Update
WAB: Rondetafelgesprek 3 december jl.
Gisteren vond een zogenoemd Rondetafelgesprek over het Wetsvoorstel arbeidsmarkt in balans (WAB) plaats. Verschillende deskundigen gaven hun visie op het voorliggende wetsvoorstel en traden daarna met de vaste Kamercommissie SZW in debat. Via deze link is het debat terug te zien.
Verschillende sprekers hebben ook een zogenoemde position paper ingediend, waarin zij op papier hun commentaar op het wetsvoorstel openbaren. Via deze link zijn de position papers te raadplegen.
Het overall beeld van de deskundigen is dat op onderdelen de WAB als een verbetering wordt gezien, maar dat de integrale aanpak van de knelpunten op de arbeidsmarkt ontbreekt. Bepaalde onderdelen, zoals de verruimde proeftijd van vijf maanden bij een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, worden als slecht gewaardeerd. Wilthagen: Het lijkt bijna welhaast een averechts signaal af te geven. Werkgevers, we geven jullie vijf maanden om nog eens heel goed na te denken of je echt wel een vast contract wenst aan te gaan.
Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de volgende uitspraken.
HR: berekening opzegtermijn bij opvolgend werkgeverschap
In AR 2018-1351 gaat de Hoge Raad in een overweging ten overvloede in op de vraag hoe de opzegtermijn bij opvolgend werkgeverschap ex artikel 7:668a lid 2 BW moet worden berekend. Lid vier van artikel 7:668a BW bepaalt uitdrukkelijk hoe de opzegtermijn moet worden berekend bij toepassing van lid 1, maar niet bij toepassing van lid 2. De parlementaire geschiedenis biedt aanwijzingen dat er voor de berekening van de opzegtermijnen een verschil zit tussen lid 1 en lid 2. Naar het oordeel van de Hoge Raad is dit niet het geval en geldt de berekeningsmethodiek van het vierde lid ook voor het tweede lid. Kort en goed betekent dit dat ook bij opvolgend werkgeverschap de volledige ancinniteit van de voorafgaande werkgever relevant is voor de berekening van de opzegtermijn bij de opvolgende werkgever. Tot besluit gaat de Hoge Raad in op de verhouding tussen de ketenregeling en Ragetlie-regeling.
HR: verwachte duur arbeidsovereenkomst een relevant gezichtspunt bij vaststelling billijke vergoeding. Asscher-escape toegestaan
In AR 2018-1350 bevestigt de Hoge Raad zijn beschikking van 16 februari 2018 (AR 2018-0216) dat een d-grond tot een g-grond kan leiden, zelfs als de werkgever een verwijt valt te maken van de verstoring.
Verwachte duur dienstverband
Over de klacht van de werknemer dat het hof ten onrechte zijn verzochte vergoeding naar beneden toe heeft bijgesteld, overweegt de Hoge Raad als volgt. Ook in een geval als het onderhavige, waarin de billijke vergoeding is gegrond op artikel 7:671b lid 8, aanhef en onder c, BW, gaat het uiteindelijk erom dat de werknemer wordt gecompenseerd voor het ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werkgever. De gezichtspunten die in de New Hairstyle-beschikking zijn geformuleerd, lenen zich daarom ook in een dergelijk geval voor toepassing. Daarbij geldt dat de rechter, indien het partijdebat daartoe aanleiding geeft, de gevolgen voor de werknemer van het verlies van de arbeidsovereenkomst, voor zover deze zijn toe te rekenen aan het ernstig verwijtbare gedrag van de werkgever, kenbaar dient te betrekken bij het bepalen van de omvang van de billijke vergoeding. Op grond van het voorgaande, en in het licht van hetgeen de werknemer in verband met de billijke vergoeding heeft aangevoerd over de gevolgen van het verlies van de arbeidsovereenkomst, slaagt de klacht dat het hof bij het bepalen van de vergoeding mede had moeten betrekken hoe lang de arbeidsovereenkomst naar verwachting zou hebben voortgeduurd indien de werkgever niet door ernstig verwijtbaar handelen de verstoring van de arbeidsverhouding en daardoor de ontbinding van de overeenkomst zou hebben veroorzaakt. Na verwijzing zal de omvang van de billijke vergoeding opnieuw moeten worden beoordeeld.
Op-non-actiefstelling en kort dienstverband
Het onderdeel faalt echter voor zover het erover klaagt dat onbegrijpelijk is dat het hof bij het bepalen van de omvang van de billijke vergoeding van belang heeft geacht dat de werknemer pas korte tijd bij de werkgever in dienst was en dat hij is doorbetaald in de periode dat hij op non-actief was gesteld, omdat zowel het einde van het dienstverband als de op-non-actiefstelling aan de werkgever te verwijten is. Bij de begroting van de billijke vergoeding dient te worden gelet op alle relevante omstandigheden van het geval. Wat betreft de duur van de dienstbetrekking geldt dat het hof kennelijk heeft geoordeeld dat bij het bepalen van de billijke vergoeding een relevant verschil bestaat tussen gevallen waarin een werknemer langer en minder lang in dienst is, ook indien het einde van de overeenkomst het gevolg is van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werkgever. Wat de op-non-actiefstelling betreft, geldt dat het hof de hoogte van de vergoeding kennelijk mede ervan heeft laten afhangen of de werknemer tijdens de op-non-actiefstelling zijn inkomsten heeft moeten missen. Deze oordelen zijn niet onbegrijpelijk.
Postbezorgers vallen onder CAO Beroepsgoederenvervoer over de weg en mobiele kranen
In AR 2018-1348 oordeelt de rechter dat de postbezorgers van Sandd onder de algemeen verbindende CAO Beroepsgoederenvervoer over de weg en mobiele kranen vallen. Dat het bezorgen van post iets anders is dan het vervoeren van post(pakketten) kan aan Sandd c.s. worden toegegeven, maar aan het bezorgen van post is echter onlosmakelijk verbonden dat het moet worden vervoerd. Bovendien gaat het bij het bezorgen van post om goederen van anderen die moeten worden bezorgd en niet om eigen producten van Sandd c.s. Sandd wordt veroordeeld de lonen conform de cao alsnog (na) te betalen.
Van der Gulik/Vissers: manager containerterminal die voor drugssmokkel is veroordeeld en op staande voet ontslagen, behoudt recht op loon over periode vrijlating voorlopige hechtenis en datum ontslag op staande voet
In AR 2018-1322 oordeelt het Hof Den Haag onder verwijzing naar de Wilco-beschikking dat Van der Gulik/Vissers nog steeds springlevend is. Dit betekent dat een op-non-actiefstelling van de werkgever hoe verwijtbaar ook voorafgaand aan het ontslag op staande voet voor rekening en risico komt van de werkgever.
Geen sprake van Albron-tewerkstelling bij overdragende partij wegens ontbreken permanente detachering
In AR 2018-1342 oordeelt de rechter over de vraag of de aan het Sociale Wijkteam gedetacheerde werknemer mee overgaat naar de nieuwe entiteit van de Gemeente. Naar het oordeel van de rechter is dit niet het geval, nu werknemer niet kan worden gerekend tot de Albron-werknemers (de permanente detachering ontbreekt).
Europese ondernemingsraad (on)tijdig geconsulteerd en voorrangsregels met vakbonden
In AR 2018-1326 oordeelt de Rotterdamse rechter over de WEOR. De centrale vraag is of de Europese ondernemingsraad tijdig is geconsulteerd. Volgens de EOR is dit niet het geval, omdat reeds een besluit is genomen om de Spaanse vestigingen te sluiten (20 procent van het totale personeelsbestand). Naar het oordeel van de rechter is dit niet het geval, maar is sprake van een voorgenomen besluit. Vervolgens twisten partijen over de vraag of de EOR niet voorafgaand aan raadpleging bonden (had) moet(en) plaatsvinden. Naar het oordeel van de rechter volgt deze voorrangsregel niet uit de WMCO.
AR Poll
Ruim 73% is het eens met de stelling: Procederen in arbeidszaken is complexer geworden sinds de WWZ.
De nieuwe stelling luidt: Rechtspraak Van der Gulik/Vissers behoeft herziening. Breng hier uw stem uit.
Inzenden eigen rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij ingezonden rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de arbeidsrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden.
Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.
Rest ons nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.
Met vriendelijke groet,
Prof. mr. A.R. (Ruben) Houweling en mr. dr. E. (Elmira) van Vliet (hoofdredactie)
Mr. I. (Imke) Lintsen
Hoge Raad
- Hoge Raad Berekening opzegtermijn bij opvolgend werkgeverschap: volledige arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd voorganger telt mee, ondanks reeds verbruikte opzegtermijn. 30-11-2018
- Hoge Raad Hof had bij bepalen billijke vergoeding mede moeten betrekken hoe lang de arbeidsovereenkomst naar verwachting zou hebben voortgeduurd indien de werkgever niet door ernstig verwijtbaar handelen de verstoring van de arbeidsverhouding en daardoor de ontbinding van de overeenkomst zou hebben veroorzaakt. 30-11-2018
Hof
- Gerechtshof 's-Hertogenbosch Verstoorde arbeidsrelatie te wijten aan beide partijen. Geen ernstige verwijtbaarheid werkgever en geen toekenning billijke vergoeding op grond van artikel 7:671b lid 8 sub c BW. 29-11-2018
- Gerechtshof 's-Hertogenbosch Ontbinding arbeidsovereenkomst met voormalig bestuurder. Andere ontbindingsgrond (g-grond) dan in eerste aanleg (h-grond). Mede doordat werknemer na op non-actiefstelling zonder aankondiging op het werk is verschenen zijn de verhoudingen tussen partijen onherstelbaar verstoord geraakt. 29-11-2018
- Gerechtshof Den Haag Manager containerbedrijf die veroordeeld is voor betrokkenheid bij cocaïnesmokkel is terecht op staande voet ontslagen. Wel recht op loon over periode tussen vrijlating uit voorlopige hechtenis en ontslag op staande voet. Van der Gulik/Vissers. Ernst van de verdenking leidt niet tot ander oordeel. 27-11-2018
- Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Werknemer stelt hoger beroep in tegen het oordeel van de kantonrechter dat niet is gebleken dat het ontslag leidt tot onevenredig hoge pensioenschade (oud ontslagrecht: kennelijk onredelijk ontslag). Het hof oordeelt dat, hoewel er een substantieel verlies aan ouderdomspensioen is, de balans ten voordele van werkgever doorslaat. Hierbij weegt het hof in het bijzonder mee dat werk en salaris door werknemer behouden zijn, doordat hij direct aansluitend aan het ontslag een nieuwe baan had. 27-11-2018
- Gerechtshof Den Haag Anders dan de kantonrechter is het hof van oordeel dat er geen sprake is van een rechtsgeldig ontslag op staande voet. Vervalsing e-mail door werkneemster onvoldoende onderbouwd. Vernietiging beschikking kantonrechter. Billijke vergoeding en vergoeding wegens onregelmatige opzegging. 27-11-2018
- Gerechtshof 's-Hertogenbosch Ontslagbesluit statutair bestuurder vernietigbaar nu bestuurder niet in de gelegenheid is gesteld om raadgevende stem te laten horen. Besluit is echter niet vernietigd dus alsnog geldig. 27-11-2018
- Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Werkgeefster zet verhoudingen op scherp, onder meer door tijdens arbeidsongeschiktheid de optie van ontslag of werkhervatting op basis van een verbeterplan aan te kaarten en in weerwil van advies bedrijfsarts aan te dringen op werkhervatting. Verstoorde arbeidsverhouding. Billijke vergoeding (€ 30.000). 27-11-2018
- Gerechtshof Amsterdam OK; medezeggenschap; de ondernemer kon bij de afweging van de betrokken belangen niet in redelijkheid komen tot het bestreden besluit; gebod intrekken besluit en ongedaan maken van de gevolgen; verbod verrichten verdere handelingen ter uitvoering van het besluit. 21-11-2018
- Gerechtshof Amsterdam De cao-voorziening (premievrije voortzetting pensioen en aanvulling op WIA-uitkering) voldoet aan criteria van artikel 7:673b BW. Verband tussen voorziening en ontslag is in voldoende mate aanwezig. 13-11-2018
Rechtbank
- Rechtbank Limburg Werknemer met nulurencontract slaagt in loonvordering over periode waarin hij deels vakantie heeft genoten en waarna hij niet meer tot zijn werkzaamheden is toegelaten. Rechtsvermoeden van gemiddelde arbeid van 100 uur onvoldoende weersproken. Geen bewijs voor ontslag op staande voet. 28-11-2018
- Rechtbank Gelderland Postbestellers Sandd vallen onder CAO Beroepsgoederenvervoer. 28-11-2018
- Rechtbank Rotterdam Sluiting twee Spaanse vestigingen van werkgeefster nog niet concreet. Standpunt Europese ondernemingsraad dat besluit reeds genomen is, wordt verworpen. Consultatie vakbonden en Spaanse ondernemingsraden onvoldoende om aan te nemen dat besluit reeds genomen is. 27-11-2018
- Rechtbank Limburg Gemeente kon niet overgaan tot eenzijdige vaststelling van een sociaal plan, maar had instemming van de vakbonden moeten afwachten. 26-11-2018
- Rechtbank Oost-Brabant Op non-actiefstelling in verband met verval van functie (reorganisatie). Vordering tot wedertewerkstelling van manager wordt afgewezen. Er is sprake van bijzondere omstandigheden zoals bedoeld in het Sociaal Plan. Werkgever heeft niet onzorgvuldig gehandeld door werknemer op non-actief te stellen. 26-11-2018
- Rechtbank Noord-Holland Werknemer wordt op staande voet ontslagen. De kantonrechter is van oordeel dat geen sprake is van werkweigering. Hoewel werknemer zich niet formeel heeft ziekgemeld, had werkgever kunnen vermoeden dat sprake was van ziekte en lag het op de weg van werkgever om uitsluitsel over de arbeids(on)geschiktheid van werknemer te verkrijgen. 22-11-2018
- Rechtbank Amsterdam Verzoek tot voorwaardelijke ontbinding arbeidsovereenkomst statutair bestuurder toegewezen. Rechtbank bevoegd nu duidelijk is dat werknemer als statutair bestuurder kan worden aangemerkt in plaats van als storemanager, zoals staat opgenomen in zijn arbeidsovereenkomst. 15-11-2018
- Rechtbank Rotterdam Werkgeefster heeft onvoldoende aangetoond dat arbeidsplaats is vervallen omdat de functie aan zelfstandigen zou worden toebedeeld. Veroordeling tot herstel van de arbeidsovereenkomst. Geen geslaagde loonvordering, maar wel voorziening ter hoogte van de loonvordering. 08-11-2018
- Rechtbank Oost-Brabant Ryanair misbruikt bevoegdheden door naar aanleiding van stakingsacties van VNV te besluiten de base in Eindhoven te sluiten. Daarom komt aan Ryanair tegenover de vliegers geen beroep toe op een clausule in de arbeidsovereenkomst, op grond waarvan vliegers kunnen worden overgeplaatst. 01-11-2018
- Rechtbank Limburg Zorgovereenkomst tussen werkneemster en curator ontbonden vanwege een verstoorde arbeidsverhouding. Geen ernstig verwijtbaar handelen werkneemster. De kantonrechter is voorzichtig in oordeel over gepastheid gedragingen, gelet op het bijzondere karakter van de zorgovereenkomst. 30-10-2018
- Rechtbank Midden-Nederland Werknemer was gedetacheerd bij overdragende overneming. Overdragende ondernemer kan niet worden beschouwd als feitelijk werkgever van werknemer. Inzet van de werknemer had geen permanent karakter. Wel sprake van opvolgend werkgeverschap. 24-10-2018
- Rechtbank Midden-Nederland Werknemer was gedetacheerd bij overdragende overneming. Overdragende ondernemer kan niet worden beschouwd als feitelijk werkgever van werknemer. Inzet van de werknemer had geen permanent karakter. Wel sprake van opvolgend werkgeverschap. 24-10-2018
- Rechtbank Limburg Verzoek werkgever aan kantonrechter tot vervangende toestemming om winstdelingsregeling in te voeren toegewezen. Er is weinig verschil tussen de oude en nieuwe regeling. Er is geen redelijke grond voor de ondernemingsraad niet in te stemmen met het voorstel. 22-10-2018
- Rechtbank Limburg Werknemers vorderen in kort geding om een financieel deskundige te benoemen om de loonaanspraken vast te stellen. De kantonrechter oordeelt dat het benoemen van een deskundige niet als ordemaatregel kan worden aangemerkt, tenzij alle partijen voorafgaand aan de benoeming van de deskundige zouden verklaren zich te conformeren aan de uitkomst van de bevindingen van de deskundige. Vordering wordt afgewezen. 11-10-2018
- Rechtbank Den Haag Vervolg op AR 2018-1323. Werkgever slaagt niet in bewijslevering dat werkzaamheden werknemer bij de inlener waren weggevallen. Op werkgever rust dan ook een loondoorbetalingsverplichting tot einddatum arbeidsovereenkomst. Arbeidsomvang gebaseerd op artikel 7:610b BW. 28-08-2018
- Rechtbank Den Haag Verzoek tot vernietiging van ontslag op staande voet wegens werkweigering, bedreiging en grove belediging wordt afgewezen. Geen sprake van een opzegverbod. 22-08-2018
- Rechtbank Den Haag Werkneemster stelt een loonvordering in en vordert toekenning van de volledige transitievergoeding. Werkgeefster meent dat zij voldoet aan de Overbruggingsregeling. De kantonrechter oordeelt dat het beroep op de Overbruggingsregeling niet slaagt. 08-05-2018
- Rechtbank Den Haag Tussenbeschikking. Werkgever wordt in de gelegenheid gesteld te bewijzen dat werkzaamheden bij de inlener zijn weggevallen, zodat op werkgever ten aanzien van diens uitgeleende werknemer geen loondoorbetalingsverplichting meer rust. 10-04-2018
Uitspraken zonder ECLI
- Rechtbank Midden-Nederland LV POH-GGZ vordert dat LHV en InEen worden veroordeeld om haar toe te laten tot de onderhandelingstafel. De vordering wordt afgewezen. LV POH-GGZ heeft onvoldoende aannemelijk gemaakt dat zij een groot aantal werknemers vertegenwoordigt en representatiever is. Daarnaast staan zwaarwegende belangen toelating in de weg. 2018-11-13
- Rechtbank Noord-Holland Geen uitwisselbare functies. Geen schriftelijke functiebeschrijving, zodat moet worden gekeken naar de feitelijke situatie. Uitholling functie (voor zover deze al heeft plaatsvonden) is door werknemer zelf doorgevoerd, zodat dit bij de beoordeling van de uitwisselbaarheid van functies buiten beschouwing wordt gelaten. 2018-08-21