Naar boven ↑

Update

Nummer 30, 2019
Uitspraken van 23-07-2019 tot 29-07-2019
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de volgende uitspraken.

Voortzetting ABN Amro pensioenregeling zieke werknemers geen gelijkwaardige voorziening ex artikel 7:673b BW
In AR 2019-0800 staat de vraag centraal of de pensioenregeling vanaf het derde ziektejaar bij ABN Amro moet worden beschouwd als een gelijkwaardige voorziening in de zin van de ING-beschikking (AR 2019-0359). Naar het oordeel van het hof is dit niet het geval, omdat de regeling zelf geldt voor alle werknemers vanaf het derde ziektejaar (ongeacht of het dienstverband wordt beindigd of niet). Daarmee is het karakter van de regeling geen alternatieve voorziening, maar een additionele arbeidsvoorwaarde. Dat die voorziening voor werkneemster (ook) na de beindiging van het dienstverband een financieel voordeel oplevert, doet aan dat karakter van de voorziening als een arbeidsvoorwaarde niet af. Het verzoek van werkneemster om ABN AMRO te veroordelen tot betaling van de transitievergoeding ( 53.111,94 bruto) is toewijsbaar.

H-grond: stalkende ex belaagt werknemer en werkgever
In AR 2019-0796 oordeelt de rechter dat ook van een voldragen h-grond sprake is, indien werkgever wordt belaagd door een ex van werknemer, waardoor het bedrijf en de bedrijfsmiddelen van werkgever worden aangetast. De ex van werknemer beticht hem van mishandeling en verkrachting. Sinds enkele maanden ontvangt ook werkgever allerlei berichten, worden bedrijfsbussen beklad en negatieve recensies geschreven over werkgever. Dit alles maakt dat de arbeidsovereenkomst moet eindigen, ondanks het feit dat werkgever noch werknemer over en weer iets op elkaar hebben aan te merken.

Overtreding rookverbod containerterminal leidt niet tot ontslag op staande voet
In AR 2019-0794 oordeelt de kantonrechter dat het ontslag op staande voet wegens overtreding van het rookverbod op een container-terminalsite niet rechtsgeldig is. Het was werknemer onvoldoende duidelijk kenbaar gemaakt dat bij overtreding van het rookverbod een ontslag op staande voet zl volgen. Er werd tijdens een briefing enkel over gesproken dat een dergelijke sanctie kn volgen. De werkgever had de consequentie van overtreding van het rookverbod duidelijker kenbaar moet maken.

Ontslag op staande voet bijklussende zieke werknemer niet rechtsgeldig
In AR 2019-0795 oordeelt het hof dat het ontslag op staande voet van een werknemer die tijdens arbeidsongeschiktheid werkzaamheden in een garage verricht, niet rechtsgeldig is. Naast het schenden van de verplichting dergelijke werkzaamheden te melden, koppelde de werkgever ook de belemmering van het genezingsproces aan deze werkzaamheden. Nu van een belemmering geen sprake is, althans de bedrijfsarts niet om advies is gevraagd, komt de dringende reden daarmee te ontvallen. Billijke vergoeding blijft 2.500. Dat werkgever bewust heeft ingezet op ontslag op staande voet omdat hij eigen risicodrager in de zin van de WGA is, is niet komen vast te staan.

Afwijzing e-/g-grond na mislukt ontslag op staande voet: schending bankprotocollen weegt niet op tegen 27 jaar dienstverband
In AR 2019-0804 staat de vraag centraal of na het vernietigde ontslag op staande voet, werkgever wel een grond voor ontbinding heeft met betrekking tot een werknemer die bankgegevens van familie inziet en een klacht van zijn vrouw zelfstandig afhandelt. De rechter oordeelt dat werknemer de omgeving waarin hij werk heeft miskend (bankwezen), maar dat mede gezien het 27-jarige dienstverband de verwijtbare gedraging niet leidt tot ontslag. Evenmin is sprake van een g-grond.

AR Poll
Ruim 80% is het eens met de stelling: De appelrechter dient ex tunc het ontbindingsverzoek te beoordelen.
De nieuwe stelling luidt: Overtreding zero-tolerance-policy rechtvaardigt altijd ontslag op staande voet. Breng hier uw stem uit.

Inzenden eigen rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij ingezonden rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de arbeidsrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.

Rest ons nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Met vriendelijke groet,

Prof. mr. A.R. (Ruben) Houweling en mr. L. (Linde) Kirkpatrick (hoofdredactie)
Mr. I. (Imke) Lintsen

Hof

Rechtbank