Naar boven ↑

Update

Nummer 26, 2019
Uitspraken van 28-06-2019 tot 02-07-2019
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de volgende uitspraken.

Schoonmakersplatform Helpling geen werkgever, maar met WAADI-strijdige bemiddelaar
Eergisteren oordeelde de rechter in AR 2019-0700 over het platform Helpling dat geen sprake is van werkgeverschap. Helpling oefent geen gezag uit over de schoonmakers die via het platform een overeenkomst sluiten met de klant om schoonmaakwerkzaamheden te verrichten. Evenmin is sprake van terbeschikkingstelling van arbeidskrachten op grond van de WAADI. Wel is sprake van arbeidsbemiddeling. Omdat de WAADI verbiedt dat bij bemiddeling kosten in rekening worden gebracht bij de werkzoekende, is het commissiesysteem van Helpling (tot ruim 32% van het ontvangen loon) in strijd met de wet. Omdat het een relatief nieuwe vorm van dienstverlening is waarbij onzekerheid bestaat over de kwalificatie van de werkvormen, acht de rechter het in strijd met de redelijkheid en billijkheid om met terugwerkende kracht de ingehouden commissies te verbieden.

Werkgever mag min-uren niet zomaar verrekenen
In AR 2019-0674 oordeelt de rechter over de vraag of de werkgever terecht 111 uur aan min-uren mocht verrekenen bij de eindafrekening. Volgens de rechter is de werkgever verantwoordelijk voor het tijdig en op juiste wijze wegwerken van min-uren. Een stuwmeer aan min-uren komt dan ook voor rekening van de werkgever en mag niet (zonder meer) worden verrekend met openstaande loonaanspraken.

Langere contractuele bedenktermijn derogeert ontbindingstermijn artikel 7:670b lid 2 BW
In AR 2019-0679 oordeelt de rechter of werknemer terecht ontbinding van de beindigingsovereenkomst inroept. Op 20 december 2018 stuurt de (advocaat van de) werkgever de vaststellingsovereenkomst per e-mail, waarop de werknemer per WhatsApp akkoord geeft. In de beindigingsovereenkomst is een bedenktijd van 14 dagen opgenomen, gerekend vanaf de datum van ondertekening. Pas op 27 december stuurt werknemer de ondertekende overeenkomst retour. Naar het oordeel van de rechter is de werkgever gebonden aan zijn eigen contractuele termijn, ook al wijkt deze af van de termijn van artikel 7:670b lid 2 BW.

Inlener die voorman aanstuurt heeft leiding en toezicht over de werknemers
In AR 2019-0680 en AR 2019-0681 oordeelt de kantonrechter over de vraag of sprake is geweest van uitzending. Rikla verricht werkzaamheden voor Recticel. Voor de werkzaamheden (onder meer het produceren van matrassen) heeft Rikla vooral Poolse werknemers in dienst genomen. De werkzaamheden werden aanvankelijk verricht in een afgeschermd gedeelte van een loods op het terrein van Recticel onder regie en verantwoordelijkheid van de meewerkend voorman van Rikla, die aan de medewerkers van Rikla de werkinstructies gaf. Uit de getuigenverklaringen blijkt dat de leidinggevenden van Recticel de medewerkers van Rikla rechtstreeks aanspraken op de voortgang van het werk, de kwaliteit ervan en dat soort zaken. Ook is naar voren gekomen dat aanpassingen in uren of in de werkplek van medewerkers van Rikla soms ook door de voorman van Recticel werden gedaan en is verklaard dat de voorman van Rikla soms wel overleg had met de chef van Recticel van de desbetreffende afdeling over het functioneren van een medewerker van Rikla. Derhalve is sprake van toezicht en leiding door Recticel en dus uitzending. Bijgevolg dienen we werknemers het uitzendloon te ontvangen.

AR Poll
Ruim 58% is het eens met: 'Minimumtariefstelling is een goede oplossing voor de zzp-problematiek.'
De nieuwe stelling luidt: Boek 7.10 BW is niet platform proof'. Breng hier uw stem uit.

Inzenden eigen rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij ingezonden rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de arbeidsrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.

Rest ons nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Met vriendelijke groet,

Prof. mr. A.R. (Ruben) Houweling en mr. L. (Linde) Kirkpatrick (hoofdredactie)
Mr. I. (Imke) Lintsen

Hof

Rechtbank