Naar boven ↑

Update

Nummer 13, 2018
Uitspraken van 22-03-2018 tot 26-03-2018
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

NIEUW: Signalering van relevante CRvB-zaken
AR Updates blijft vernieuwen. Vanaf heden worden ook de voor de arbeidsrechtpraktijk relevante CRvB-uitspraken (WW, ZW en WIA) vermeld. Imke Lintsen (Radboud Universiteit) draagt zorg voor de inhoud en input van deze categorie zaken. Later dit jaar zal ook het reeds bestaande archief in de zoekstructuur van AR Updates zijn verwerkt. Een voorbeeld van een relevante vermelding treffen we hieronder aan over de vraag wanneer een werknemer verwijtbaar werkloos is. Zo blijft u optimaal up to date!

Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de volgende uitspraken.

Billijke vergoeding twee jaarsalarissen, wegens onvoldoende grond voor ontslag Kijkshopbestuurder (AvA-ontslag getoetst aan art. 7:682 BW)
In AR 2018-0377 oordeelt de rechtbank over het AvA-ontslag van de Kijkshopbestuurder. Hoewel de arbeidsrechtelijke band door de AvA-opzegging in beginsel wordt doorbroken, neemt dit niet weg dat het ontslag aan de voorwaarden van artikel 7:669 lid 3 BW moet voldoen. Bij gebreke daarvan handelt de werkgever ernstig verwijtbaar ex artikel 7:682 BW. Van een h-grond is niet zonder meer sprake bij bestuurdersontslag. Het in strijd handelen met het ontslagsysteem leidt tot ernstig verwijtbaar gedrag en daarmee tot een billijke vergoeding van twee jaarsalarissen.

Verval van functie geen reden voor op non-actiefstelling in afwachting ontslag
In AR 2018-0381 oordeelt de rechter dat de algemene maatstaf van artikel 7:611 BW met zich brengt dat van een werkgever mag worden gevergd dat hij de werknemer tegen diens wil slechts de mogelijkheid mag onthouden de overeengekomen arbeid te verrichten wanneer de werkgever daarvoor een redelijke en voldoende zwaarwegende grond heeft. Het enkel nastreven van ontslag is naar het oordeel van de kantonrechter onvoldoende grond voor een op non-actiefstelling. Uitgangspunt dient te zijn dat een werkgever jegens zijn werknemer zorgvuldig handelt en ernaar streeft een werknemer pas van zijn werkzaamheden te ontheffen op het moment dat het dienstverband op rechtmatige wijze is beindigd. Goed werkgeverschap brengt dan ook (onder meer) met zich dat een werknemer in beginsel een ontslagprocedure mag afwachten vanuit een werkende situatie. Dit geldt met name in het onderhavige geval, waarin werknemer werkzaam is op managementniveau en verantwoordelijk is voor het onderhouden van een netwerk en contact met derden.

Werknemer dient WW-uitkering te stoppen door eigenrisicodragende werkgever, vanwege vaststellingsovereenkomst
In AR 2018-0370 oordeelt de rechter dat de werkgever terecht van de werknemer mag verlangen de aangevraagde WW-uitkering te stoppen. In de vaststellingsovereenkomst tussen partijen was bepaald dat werknemer geen WW-uitkering zou aanvragen. Werkgever is eigenrisicodrager en werknemer handelde verwijtbaar (examenfraude als docent). Gezien de ernst van de gedragingen heeft de jurist van de werknemer geen beroepsfout gemaakt door werknemer te adviseren in te stemmen met de vaststellingsovereenkomst.

Recht op 100% doorbetaling van loon tijdens ziekte vanwege praktijk werkgever
In AR 2018-0358 oordeelt de rechter dat een werknemer recht heeft op 100% (in plaats van 70%) doorbetaling van loon tijdens ziekte vanwege de gangbare praktijk bij de werkgever. De enkele omstandigheid dat werknemer langer ziek zou zijn dan gebruikelijk is onvoldoende om van de gangbare praktijk binnen de onderneming af te wijken.

Hof: pilotenstaking mag niet in drukste zomervakantieweekenden
In AR 2018-0367 oordeelt het Hof Amsterdam dat staking van piloten tijdens de topdrukteweekenden in de zomervakantie niet is toegestaan. Op grond van artikel G ESH moet het stakingsrecht van de piloten worden beperkt, omdat de maatschappelijk dringende noodzakelijkheid dit vereist.

Psychische klachten maken dat de verwijtbare werkloosheid betrokkene niet in overwegende mate kan worden verweten
In SZR 2018-0037 staat de vraag centraal of betrokkene het niet nakomen van de verplichting om te voorkomen dat hij verwijtbaar werkloos wordt, niet in overwegende mate kan worden verweten. Betrokkene heeft ontslag genomen om zo de invloed van de stressveroorzakende factor tot een minimum te beperken en zijn psychische klachten te verminderen. De Raad overweegt dat de rechtbank op goede gronden heeft geoordeeld dat de werkloosheid betrokkene niet in overwegende valt te verwijten. Daarbij wordt in aanmerking genomen dat er voor betrokkene objectief bezien wellicht nog mogelijkheden waren het dienstverband voort te zetten, maar dat betrokkene zich, op basis van het advies van zijn behandelend psycholoog, genoodzaakt heeft gevoeld om ontslag te nemen. UWV heeft in de visie van de Raad ten onrechte de uitkering blijvend geheel geweigerd.

AR Poll
50% is het eens met de stelling: Rechtsbescherming van werknemers tijdens aanbesteding is onvoldoende geborgd.
De nieuwe stelling luidt: Verbod op staken tijdens topdrukteweekenden is een te vergaande beperking van het recht op staken. Breng hier uw stem uit.

Inzenden eigen rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij ingezonden rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de arbeidsrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.

Rest ons nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Met vriendelijke groet,

Prof. mr. A.R. (Ruben) Houweling en mr. dr. E. (Elmira) van Vliet (hoofdredactie)
Mr. I. (Imke) Lintsen

Hof

Rechtbank

Centrale Raad van Beroep