Naar boven ↑

Update

Nummer 25, 2019
Uitspraken van 20-06-2019 tot 25-06-2019
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Minimumtarief en zelfstandigenverklaring per 2021
Gisteren stuurde minister Koolmees de derde voortgangsbrief naar de Kamer waarin hij de plannen voor tariefstelling zzp uiteenzet. Er komt een minimumtarief van 16 per uur voor opdrachtnemers. Zakelijke opdrachtgevers zijn mede verantwoordelijk voor de juiste inschatting van de uren. Blijkt het aantal uren te laag ingeschat, dan dient de opdrachtgever bij te betalen. Vanaf een tarief van 75 per uur kan de opdrachtnemer door middel van een verklaring buiten loonheffing en werknemersverzekeringen blijven. Maar ook bepaalde arbeidsrechtelijke regelingen (zoals loondoorbetaling tijdens ziekte) gelden niet, ook als achteraf wordt vastgesteld dat sprake is van werknemerschap. De komende periode worden de regelingen nader uitgewerkt en getoetst aan aanpalende regelgeving (zoals WML voor ovo en internationaal recht). Klik hier om de brief te lezen.

Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de volgende uitspraken.

Derden komt beroep toe op bescherming victimisatieverbod geslacht bij afwijzing zwangere sollicitante
In AR 2019-0667 oordeelt het Hof van Justitie EU over de vraag of een werknemer die opkomt voor een sollicitante die vanwege haar zwangerschap is afgewezen, ontslagbescherming wegens victimisatie geniet. Het Hof oordeelt dat dit het geval is en dat nationale beperkingen aan dit victimisatieverbod als formele getuige onverenigbaar zijn met het ruime bereik van de personele kring. Het nuttig effect van de richtlijn zou anders verloren gaan, als mensen die in de bres springen voor gediscrimineerden geen bescherming genieten.

Incorporatiebeding is geen 613-beding en beperkt nawerking verstreken cao
In AR 2019-0666 oordeelt de kantonrechter dat vanwege het dynamisch incorporatiebeding werknemers gebonden zijn aan opvolgende caos. Het feit dat FNV geen partij meer is bij de opvolgende caos, maakt gebondenheid van (ook FNV-leden) werknemers krachtens incorporatie niet anders. Omdat in de opvolgende caos nawerking van eerdere caos uitdrukkelijk is uitgesloten, wordt voldaan aan de rechtsregel uit het Unieke Kinderopvang-arrest, waardoor nawerking van de gexpireerde cao is geindigd. De stelling dat een incorporatiebeding in feite een 613-beding is, wordt niet gevolgd door de rechter.

Werkneemster die na sluitingstijd en tijdens het doen van persoonlijke boodschappen in de supermarkt valt, komt toch bescherming van artikel 7:658 BW toe
In AR 2019-0655 oordeelt het hof dat tussen de val van werkneemster en het werk een voldoende nauwe band bestaat. Dat werkneemster in de supermarkt alwaar zij werkzaam is, is komen te vallen terwijl zij privboodschappen deed na sluitingstijd, neemt niet weg dat nog steeds sprake is van uitoefening van de werkzaamheden. Het feit dat werkneemster zelf 10 minuten eerder de vloer had gedweild waarover zij later uitgleed, neemt niet weg dat de werkgever zijn zorgplicht heeft geschonden.

Schending NVP-sollicitatiecode door buiten medeweten van kandidaat om referenties in te winnen
In AR 2019-0662 oordeelt de rechtbank dat de universiteit onrechtmatig heeft gehandeld tijdens een benoemingsprocedure door buiten medeweten van de kandidaat om derden om referenties te vragen. Dit is niet alleen in strijd met de zelf opgelegde gebondenheid aan de NVP-sollicitatiecode, maar bovendien in strijd met de AVG. Van een causaal verband tussen de onrechtmatige gedraging en schade is niet gebleken, zodat schadevergoeding achterwege blijft.

AR Poll
Ruim 85% is het oneens met de stelling: Vacaturestop voor mannen TU-Eindhoven is een positieve vorm van discriminatie.
De nieuwe stelling luidt: Minimumtariefstelling is een goede oplossing voor de zzp-problematiek. Breng hier uw stem uit.

Inzenden eigen rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij ingezonden rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de arbeidsrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.

Rest ons nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Met vriendelijke groet,

Prof. mr. A.R. (Ruben) Houweling en mr. L. (Linde) Kirkpatrick (hoofdredactie)
Mr. I. (Imke) Lintsen

Hof van Justitie van de Europese Unie

Hof

Rechtbank

Centrale Raad van Beroep