het opleggen van een maatregel in de zin van artikel 45 ZW betekent niet dat er geen rechtsverhouding tussen UWV en betrokkene bestaat en tast als zodanig ook niet het recht op ziekengeld aan. 01-02-2017
- Centrale Raad van Beroep Niet verschijnen op het spreekuur voor een verzekeringsgeneeskundige herbeoordeling leidt tot intrekking WGA-loonaanvullingsuitkering en de op grond van de TW toegekende toeslag. Geen medische gronden om aan te nemen dat betrokkene niet in staat was naar het spreekuur te komen. 27-01-2017
- Centrale Raad van Beroep Terechte loonsanctie. Onvoldoende re-integratie-inspanningen en onjuiste FML. Reuma was inmiddels opgeknapt en het geldende protocol bij burn-outklachten geeft aan dat aangepaste en geleidelijke werkhervatting juist nodig is. Bedrijfsarts had moeten interveniëren. 25-01-2017
- Centrale Raad van Beroep Prepensioen wordt beschouwd als inkomen voor zover het prepensioen niet voortvloeit uit dezelfde dienstbetrekking als de WW-uitkering. 25-01-2017
- Centrale Raad van Beroep Verbouwen van en meewerken in onderneming van echtgenote kan worden aangemerkt als arbeid verricht in het economisch verkeer, waarmee geldelijk voordeel wordt beoogd of kan worden verwacht. Het niet melden ervan levert schending van de inlichtingenplicht van appellant op. 25-01-2017
- Centrale Raad van Beroep Woonlandbeginsel. Artikel 5 NKV kan niet anders worden uitgelegd dan dat de vervolguitkering zonder aanpassingen/verlaging aan betrokkene, woonachtig te Kaapverdië, dient te worden verstrekt. 20-01-2017
Uitspraken zonder ECLI
- Rechtbank Zeeland-West-Brabant Ontbinding arbeidsovereenkomst pedagogisch medewerkster na verschillende incidenten (g-grond). Werkneemster heeft blijk gegeven van onvoldoende sensitiviteit als het gaat om (potentieel of op het eerste oog) seksueel getinte handelingen tussen kinderen en de angsten die daarover bij ouders leven. 2017-02-03
- Europees Hof voor de Rechten van de Mens Stelselmatig observeren van persoon bij twijfel over arbeidsongeschiktheid in strijd met artikel 8 EVRM; gebruik bewijs levert geen schending artikel 6 EVRM op. 2016-10-18