Naar boven ↑

Update

Nummer 31, 2021
Uitspraken van 29-07-2021 tot 04-08-2021
Redactie: prof. mr. dr. A.R. Houweling, mr. L. Kirkpatrick, mr. M. Assenberg van Eijsden, mr. E.L. Eijkelenboom, mr. S.C. Goedhart, mr. C.P. Kuijer, mr. D. Ottevanger, mr. drs. T.J. Post, I.J. Schipper, mr. S.A. Slootweg, mr. S. van der Slot, mr. V. Twilt en mr. S. Wiersma-Helal.

Geachte heer/mevrouw,

Bijgaand treft u weer een nieuwe AR Update aan.

AR-annotatie Peter Vas Nunes: Hoofddoekjes en neutraliteitsbeleid: van ja mits naar nee tenzij
Graag wijzen wij u op de nieuwe AR-annotatie van Peter Vas Nunes bij de WABE- en Müller-uitspraak van het HvJ EU (AR 2021-0908). In deze annotatie staat Peter stil bij de vraag wanneer het verbieden van een hoofddoek wel en niet mogelijk is. Hij staat stil bij de scheidslijn van direct en indirect onderscheid, de ‘werkelijke behoefte’-toets en of het uitmaakt dat een religieus teken groot of klein is. Onder verwijzing naar rechtspraak geeft hij een uiterst handig en handzaam overzicht van hoe een neutraliteitsbeleid (on)mogelijk is.

Rechtspraak
Graag wijzen wij u op de volgende uitspraken.

Verwijzingsarrest Silo-Tank: Nederlands recht is van toepassing op Hongaarse chauffeurs
In AR 2021-0963 oordeelt het Hof Arnhem-Leeuwarden over de vraag of op de arbeidsovereenkomsten van Hongaarse chauffeurs in dienst van Silo-Tank (Hongarije) toch objectief Nederlands recht van toepassing is. Naar het oordeel van het hof is dit het geval, omdat Nederland als het gewoonlijke werkland moet worden beschouwd (Koelzsch-toets). Dat sprake zou zijn van een ‘nauwere band’ (Schlecker-toets) met Hongarije vanwege fiscale afdracht en inhoudingen, wordt niet gevolgd. Bovendien kan die afdracht ook ten onrechte hebben plaatsgevonden in Hongarije, waarbij het hof verwijst naar de AMFB-zaak. Een relevante uitspraak voor partijen in de transpartsector.

Werkgever heeft actieve scholingsplicht: aanbieden en erop toezien dat werknemers zich laten scholen (anders geen ontslag)
In AR 2021-0966 oordeelt de rechter dat de arbeidsovereenkomst met werknemer moet worden hersteld, omdat werkgever onvoldoende scholingsinspanningen heeft verricht. Het had op de weg van werkgever gelegen werknemer te begeleiden en belemmeringen weg te nemen die bestonden voor de positie van Senior Technical Support Engineer. Werkgever had het initiatief moeten nemen om aan werknemer scholing op persoonsniveau aan te bieden. Werkgever had niet alleen aan werknemer duidelijk moeten maken dat hij cursussen moest volgen met het oog op de functie van Senior Technical Support Engineer, maar ook dat hij werknemer voor deze cursussen zou inschrijven. Het enkel tegen werknemer zeggen dat hij een cursus moest volgen op het gebied van communicatie of bij zijn collega moest gaan kijken hoe het 3D-printen werkte, is onvoldoende, temeer nu niet vaststaat dat werkgever werknemer heeft geïnformeerd dat als hij zich deze vaardigheden niet binnen een bepaalde tijd meester maakte, hij zijn baan bij werkgever op het spel zette. Overigens is evenmin gebleken dat werkgever in de loop van het dienstverband heeft geïnvesteerd in scholing op het gebied van coaching, gedrag en communicatie.

Werkgever die toegezegde opleiding niet kan nakomen door COVID-maatregelen, handelt niet ernstig verwijtbaar
In AR 2021-0962 staat de vraag centraal of een werkgever ernstig verwijtbaar handelt door een toegezegde opleiding niet na te kunnen komen vanwege COVID-maatregelen. Werknemer stelt zich op het standpunt dat daardoor kansen op verlenging van zijn contract als ook zijn kansen op de arbeidsmarkt zijn afgenomen. Omdat sinds aanvang van het dienstverband geen opleidingen aangeboden konden worden, daar deze allemaal waren gecanceld vanwege COVID, maakt niet dat werkgever ernstig verwijtbaar handelt. Dat een werkgever een intentie uitspreekt om een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd te willen aangaan bij gebleken geschiktheid, maakt niet dat een werkgever die daar gemotiveerd van afwijkt, schadeplichtig handelt.

Geeft achteraf wegvallen RVU-heffing werknemer alsnog recht op een hogere ontslagvergoeding?
In AR 2021-0946, AR 2021-0947 en AR 2021-0948 oordeelt het hof over de vraag of werknemers met succes een hogere ontslagvergoeding kunnen claimen, omdat Martinair met succes de RVU-toets heeft aangevochten. Volgens werknemers zou daarmee de hun toegezegde ontslagvergoeding hoger uitvallen, omdat Martinair de oorspronkelijke vergoeding niet wilde betalen vanwege het RVU-risico. Nu dat risico er niet is, dient zij alsnog op grond van artikel 7:611 BW het verschil te betalen. Het hof oordeelt dat de vaststellingsovereenkomst in dit geval geen ruimte biedt additionele vergoedingen toe te kennen. Werknemers hadden dan een voorbehoud moeten maken.

Onterecht ontslag op staande voet vanwege ‘emballage-incident’ van 60-jarige werknemer met bijna 40 dienstjaren leidt tot ruim half miljoen vergoedingen
In AR 2021-0973 oordeelt de kantonrechter dat het ontslag op staande voet van een supervisor bij Jan Linders onterecht is. Voor het afvoeren van ‘vreemde emballage’ (lege flessen die niet bij de leveranciers konden worden ingeleverd) is op enig moment door de supervisor besloten dat werknemers die emballage zelf mochten afvoeren en eventuele opbrengst ervan mochten houden. Volgens werknemer was dit de meest kostenefficiënte wijze van verwerking. Anders dan Jan Linders ziet de kantonrechter in dit gedrag geen moedwillige vervreemding maar een managersbeslissing met de beste intenties voor de werkgever. Werknemer komt een billijke vergoeding van ruim een half miljoen toe.

Onterecht ontslag op staande voet van werknemer die langer dan strikt noodzakelijk in Iran verblijft om afscheid te nemen van zijn opa. Billijke vergoeding op nihil gesteld
In AR 2021-0953 oordeelt de rechter dat het ontslag op staande voet van een werknemer die later terugkomt van een familiebezoek in Iran dan afgesproken, onterecht is. De werkgever had kunnen volstaan met een minder ingrijpende maatregel, zoals een loonstop. Omdat werknemer wel een verwijt valt te maken van de ontslagreden, wordt de verzochte billijke vergoeding ex artikel 7:681 BW op nihil gesteld.

Inzenden eigen rechtspraak
Steeds vaker ontvangen wij ingezonden rechtspraak. Dank daarvoor! Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de arbeidsrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar ar-updates@budh.nl.

Rest ons nog u een bijzonder fijne dag toe te wensen.

Met vriendelijke groet,

Prof. mr. A.R. (Ruben) Houweling en mr. L. (Linde) Kirkpatrick (hoofdredactie)
Mr. I. (Imke) Lintsen

Hof

Rechtbank