Naar boven ↑

Update

Nummer 30, 2021
Uitspraken van 22-07-2021 tot 28-07-2021
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Geachte heer/mevrouw,

Bijgaand treft u weer een nieuwe AR Update aan.

Annotatie Lucy van den Berg: Aanvaarding van voor de verzekerde ongeschikte arbeid; goed nieuws voor ERD’s!; slecht nieuws voor publiek verzekerde werkgevers (?)
Graag wijzen wij u nogmaals op de annotatie van Lucy van den Berg bij AR 2021-0819. In deze annotatie gaat zij in op een escape die vooral voor eigenrisicodragers (ERD’ers) interessant kan zijn als (later) blijkt dat de verzekerde ongeschikt was voor de arbeid. In veel gevallen kan dan de rekening alsnog bij het UWV worden gelegd. In deze noot schetst Lucy het wettelijk kader en de verschillende ontwikkelingen in de rechtspraak van de CRvB. Voor veel ERD’ers een must read!

Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de volgende uitspraken.

Weigering afgifte machtiging overdracht medisch dossier aan opvolgend arboarts reden voor loonstop
In AR 2021-0921 oordeelt de rechter dat een werkgever terecht het loon staakt, indien een werknemer niet meewerkt aan de overdracht van zijn medisch dossier aan een opvolgende arboarts. Naar het oordeel van de rechter is afgifte van een machtiging voor overdracht te beschouwen als een ‘redelijk voorschrift in het kader van de re-integratie’ in de zin van artikel 7:629 lid 3 onder d BW.

Bedrijfsarts in coronatijd: extra eerlijkheid van werknemer gevergd bij telefonisch consult
In AR 2021-0909 oordeelt de kantonrechter dat werkneemster terecht op staande voet is ontslagen, omdat zij zich aan de telefoon veel minder goed voordeed dan zij in feite was. Werkneemster organiseerde commerciële bingoavonden terwijl zij ziek thuis zat. Volgens werkneemster zat zij zogezegd zwaar onder de medicijnen en was zij naar eigen zeggen in feite tot niets in staat, behalve het overgrote deel van de dag versuft op de bank (of op bed) liggen. De kantonrechter overweegt dat de indruk die zij heeft gekregen van de presentaties op de filmpjes door werkneemster er een is van geconcentreerdheid, snelheid, focus en accuraatheid. Zij heeft welbewust een ander, veel minder rooskleurig beeld geschetst met betrekking tot haar belastbaarheid. Dat levert in objectieve en subjectieve zin een dringende reden op voor ontslag op staande voet, zeker als bedacht wordt dat werkneemster als gevolg van de coronacrisis nagenoeg alleen telefonisch heeft gesproken met de bedrijfsarts en werkgever. Dat legt naar het oordeel van de kantonrechter een extra verplichting op werkneemster om haar gezondheidstoestand zo volledig mogelijk en waarheidsgetrouw naar voren te brengen.

UWV Deeltijdontslag wegens bedrijfssluiting op dinsdag terecht
In AR 2021-0928 oordeelt de rechter dat het UWV terecht toestemming heeft verleend voor gedeeltelijk ontslag van de werkneemster nadat werkgever (vishandel) heeft besloten op dinsdag de zaak te sluiten. Herplaatsing van werkneemster naar het weekend waarin wel omzet wordt gedraaid is niet mogelijk, omdat werkneemster de eis stelt dat werkgever dan zorgt voor opvang van haar kind. Dat kan niet van de werkgever worden gevergd. De bezetting op woensdag is ook rond en biedt evenmin mogelijkheden voor uitbreiding.

Ernstig verwijtbaar gedrag werkgever (geen loon betalen) leidt tot billijke vergoeding van ‘nihil’
In AR 2021-0940 oordeelt de kantonrechter dat werknemer niet (ernstig) verwijtbaar handelt door als zzp’er nevenactiviteiten bij een vaste klant van werkgever te verrichten. Het niet uitbetalen van loon door de werkgever vormt daarentegen wel ernstig verwijtbaar gedrag. De billijke vergoeding wordt uiteindelijk op nihil gesteld, deels omdat werknemer zelf inkomsten genereert uit zijn eigen bedrijf en deels omdat werkgever in zwaar (corona)weer verkeert.

Inzenden eigen rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij ingezonden rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de arbeidsrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.

Rest ons nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Met vriendelijke groet,

Prof. mr. A.R. (Ruben) Houweling en mr. L. (Linde) Kirkpatrick (hoofdredactie)
Mr. I. (Imke) Lintsen

Hof

Rechtbank